Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varoitus kävi toteen Nepalin maanjäristyksessä

Yli tuhat kuoli Nepalin maanjäristyksessä, jollaista oli odotettu ennemmin tai myöhemmin

Ulkomaat
 
Prakash Mathema AFP
Nepalilaiset raivasivat romahtaneen rakennuksen palasia Kathmandun Durbarin aukiolla, joka on Unescon maailmanperintökohde.
Nepalilaiset raivasivat romahtaneen rakennuksen palasia Kathmandun Durbarin aukiolla, joka on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Prakash Mathema AFP

Ainakin toistatuhatta ihmistä kuoli, historiallisia rakennuksia tuhoutui ja vuorikiipeilijöitä jäi loukkuun lauantain maanjäristyksessä Nepalissa. Järistys oli voimakkuudeltaan noin 7,9 eli Nepalin voimakkain yli 80 vuoteen.

Uhrien määrän pelättiin kasvavan poliisin arvioimasta 1 340:stä, kertoi uutistoimisto Reuters illalla.

Fakta

Nepalissa järisi voimakkaammin viimeksi 1934

 Nepalin väkiluku on noin 27 miljoonaa.

 Pääkaupunki Kathmandu.

 Nykyistä Nepalia vastaava kuningaskunta perustettiin vuonna 1768. Maa muuttui tasavallaksi vuonna 2008.

 Maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalissa.

 Nepalissa tapahtui lauantaista maajäristystä voimakkaampi järistys viimeksi vuonna 1934, jolloin voimakkuudeltaan ainakin 8,2:n järistys tappoi noin 10 000 ihmistä Nepalin ja Intian rajaseudulla.

 Vuonna 1988 yli tuhat ihmistä kuoli Nepalin ja Intian rajaseudulla järistyksessä, jonka voimakkuus oli 6,8.

Tuhojen uskotaan olevan pahimpia syrjäseuduilla lähellä järistyksen keskusta, joka oli vajaat sata kilometriä länteen pääkaupunki Kathmandusta.

Maanvyöryjen ja toimimattomien viestintäyhteyksien takia alueelta oli vaikea saada tarkkoja tietoja, kertoi avustusjärjestö Punainen Risti.

Kathmandussa järistys romahdutti taloja, muun muassa maamerkkinä tunnetun 60 metriä korkean Dharahara-tornin, jonka luhistuminen tappoi ihmisiä.

Maanjäristysalueella sijaitsevassa Nepalissa ja yli miljoonan asukkaan Kathmandussa oli jo pitkään odotettu jonkinlaista järistystä. Sellaisen tuhoista oli laadittu pelottavia ennusteita, joiden mukaan kuolleita saattaisi tulla kymmeniätuhansia.

"Oli tässä jonkinlainen onni onnettomuudessa", sanoi Mika Lahti, joka asuu Kathmandussa puolisonsa työn takia ja on ollut Punaisen Ristin tehtävissä useissa maanjäristyksissä. Hän istui järistyksen aikaan autossa.

"Vaivasi autoa ihan kunnolla. Piti pitää kiinni, ettei lyö päätään tuulilasiin tai minnekään muuallekaan", Lahti kertoi puhelimitse.

Autossa istui myös Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen. Myöhemmin hän näki Kathmandussa paljon sortuneita muureja ja vaurioituneita muttei täysin tuhoutuneita rakennuksia. Kadut pysyivät ajokunnossa.

Kathmandussa asuva Kerranelamassa.fi-matkailusivuston perustaja Antti Helin kuvaili järistystä kovaksi. "Talo heilui oikein kunnolla, mutta esimerkiksi taulut eivät pudonneet seinältä eikä muutakaan vahinkoa koitunut omakotitalollemme", hän kertoi sähköpostitse.

Helin arveli, että tuhot saattoivat olla pahemmat muualla Kathmandussa kuin hänen kotikaupunginosassaan Patanissa.

"Sitä ei tunne olevansa samanlaisen katastrofin keskellä kuin uutisvirta – ja raportit lähes 500 kuolleesta Kathmandussa – antavat ymmärtää."

Nepalissa on parisataa suomalaista. Ulkoministeriö kertoi, että 130:een oli saatu yhteys yön lähestyessä Nepalissa.

Ulkoministeriö varoitti Nepalin maanjäristysriskistä tammikuussa päivitetyssä matkustustiedotteessaan. Se arvioi, että Nepal on varautunut järistyksiin puutteellisesti eikä maassa ole riittävästi lääkkeitä eikä pelastuskalustoa.

Avustustöiden kannalta oli tärkeää, että Kathmandun lentokenttä pysyi kunnossa. Intia sai toimitettua apua paikalle jo lauantain aikana.

Järistys aiheutti lumivyöryjä Mount Everestillä, minkä takia vuorikiipeilijöitä jäi loukkuun. Lumivyöry iski kiipeilijöiden perusleiriin, jossa kuoli ainakin kymmenen ihmistä, kertoi uutistoimisto AFP.

Maanjäristys tappoi myös ainakin 36 ihmistä Intiassa, kaksitoista Kiinassa ja neljä Bangladeshissa, kertoivat maiden viranomaiset Reutersin mukaan.

Jälkijäristykset vavisuttivat Nepalia vielä pitkään pimeän laskeuduttua. Viranomaiset kehottivat ihmisiä viettämään yön ulkona rakennusten sortumisvaaran takia. Moni viritti teltan pihalleen.

"Ensimmäisenä yönä niin on parasta", Mika Lahti sanoi.

Navesh Chitrakar Reuters
Ihmiset tutkivat maanjäristyksen vaurioittamia rakennuksia Kathmandussa.
Ihmiset tutkivat maanjäristyksen vaurioittamia rakennuksia Kathmandussa.
Diptendu Dutta AFP
Maanjäristyksen uhreja hoidettiin sairaalassa Intian Siligurissa, joka sijaitsee lähellä Nepalin rajaa.
Maanjäristyksen uhreja hoidettiin sairaalassa Intian Siligurissa, joka sijaitsee lähellä Nepalin rajaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat