Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostolähiön autotalleissa piilee ulkopuolisilta suljettu maailma

Ulkomaat
 
Lasnamäen mies lepää tallissa
Lasnamäen mies lepää tallissa
Yli 700:n autotallin kompleksi Tallinnan Lasnamäellä on venäjänkielisten miesten suljettu maailma, jonka vironvenäläinen dokumentaristi Vladimir Loginov nimesi Muurahaispesäksi uudessa elokuvassaan. Eläkeläinen Anatoli Priborenko suostui avaamaan tallinsa ovet. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja editointi: Marko Mumm

Eläkeläinen Anatoli Priborenko, 65, esittelee autotalliaan Tallinnan Lasnamäessä lauantaina, kun hän palaa torilta vaimonsa, siivooja Galina Priborenkon, 61, kanssa. Täällä hän säilyttää Volkswagen Touaregiaan.

"Tässä on Vladimir Putin, Venäjän presidentti. Tässä Ukrainan presidentti Petro Porošenko, vaimoni on syntynyt Ukrainassa. Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka, minä olen syntynyt Valko-Venäjällä. Ja reunimmaisena on meidän presidenttimme", Priborenko sanoo ja näyttää Viron Toomas Hendrik Ilveksen kuvaa.

Priborenko on ripustanut neljä keskenään melko vihamielistä presidenttiä samaan riviin seinälle. Hänellä itsellään ei ole minkään maan kansalaisuutta, mutta presidenttien valtiot ovat hänelle läheisiä. Suurin kuva on Lukašenkasta.

Marko Mumm
Anatoli Priborenkon autotalli Tallinnan Lasnamäessä ei juuri muistuta sisustukseltaan perinteistä autotallia. Vieressä vaimo Galina.
Anatoli Priborenkon autotalli Tallinnan Lasnamäessä ei juuri muistuta sisustukseltaan perinteistä autotallia. Vieressä vaimo Galina.

Talli sijaitsee lähiön keskellä ikkunattomassa tiilirakennuksessa pimeän betonikäytävän reunalla, jonne pääsee vain valvotun puomin ali.

Samassa rakennuksessa on yhteensä 750 tallia. Täällä on ulkopuolisilta suljettu venäjänkielisten miesten maailma. Nytkin moni sulkee ovensa, kun näkee vieraita käytävällä.

"Kun olin lapsi, isäni meni lauantaisin autotalliin. Halusin tietää, mitä isät siellä tekevät", sanoo elokuvaohjaaja Vladimir Loginov.

Tällä viikolla Virossa sai ensi-iltansa Loginovin dokumenttielokuva Muurahaispesä, joka avaa autotallien ovet. Viroksi ja englanniksi tekstitetty elokuva on niin suosittu, että sitä esitetään myös kaupallisissa elokuvateattereissa. Filmiryhmä käytti kuvauksiin kaksi vuotta.

"Miehet seurustelevat siellä samaan tapaan kuin Suomessa saunassa", vertaa Loginov.

Autotallissa ei välttämättä ole edes autoa, vaan se toimii kuin kellari. Elokuvassa yksi mies ryyppää ja nukkuu tallissaan. Samaan aikaan naapuritallin mies harjoittelee klassista viulusooloa.

Priborenkon talli on sisustettu huolellisemmin kuin monen miehen olohuone. Hän on laudoittanut katon ja remontoinut lattian.

Samalla seinällä presidenttien kanssa on messinkinen Tallinnan vanhakaupunki ja portti avaimineen.

"Yksi avain on pormestarilla ja toinen avain minulla täällä", Priborenko vitsailee.

Takaseinustalla on jääkaappi ja radio sekä kymmenien valtioiden liput rivissä pöydällä.

"Joihinkin talleihin ei voi mennä ottamatta kenkiä jalasta. Toisiin taas et suostu menemään edes saappaat jalassa", sanoo vartija Viktor Ismailov.

Ismailov on vartioinut talleja 22 vuotta, rakennuksen valmistumisesta alkaen. Se rakennettiin neuvostoajan lopulla Tallinnan uusimpaan neuvostolähiöön Lasnamäkeen. Samantapaisia rakennuksia on ympäri Viroa ja koko entistä Neuvostoliittoa.

Vielä muutamia vuosia sitten ympäristöön oli asettunut joukko asunnottomia, jotka nousivat aamuisin viemäreistään hakemaan puhdasta vettä, Ismailov kertoo.

Nyt autotallirakennus on keskiluokkaistunut Lasnamäen lähiön mukana: siellä toimii tasokas eläinlääkäriasema, sauna ja kaksi ravintolaa. Tiettävästi prostituutio ei kuitenkaan ole vielä kadonnut täältä.

Eräs "somm" eli suomalainen on juuri ostanut alakerrasta isot tilat kuntosalia varten, paikalliset kertovat.

Presidenttejä vastapäätä Priborenkon tallin seinällä on hopeinen Leninin siluetti.

"Lenin on muisto entisajasta. Antaa hänen olla täällä", sanoo Priborenko.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat