Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisaluksen öljy tärvelee Gran Canariaa

Uponneen troolarin öljyä kulkeutuu suomalaisten turistikohteeseen

Ulkomaat
 
Borja Suárez Reuters
Miehet keräsivät venäläisaluksesta vuotanutta öljyä Venegueran rannalla Gran Canarian saarella.
Miehet keräsivät venäläisaluksesta vuotanutta öljyä Venegueran rannalla Gran Canarian saarella. Kuva: Borja Suárez Reuters

Viime viikolla haaksirikkoutuneen venäläistroolarin öljy on kulkeutunut Kanariansaarille.

Espanjalaisviranomaisten mukaan Gran Canarian saaren lounaisrannoilta on koottu perjantain aikana noin 200 kiloa öljyä. Öljynsekaista merivettä on otettu talteen 200 kuutiota. Myös ensimmäisiä öljyyn tahriintuneita merilintuja ja kilpikonnia on puhdistettu, kertoi uutistoimisto AFP lauantaina.

Öljyä on havaittu pitkin rannikkoa muun muassa suositun turistikohteen Puerto Ricon liepeillä. Puerto Rico on yksi suomalaistenkin matkakohteista.

Venäläistroolari Oleg Najdenovilla syttyi tulipalo Las Palmasin satamassa kaksi viikkoa sitten. Viranomaiset hinasivat palavan aluksen ulkomerelle, missä se upposi viime viikon tiistaina.

Uppoamispaikka on noin 24 kilometriä Gran Canarian saaren eteläpuolella. Alus lepää merenpohjassa 2,7 kilometrin syvyydessä.

Aluksessa oli uppoamishetkellä 1 500 tonnia polttoainetta. Viranomaiset eivät ole kyenneet tukkimaan troolarin öljyvuotoa kovan merenkäynnin vuoksi.

Haverista lähtien viranomaiset ovat tarkkailleet öljylautan leviämistä lähes 200 kilometrin pituiseksi, kertoo espanjalaislehti El País. Lautta on parhaillaan jo niin pitkä, että sen pelätään kulkeutuvan myös Teneriffan ja La Gomeran saarille.

Meriluonnon saastumiseen perehtynyt professori Jesús Cisneros Las Palmasin yliopistosta kritisoi El Paísin haastattelussa voimakkaasti sitä, että viranomaiset eivät ole saaneet mitään aikaan ennen kuin troolarin säiliöt ovat tyhjät. Vaikka öljylautan kehittymistä on seurattu muun muassa aluksista ja satelliiteista, vahinkojen leviämistä ei ole pystytty estämään.

Espanjaa arvosteltiin äänekkäästi vuonna 2002, kun viranomaiset hinasivat vuotavan Prestige-säiliöaluksen Galician rannikolta ulkomerelle. Alus halkesi kahtia, ja noin 63 000 tonnia öljyä vuoti mereen ja saastutti Ranskan, Espanjan ja Portugalin rannikkoalueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat