Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indonesia ilmoitti teloittavansa australialaismiehet

Kuolemantuomio on kiristänyt Indonesian ja Australian välejä

Ulkomaat
 

Indonesian viranomaiset ilmoittivat lauantaina kahdeksalle kuolemantuomion saaneelle ulkomaalaiselle, että heidän teloituksensa pannaan täytäntöön. 

Kansainvälisen diplomaattikriisin jo ennakkoon synnyttäneet teloitukset voidaan siten aloittaa aikaisintaan maanantaina, sillä Indonesian on tiedotettava teloituksista kolme vuorokautta etukäteen.

Kahdeksikosta tunnetuimmat ovat australialaiset Muyran Sukumaran, 33, ja Andrew Chan, 31, jotka olivat heroiinia salakuljettaneen niin sanotun Balin yhdeksikön johtohahmoja. Indonesialainen tuomioistuin langetti heille kuolemantuomiot vuonna 2006.

Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan heille on kerrottu, että teloitus on kolmen vuorokauden kuluttua.

Indonesia lopetti kuolemantuomioiden täytäntöönpanon, kun miesten valituskierros oli vielä kesken. Vuonna 2013 Indonesia alkoi kuitenkin jälleen panna kuolemantuomioita täytäntöön.

Loppuvuodesta 2014 Indonesian presidentti Joko Widodo ilmoitti, että myös huumerikollisia voidaan taas alkaa teloittaa.

"Haluamme kertoa koko maailmalle, että Indonesia taistelee voimakkaasti huumerikoksia vastaan", sanoi Indonesian oikeuskansleri H. M. Prasetyo Reutersin mukaan. Indonesia on sittemmin teloittanut myös länsimaalaisia, jotka on tuomittu huumerikoksista.

Kuolemantuomio ja uhkaava teloitus ovat kiristäneet Indonesian ja Australian välejä.

Australia on tehostanut diplomaattista painostustaan sen jälkeen kun Indonesia siirsi australialaiskaksikon Nusakambangan vankilasaarelle, joka tunnetaan teloituspaikkana.

"Kunnioittavasti vetoan taas Indonesian presidenttiin, että hän harkitsisi vielä uudestaan päätöstään ja osoittaisi armoa", sanoi Australian ulkoministeri Julie Bishop lauantaina, kun Indonesia oli ilmoittanut Australian diplomaateille teloituksen olevan "lähellä".

Vetoomukset teloituksen välttämiseksi ovat viime päivinä lisääntyneet. Niihin yhtyi AFP:n mukaan myös brittiläinen metalliyhtye Napalm Death, sillä Indonesian presidentti tiedetään metallimusiikin ystäväksi.

Teloitusilmoituksen saivat lauantaina yhdeksästä ulkomaalaisesta kaikki paitsi kuolemantuomion saanut ranskalainen. Indonesian viranomaisten mukaan ranskalaisen valitus on vielä käsiteltävänä.

Ranskan presidentti François Hollande on kuitenkin varoittanut Indonesiaa seurauksista, jos ranskalainen Serge Atlaoui teloitetaan, kertoi uutistoimisto AFP. Hollanden mukaan kyse on diplomaattisista seurauksista.

Korjaus 27.4. kello 18.58: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että kaikki teloitusuhan alla olevat yhdeksän ulkomaalaista kuuluisivat niin sanottuun Balin yhdeksikköön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat