Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aavekaupunki heräilee

Tianjinin uudet pilvenpiirtäjät eivät ole enää pitkään autioina, uskovat liikemiehet

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Yujiapun alue Kiinan Tianjinin uudella vapaakauppa-alueella on vielä suurta rakennustyömaata.
Yujiapun alue Kiinan Tianjinin uudella vapaakauppa-alueella on vielä suurta rakennustyömaata. Kuva: Mikko Paakkanen HS
Kaupungistuminen on Kiinan lähihistorian suurin muutos. Sarjassa kerrotaan, mitä se käytännössä merkitsee. Osa 3.

Tornitalot kohoavat melkein taivaaseen asti, mutta niiden lasiseinät ovat harmaan pölyn peitossa, eikä niissä näy minkäänlaista eloa. Suurin osa taloista on vasta rakenteilla. Osalla työmaista on niin hiljaista, ettei niissä taida olla juuri ketään töissä.

Kiinan Tianjinissa sijaitseva Xiangluowanin alue on kuin aavekaupunki.

Se ei ole Kiinassa ainoa laatuaan. Kun Kiina rakentaa kaupunkejaan, se etenee usein niin, että ensin rakennetaan suuri alue täyteen ja sitten odotetaan rakennusten saavan käyttäjiä.

Joskus kokonaiset kaupunginosat pysyvät vuosia tyhjillään, koska käyttäjät eivät tule.

Näin näyttää käyneen myös Xiangluowanissa. Alueen ensimmäinen rakennus valmistui jo vuonna 2010, mutta tilojen kysyntä on ollut niin heikkoa, että sen jälkeen työmaiden toiminta on keskeytetty. Valmiista taloista vain muutama on käytössä.

Alueen kadut ovat leveitä ja rakennukset korkeita, mutta ihmisiä ja ajoneuvoja näkyy vain harvakseltaan. Katutason ikkunoiden takana ei ole kauppoja eikä kahviloita kuten niissä kaupungeissa, joissa on elämää. Tyhjää katua yksinään jolkotteleva ihmisarka koira näyttää olevan kuin kotonaan.

Yhden valmiin mutta tyhjillään olevan tornitalon ovensuussa istuskelee neljä miestä. He eivät halua puhua tyhjistä toimitiloista.

"Koko talo on myyty eräälle yritykselle, mutta se ei ole vielä muuttanut tänne", väittää yksi miehistä.

Se ei taida olla aivan totta. Talon rakennuttaneen sijoitusyhtiön myyntiosastolta kerrotaan puhelimitse, että talo on yhä myytävänä.

Osa kaupunkitutkijoista ja taloustieteilijöistä katsoo, että tyhjän pantiksi rakennetut alueet tulevat ennemmin tai myöhemmin tarpeeseen. Moni aavekaupungiksi leimattu projekti eri puolilla Kiinaa on lopulta herännyt henkiin.

Myös Tianjinin Xiangluowan saattaa olla lähdössä nousuun.

"Tämän talon rakentaminen aloitettiin kolme tai neljä vuotta sitten", sanoo yhden tornitalotyömaan portista tuleva mies, jolla on punainen työmaakypärä päässään. "Välillä työt olivat kaksi vuotta pysähdyksissä, mutta nyt jatkamme, kun tuli se vapaakauppa-alue."

Kiina ilmoitti viime tiistaina perustavansa kolme uutta niin sanottua vapaakauppa-aluetta Fujianiin, Guangdongiin ja Tianjiniin. Mallina on Shanghaihin vuonna 2013 perustettu alue, jossa on muuta Kiinaa kevyempi byrokratia sekä löysemmät säännöt esimerkiksi investoinneille ja valuuttojen siirroille.

Tianjinissa sijaitseva Xiangluowan kuuluu tällä viikolla perustettuun vapaakauppa-alueeseen.

"Meille on tullut aivan viime päivinä paljon puhelinsoittoja, joissa on kyselty hintoja", sanoo Wang Kesheng, joka välittää toimistotiloja ja asuntoja kolmesta tornitalosta. "Useimmat soittajat ovat olleet sijoittajia, jotka haluavat ostaa asuntoja."

Wang uskoo, että alueella alkaa pian kukoistaa bisnes vapaakauppa-alueen ja uusien kulkuyhteyksien takia. Kun läheinen Yujiapun luotijuna-asema otetaan elokuussa käyttöön, tänne pääsee Pekingistä 45 minuutissa.

Shanghaista tullut Li Donghai esittelee asiakirjaa, jonka mukaan hän on juuri perustanut yrityksen uudelle vapaakauppa-alueelle. Li on liikkeenjohdon konsultti, ja hänellä on alan yritys myös Shanghain vapaakauppa-alueella, joka on hänen mielestään loistokeksintö.

"Siellä lupa-asiat, jotka veivät ennen kymmenen päivää, vievät nykyään vain kaksi päivää."

Aavekaupungin heräämiseen viittaa myös se, että rakenteilla olevan luotijuna-aseman viereen avatun suuren kauppakeskuksen liiketilat on vallattu, vaikka asiakkaita on vain nimeksi.

Kansainväliset ketjut, kuten hampurilaispaikka Burger King, urheilukauppa New Balance ja vaatekauppa Vero Moda, ovat asettuneet odottamaan tulevia asiakasvirtoja.

"Tänne tulee paljon asiakkaita, kun uusi metroasema pian avataan", sanoo kosmetiikkaliikkeen myyjä. Nyt hänellä on vielä aikaa seurustella kaverinsa kanssa tiskin takana.

Mikko Paakkanen HS
Tianjin

Liikemies Li Donghai (oik.) ottaa avustajansa Tian Haon kantamasta repusta kansion, jossa on rekisteröintipapereita. Li on juuri rekisteröinyt yhtiönsä Tianjinin uudelle vapaakauppa-alueelle.
Liikemies Li Donghai (oik.) ottaa avustajansa Tian Haon kantamasta repusta kansion, jossa on rekisteröintipapereita. Li on juuri rekisteröinyt yhtiönsä Tianjinin uudelle vapaakauppa-alueelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat