Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryntäys pohjoiseen – HS seurasi paperittomien pakolaisten paahtavaa taivalta Balkanin halki

Siirtolaiset karkaavat EU-rajan yli Kreikasta Makedoniaan päästäkseen pohjoisen rikkaampiin EU-maihin. Suuri osa yrittää Balkanin halki moneen kertaan, koska poliisi palauttaa löytämänsä siirtolaiset Kreikkaan. HS seurasi siirtolaisten taivalta.

Ulkomaat
 
Kuoleman marssi Eurooppaan
Kuoleman marssi Eurooppaan
Sadat syyrialaispakolaiset yrittävät Pohjois-Eurooppaan kävellen läpi Balkanin. Helsingin Sanomat seurasi huhtikuussa Kreikan ja Makedonian rajaseudulla toiveikkaita, joiden päähuoli oli vaeltaa piilossa Makedonian poliisilta. Toimittajat Tommi Hannula HS, Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Syyrian armeijan kapteeni Aziz, 28, ilmoittaa sankarikseen Mika Häkkisen. Hän muuttaisi mieluusti Suomeen.

Syyrian armeija on käynyt sisällissotaa kapinallisia vastaan vuodesta 2011, mutta Aziz kertoo jättäneensä palveluksen. Hän kieltäytyi käskystä tappaa siviilejä.

Aziz kertaa vaiheitaan keskipäivän auringonpaahteessa tien varressa Makedoniassa, jonka halki hän on patikoimassa kuuden muun syyrialaismiehen kanssa. He ylittivät valtion rajan Kreikasta luvattomasti edellisenä päivänä. Yön he nukkuivat metsässä piilossa poliisilta ja ryöstäjiltä. Kaikilla ei ole edes reppua mukanaan.

"Emme ole syöneet kahteen päivään", sanoo Aziz, jonka pakomatka kohti Pohjois-Eurooppaa alkoi neljä kuukautta sitten.

Aziz jätti Syyrian armeijan ja pyrkii nyt Pohjois-Eurooppaan.
Aziz jätti Syyrian armeijan ja pyrkii nyt Pohjois-Eurooppaan.

Ohi ajavat ihmiset tööttäilevät syyrialaisporukalle.

"Meitä pitäisi auttaa, koska tulemme sodasta ja johtajamme Bashar al-Assad on rikollinen. Meilläkin pitäisi olla oikeus elää rauhassa ja terveinä", sanoo Talal, 23, oikeustieteen opiskelija Damaskoksesta. Miehet eivät halua kertoa koko nimiään, koska pelkäävät kostoa perheilleen.

Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten suosituin ja vaarallisin reitti kulkee Libyasta Italiaan yli Välimeren. Siellä haaksirikoissa on kuollut tänä vuonna lähes 2 000 ihmistä. Kreikan ja Makedonian rajalla siirtolaiset sen sijaan kävelevät ulos EU-alueelta, koska EU-maissakin on eroja.

"Kreikka kehottaa jäämään, mutta meillä ei ole vaihtoehtoja. Sieltä ei saa töitä eikä apua", Aziz kertoo.

Miehet suunnittelevat kävelevänsä 30–50 kilometriä päivässä, mikä veisi Serbian rajalle vajaassa viikossa. Lopullinen tavoite on päästä Unkarin kautta pohjoisempiin EU-maihin.

Pidempi reitti EU-alueen sisällä halki Bulgarian houkuttelee harvoja, sillä Bulgarian poliisin kerrotaan ryöstävän siirtolaisia.

Idomenin rajakylän tuntumassa Kreikan puolella näkyy iltapäivän aikana kymmeniä siirtolaisia matkalla Makedoniaan. Vuorokaudessa rajan ylittäjiä voi olla satoja. Valtaosa on Syyriasta.

Kalle Koponen HS
Syyrialaispakolaiset piileskelevät makedonialaisilta poliiseilta maantienvarren pusikossa. Syyriasta ja muualta pakenevien ihmisten virta on kasvanut viime kuukausina Kreikan ja Makedonian rajalla Idomenissa.
Syyrialaispakolaiset piileskelevät makedonialaisilta poliiseilta maantienvarren pusikossa. Syyriasta ja muualta pakenevien ihmisten virta on kasvanut viime kuukausina Kreikan ja Makedonian rajalla Idomenissa.

Veljekset Jamal ja Abdulrahman seuraavat peltojen keskellä kulkevaa rautatietä Makedonian puolelle vaimojensa Fatimin ja Sladin kanssa. Abdulrahman on menettänyt kyynärvartensa, kuulemma pommituksissa. Fatimin sylissä itkee lämpimään haalariin puettu nelikuukautinen poika Walid.

"Hän syntyi matkan varrella Turkissa", Fatim kertoo.

Naisia näkyy rajalla todella vähän. Moni ilman perhettä matkustava mies toivoo saavansa vaimon ja lapset Eurooppaan perässään myöhemmin.

Siirtolaiset ovat tyypillisesti hakeneet turvapaikkaa Kreikasta saavuttuaan sinne, mutta pohjoiseen he jatkavat ilman papereita, jotta eivät joutuisi palautetuksi. Kreikan poliisi etsii Makedoniaan yrittäviä. Viime vuoden aikana se otti kiinni yli 13 000 paperitonta siirtolaista.

Moni onnistuu matkassa Balkanin halki. Pelkästään kuluvan vuoden tammi–maaliskuun aikana Unkarin rajalla kirjattiin yli 6 700 syyrialaista ja afganistanilaista luvatonta maahanpyrkijää, kertovat EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin tilastot.

Vaatimaton kreikkalainen tienvarsiravintola Hara kilometrin päässä Makedoniasta toimii rajanylittäjien tukikohtana. Ravintolassa ja sen terassilla istuskelee parikymmentä siirtolaista, ja samankokoisia seurueita kulkee ohi tämän tästä.

Kalle Koponen HS
Syyrialainen Fatim synnytti Walid-vauvansa neljä kuukautta sitten pakomatkalla Turkin läpi. Nyt hän yrittää Kreikasta Makedoniaan.
Syyrialainen Fatim synnytti Walid-vauvansa neljä kuukautta sitten pakomatkalla Turkin läpi. Nyt hän yrittää Kreikasta Makedoniaan.

Useimmat norkoilevat varjossa vesipullo kourassa, mutta jotkut tilaavat ruokaa. Eräs riitauttaa pitsansa täytevalikoiman. Tarjoilija vakuuttaa, että juuston seassa ei piile kinkkua, mutta kinkulta se näyttää.

Suurin osa saapuu paikalle kävellen, mutta kolme miestä kurvaa pihaan taksilla. Moni näprää älypuhelintaan. Läheskään kaikki Balkania ylittävät siirtolaiset eivät ole olleet lähtömaissaan köyhintä väkeä. Tänne asti on vaikea päästä ilman rahaa.

Azizin tarinan mukaan salakuljettajien kyyditys Syyriasta Turkkiin maksoi kaksituhatta dollaria (runsaat 1 830 euroa), lyhyt venematka kreikkalaiselle Kosin saarelle tuhat dollaria.

Moni turvautuu salakuljettajan palveluihin myös matkalla Balkanin yli, mutta raja Makedoniaan on helppo ylittää omin päin. Sen kuin kävelee peltojen poikki. Viranomaisia ei näy. Vaikeinta on vältellä poliisia pitkällä patikkamatkalla.

EU-alueelle pyritään useammin meren yli kuin maareittiä

Havaitut luvattomat maahanpyrkijät EU:n ulkorajoilla vuonna 2014:

 Keskinen Välimeri (tyypillisesti veneellä Libyasta Italiaan): 170 760

 Itäinen Välimeri (veneellä Turkista Kreikkaan): 50 830

 Länsi-Balkan (Serbian läpi Unkariin): 43 360

 Albaniasta Kreikkaan: 8 840

 Läntinen Välimeri (Marokosta veneellä Gibraltarinsalmen yli tai maateitse Ceutaan tai Melillaan): 7 840

 Itäinen maaraja (Ukrainasta Puolaan): 1 270

 Länsi-Afrikka (Marokosta Kanariansaarille): 275

Lähde: Frontex

Muitakin keinoja on.

"Olen yrittänyt lentää väärillä papereilla Sveitsiin, Saksaan ja Ranskaan. Joka kerta minut on pysäytetty Ateenan lentoasemalla", kertoo syyrialainen Ahmad, joka hörppii virvoitusjuomaa ravintola Haran pöydässä.

Hän on kotoisin Turkin rajan kupeesta Kamishlin pikkukaupungista, jossa hän piti vaateliikettä ennen kuin pakeni sotaa viisi kuukautta sitten.

Ahmad lyö pöydälle kuitin, joka kertoo maksetusta bussikyydistä. Matka makedonialaisesta rajakaupungista Gevgelijasta pääkaupunkiin Skopjeen maksoi 320 Makedonian dinaaria eli noin viisi euroa. Kuitti on tulostettu vain kaksi tuntia aikaisemmin.

"Kuljettaja ei päästänyt minua bussiin. Poliisi tuli paikalle, vei minut takaisin rajapellolle, löi pampulla ja käski painua takaisin Kreikkaan", Ahmad kertoo.

"Tämä oli jo viides yritykseni. Väsyttää. En tiedä, pitäisikö minun vain tappaa itseni."

Moni muu kertoo samasta sinnikkyydestä ja turhautumisesta: Yrityksiä päästä Makedonian halki on takana jo useita, ja jokainen kerta on päättynyt poliisin koviin otteisiin ja passittamiseen takaisin Kreikan puolelle.

Pakistanilainen Qasim Aves, 20, esittelee kahta häijyä viiltoarpea kaulassaan.

"Kreikan poliisi ei hakkaa. Makedonian poliisi on paha", hän sanoo.

Kapteeni Azizille ja hänen matkakumppaneilleen tuleekin kiire pois tienvarresta Makedoniassa, kun poliisiauto ajaa ohi ja pysähtyy parinsadan metrin päähän.

Syyrialaiset astelevat pusikkoon piiloon. He odottavat hetken jännittyneinä, mutta mitään ei kuulu.

Miehet siirtyvät varmuuden vuoksi kauemmas tiestä ja jatkavat matkaansa viiniviljelmien halki.

Kalle Koponen HS
Kreikasta Makedonian Demir Kapijaan tulleet syyrialaispakolaiset livahtivat pusikkoon pois maantieltä, jota pitkin ajoi poliisiauto.
Kreikasta Makedonian Demir Kapijaan tulleet syyrialaispakolaiset livahtivat pusikkoon pois maantieltä, jota pitkin ajoi poliisiauto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat