Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA on sekä Iranin puolella että Irania vastaan

Ulkomaat
 
Mandel nGan AFP
Barack Obama
Barack Obama Kuva: Mandel nGan AFP

Nyt alkaa mennä sekavaksi.

Yhdysvallat on samalla puolella Iranin kanssa taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa. Samaan aikaan Yhdysvallat on Iranin vastapuolella Jemenissä, jossa Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia pommitti Iranin tukemia huthi-kapinallisia.

Artikkeliin liittyvät

Amerikkalaissotilaat Irakissa ovat siis samalla puolella kuin Iran, mikä on eri puoli kuin amerikkalaissotilailla Jemenin rannikolla.

Ei tässä vielä kaikki: Yhdysvaltain ja Iranin pitäisi sopia Iranin ydinohjelmasta kesäkuun loppuun mennessä.

Entä sitten Venäjä?

Ukrainassa Yhdysvallat on tietysti eri puolella kuin Venäjä. Vajaat 300 amerikkalaissotilasta saapui viime viikolla Ukrainaan kouluttamaan vapaaehtoisia. Lähi-idässä Yhdysvallat ja Venäjä tekevät kuitenkin yhteistyötä äärijärjestö Isisiä vastaan.

Iranin ydinohjelman suhteen Yhdysvallat ja Venäjä ovat samalla puolella: molemmat haluavat estää Irania saamasta ydinasetta. Paitsi että Iranin suhteen Yhdysvallat ja Venäjä ovat eri puolilla: viime viikolla Venäjä lupasi myydä Iranille ohjustorjuntajärjestelmän, mikä suututti amerikkalaisia.

Yhdysvaltain nykyistä ulkopolitiikkaa on kuvattu termillä lokerointi. Se tarkoittaa, että Yhdysvallat voi olla saman maan kanssa yhdessä lokerossa vastustaja ja toisessa lokerossa liittolainen.

On tultu aika kauas George W. Bushin ajoista, jolloin maailma nähtiin hyvän ja pahan taisteluna.

Lokerointi johtuu siitä, että presidentti Barack Obamalla ei ole halua lähteä uusiin sotiin – ei sen enempää Iranin kuin Venäjänkään kanssa. Yhdysvallat siirsi sotalaivoja Jemenin rannikolle, koska se haluaa estää Iranin aselähetykset hutheille, mutta ei lähettää sotilaitaan maihin.

Yhdysvallat lennätti kouluttajia Ukrainaan, koska se haluaa tukea Ukrainaa, mutta ei joutua avoimeen konfliktiin Venäjän kanssa.

Lokerointi on rajallisten mahdollisuuksien ulkopolitiikkaa. Joka kerta ei voi lyödä kunnaria, on Obama itse sanonut Yhdysvaltain ulkopolitiikasta.

Tätä on vain kovin vaikea selittää amerikkalaisäänestäjälle, jotka ovat tottuneet isänmaallisiin iskulauseisiin.

Yksi osa ulkopolitiikkaa on myös se, miltä se vastustajista – anteeksi liittolaisista – anteeksi vastustajista – näyttää. Ainakin se vahvistaa kuvaa, että Yhdysvallat ei käyttäydy enää kuin ylivoimainen suurvalta.

Silläkin on seurauksensa.

Laura Saarikoski HS

Kirjoittaja on
Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat