Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanjäristys vie matkailutulot köyhältä Nepalilta

Mount Everestin kiipeilykausi keskeytyy

Ulkomaat
 

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson arvioi, että Mount Everestin kiipeilykausi loppuu lauantaisen maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 17 ihmistä on kuollut kiipeilijöiden perusleirissä.

Matkailutulot ovat olleet tärkeä lisä Nepalille, joka on yksi maailman köyhimmistä maista. Kansasta kolmannes elää köyhyysrajan alapuolella. Maassa on arviolta 300 000 ulkomaalaista turistia, heistä sadat Everestillä.

Everestin retkikunnista kolme on tähän mennessä raportoinut työntekijöidensä kuolemista.

"Tämä tarkoittaa, että retkikunnat pistävät pillit pussiin", Gustafsson sanoo.

Nyt on toinen peräkkäinen vuosi, kun kiipeilykausi katkeaa kesken sesongin. Viime vuonna Mount Everestin kiipeilykauden lopetti lumivyöry, jossa kuoli 16 nepalilaista työntekijää.

Lauantainen järistys ja sitä seuranneet lumivyöryt ovat tuhonneet noin puolet 5 500 metrissä olevasta Nepalin-puoleisesta perusleiristä. Myös reitti perusleiristä 6 100 metrissä olevaan seuraavaan välietappiin, niin sanottuun ensimmäiseen leiriin, on Gustafssonin mukaan rakennettava uudestaan.

Kiipeilijöiden Explorer's Web -sivuston mukaan Everestin ensimmäisellä ja 6 400 metrin korkeudessa olevalla toisella leirillä oli yhteensä 120 vuorikiipeilijää. Heidän kunnostaan ei ollut sunnuntaina varmaa tietoa.

Pelastustoimia ovat haitanneet sateet ja sumu. Pahimmin loukkaantuneet 21 ihmistä on kuitenkin pystytty viemään helikopterilla perusleiristä läheiseen Pherichen kylään hoitoon.

Vuoren ylärinteillä olevien kiipeilijöiden kohtalo on melko lailla heidän omissa käsissään, Gustafsson uskoo. Reitti petollisen Khumbun jäätikön ja jääputousten yli on rakennettava uudestaan. Nouto helikopterilla tuskin tulee kyseeseen.

"Luulisi, että viranomaisilla on muuta ajateltavaa kuin joidenkin turistien pelastaminen vuorilta. Tiedot syrjäisten vuoristokylien tuhoista eivät ole vielä edes saapuneet."

Gustafsson vertaa maanjäristystä Aasian tapaninpäivän tsunamiaaltoon, jolloin tiedot Indonesian Acehin maakunnan tuhoista tulivat julki vasta useita päiviä tapahtuman jälkeen.

Suomalaisia kiipeilijöitä ei Gustafssonin mukaan ole Mount Everestillä eikä toisessa suosikkikohteessa Annapurnalla, mutta suomalaisten matkanjärjestäjien vaellusryhmiä on liikkeellä.

Nepalin puutteelliset pelastusvalmiudet ovat huolestuttaneet kiipeilijöitä. Gustafsson sanoo tarjoutuneensa laatimaan Suomen suurlähetystölle pelastusohjeet, mutta hanke kariutui.

Gustafsson on kulkenut Nepalissa parikymmentä vuotta. Elintason nousu on näkynyt siten, että huterien talojen päälle on noussut uusia kerroksia.

"Me olemme todenneet, että tämä ei todellakaan ole se paikka, missä kannattaa olla maanjäristyksen sattuessa."

 

Avustustyötä Nepalissa voi tukea lahjoituksin mm. näille järjestöille: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa lapset, Kirkon ulkomaanapu, Plan Suomi, Fida, SOS-lapsikylä, Suomen lähetysseura, World Vision.

Veikka Gustafsson
Veikka Gustafsson
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat