Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiirunan moottori kärsii rautamalmin hinnanlaskusta

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Luossavaaran rinteiltä on näkymä kaivokselle ja myös Kebnekaiselle. Yksi vaihtoehto oli rakentaa uusi Kiirunan keskusta Luossavaaran kupeeseen. Poliitikot hylkäsivät lopulta ajatuksen tilanpuutteen takia.
Luossavaaran rinteiltä on näkymä kaivokselle ja myös Kebnekaiselle. Yksi vaihtoehto oli rakentaa uusi Kiirunan keskusta Luossavaaran kupeeseen. Poliitikot hylkäsivät lopulta ajatuksen tilanpuutteen takia. Kuva: Magnus Laupa

LKAB:n kaivos Kiirunassa on pitkään ollut alueen moottori ja vakaa työnantaja. Kiirunassa ei ole juuri ollut työttömyyttä, ja pohjoinen kunta on nauttinut väestönkasvusta. Kaivospaikkakunnan keskimääräistä paremman tulotason huomaa jo hinnoista kaduilla ja kuppiloissa.

Nyt taloushuolet tuntuvat silti myös Kiirunassa. Rautamalmin maailmanmarkkinahinta suurin piirtein puolittui viime vuonna, ja valtion omistaman LKAB:n liiketulos painui noin 61 miljoonaan euroon edellisvuoden noin 814 miljoonasta eurosta.

LKAB onkin säästökuurilla. Se kertoi vastikään sataa työntekijää koskevista yt-neuvotteluista ja on jo aiemmin ilmoittanut noin neljänsadan työntekijän vähentämisestä eri keinoin lähiaikoina. Myös ostosopimukset neuvotellaan uudelleen, eikä uusia työntekijöitä palkata.

Kiiruna on kansainvälisen yhtiön suurin toimintapaikkakunta, ja kunnassa odotellaan siksi seurauksia. LKAB vakuuttaa, etteivät huonot ajat vaikeuta esimerkiksi muuttoa. Muuton kustannuksia yhtiö ei halua vielä arvioida tarkkaan.

"Tarkastelemme tietenkin, kuten muukin yhtiö, mahdollisia säästökeinoja mutta periaatteessa jatkamme kuten ennenkin", sanoo Kiirunan muuttoa hoitavan osaston kehitysjohtaja Anders Lundgren LKAB:sta.

Myös kiirunalaiset tuntuvat uskovan, että yli satavuotias kaivos selviää heikoista ajoista. Kuoppia on nähty ennenkin, sanoo moni paikallinen.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kristina Zakrissonin mielestä ei välttämättä ole edes yksinomaan huono asia, jos kaivoksesta vapautuu työvoimaa: kun rakennustyöt alkavat uudessa Kiirunassa kunnolla, työvoimalle on tarvetta.

Elina Kervinen HS
Kiiruna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat