Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa pääministeriltä vaaditaan nättiä naamaa – oppositiojohtaja on monelle liian ilmeikäs

Ulkomaat
 
Phil Noble Reuters
Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Ed Miliband haluaa nousta Britannian seuraavaksi pääministeriksi. Marxilaisälykön poika veisi Britanniaa vasemmalle.
Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Ed Miliband haluaa nousta Britannian seuraavaksi pääministeriksi. Marxilaisälykön poika veisi Britanniaa vasemmalle. Kuva: Phil Noble Reuters
Britannia äänestää 7. toukokuuta 2015.

Lontoo. Kuka viitsii enää väittää, etteivät ulkonäköpaineet muka kohdistuisi myös miespoliitikkoihin.

Britanniassa tämän on saanut tuta etenkin oppositiojohtaja Ed Miliband. Mielipidemittausten mukaan Miliband kärsii heikosta henkilökohtaisesta suosiosta.

Monien mielestä työväenpuolueen johtaja ei yksinkertaisesti näytä oikealta pääministeriainekselta.

Kuka?

Milibandin isä ja äiti pakenivat natseja

 Britannian oppositiojohtaja Ed Miliband, 45, nousi työväenpuolueen eli labourin johtoon syksyllä 2010.

 Parlamenttiin Miliband valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005. Hän toimi Gordon Brownin hallituksen energia- ja ilmastonmuutosministerinä samaan aikaan kun isoveli David Miliband oli ulkoministeri.

 Milibandin puolanjuutalaiset vanhemmat kärsivät natsien vainosta. Isä pakeni Belgiasta Britanniaan toisen maailmansodan aikana, ja Puolassa piilotellut äiti muutti Britanniaan 1950-luvulla.

 Lontoossa syntynyt Miliband on käynyt Oxfordin yliopistoa ja London School of Economicsia.

 Miliband on naimisissa juristi Justine Thorntonin kanssa. Pariskunnalla on kaksi pientä poikaa.

Oikealle kallistuva brittilehdistö on hyödyntänyt armotta kansan julmaa tuomiota. Pilakuvissa Milibandin naamaa on väännetty ja käännetty kuin muovailuvahaa.

Suomalainen hienotunteisuus poliitikkoja kohtaan on Britanniassa tuntematon käsite.

Milibandin imago-ongelma tiivistyy viime vuonna lontoolaisessa kahvilassa syötyyn pekonivoileipään. Leipää mussuttavasta yrmeäilmeisestä Milibandista on tullut käsite – kielteisessä mielessä.

Ei ihme, että nykyinen konservatiivipääministeri David Cameron on ollut varovainen julkisessa aterioinnissaan. Cameron suhtautuu imagon rakentamiseen paljon Milibandia vakavammin. Hän tietää, että Downing Street 10:een pääsyä edistää nätti naama.

Aivan äskettäin Milibandin kannatus on kuitenkin alkanut kohentua. Käänne tuli viime hetkellä, sillä Britannian parlamenttivaalit käydään toukokuun 7. päivänä.

On yhä epävarmaa, riittääkö loppukiri nostamaan Milibandin pääministeriksi. Labour ja konservatiivit käyvät kamppailua aivan rinta rinnan.

Miliband vetoaa niihin, jotka eivät ole päässeet nauttimaan Britannian talouskasvun hedelmistä. Miliband onkin varma valinta vasemmalta, toisin kuin labouria aikoinaan oikealle vienyt Tony Blair.

Jopa Milibandin tausta vahvistaa poliittista viestiä, sillä hänen isänsä oli puolanjuutalainen marxilainen älykkö.

Lisäsyy Milibandin suosion kasvuun on ollut hänen odotettua parempi menestyksensä television vaalitenteissä. Rentous ja nokkeluus on huomattu kotikatsomoissa. Tehoa on lisännyt se, että pääministeri Cameron on jänistänyt ja vältellyt tv-väittelyä Milibandin kanssa.

Miliband on saanut kampanjaansa viimein ryhtiä. Vielä alkukeväästä oli epäselvää, mikä oikein on Milibandin ja labourin ydinsanoma.

Mihin suuntaan Miliband sitten veisi Britanniaa?

Vasemmalle, se on selvää. Milibandin johtama labour ajaa rikkaiden verotusten tiukentamista ja suuryritysten vallan kitkemistä.

Miliband on luvannut myös lisää rahaa julkiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Työntekijöiden riiputtamista nollasopimuksissa hän vastustaa.

Labourin talouspolitiikka ei olisi yhtä tiukkaa kuin konservatiivien. Vajeen kutistamiseen otettaisiin hitaampi tempo, eikä julkista sektoria karsittaisi yhtä rajusti kuin Cameron suunnittelee. Leikkauksia on silti luvassa labourinkin valtakautena.

Muualla Euroopassa pidetään siitä, että Miliband haluaa Britannian pysyvän EU:ssa. Kansanäänestystä EU-jäsenyydestä ei ole siis luvassa.

Milibandin ongelmat eivät rajoitu vain henkilöbrändiin. Puolue rapautuu alta, kun pettyneet hylkäävät labourin.

Labourin tukijoita vuotaa sekä oikealle maahanmuuttokielteiseen Ukip-puolueeseen että vasemmalle vihreisiin. Skotlannissa SNP eli Skotlannin kansallispuolue on syönyt labourilta äänestäjien lisäksi uskottavuuden ja arvokkuuden rippeet.

SNP:n liimautuminen labourin kylkeen voi karkottaa äänestäjiä Englannissakin. Moni pelkää, että vähemmistöhallituksen pääministerinä Miliband jäisi SNP:n johtajan Nicola Sturgeonin talutusnuoraan.

Sunnuntaina Miliband vakuutti BBC:n haastattelussa ensimmäistä kertaa, että labour ei tee SNP:n kanssa löyhääkään vallanjakosopimusta. Silti Milibandista tuskin tulee pääministeriä ilman SNP:n tukea.

Monien labourin kannattajien mielestä Ed Miliband oli jo alun perin väärä valinta puolueen johtoon. Heidän suosikkinsa olisi ollut isoveli David Miliband.

Valovoimainen David Miliband oli kovaa vauhtia matkalla työväenpuolueen huipulle, kun pikkuveli kampitti viime metreillä. Ed Miliband ohitti veljensä ammattiliittojen tuella.

Se ei ole Britanniassa mikään suositus pääministeriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat