Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepalin syrjäseutujen tuhot ovat yhä arvoitus

Köyhän maan sairaaloissa ei ole tilaa loukkaantuneille eikä ruumiille. Uhrien määrän odotetaan edelleen kasvavan sunnuntaina arvioidusta 2 500 kuolleesta.

Ulkomaat
 
Nepalilaiset heräsivät taivasalla tuhoisan maanjäristyksen jälkeen
Nepalilaiset heräsivät taivasalla tuhoisan maanjäristyksen jälkeen
Tuhannet nepalilaiset heräsivät sunnuntaina taivasalla tuhoisan maanjäristyksen jälkeisenä päivänä. Pelastustyöt jatkuivat läpi yön. Kuvaus: Reuters.

Nepalin lauantaisen maanjäristyksen uhriluku oli vielä sunnuntai-iltana epäselvä. Virallisesti kuolleita kerrottiin olevan yli 2 500 eli kaksinkertaisesti verrattuna järistyspäivän iltana lauantaina tehtyyn arvioon. Luvun pelättiin kasvavan yhä jopa tuhansilla.

Monille alueille Nepalin maaseudulla ei saatu vielä sunnuntainakaan mitään yhteyttä.

"Olemme erittäin huolissamme lähellä järistyksen keskusta sijaitsevien kylien ja kaupunkien ihmisistä", sanoi Punaisen Ristin Aasian- ja Tyynenmeren-aluejohtaja Jagan Chapagain tiedotteessa.

"Tiet ovat vaurioituneet tai mutavyöryjen katkaisemia, ja viestintäyhteydet ovat poikki, mikä estää meitä saamasta tarkempaa tietoa vaurioista Punaisen Ristin paikallisilta osastoilta. Ennakoimme, että siellä tulee olemaan huomattavaa tuhoa ja paljon uhreja."

Järistyksen keskuksen lähettyviltä Gorkhan alueelta otetut ilmakuvat kertoivat kylistä, joissa valtaosa rakennuksista on romahtanut.

Jälkijäristykset ovat saattaneet aiheuttaa maaseudulla entistä enemmän tuhoa. Sunnuntain vakavin jälkijäristys oli voimakkuudeltaan 6,7. Lauantain varsinainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,9.

"Oltiin sisätiloissa, ja kyllä se oli huomattava", kertoi Kathmandun laaksossa sijaitsevassa Lalitpurissa asuva Pauliina Savola puhelimitse HS:lle voimakkaimman jälkijäristyksen jälkeen. Hän arvioi, että se kesti puolitoista minuuttia.

"Se tosin tuntuu varmaan pidemmältä kuin oikeasti on."

Lalitpurissa osa kaupungista selvisi pienin vahingoin, mutta tiiviimmin rakennetuilla vanhemmilla alueilla taloja sortui.

Jälkijäristys oli niin voimakas, että Kathmandun lentokenttä suljettiin sen jälkeen tunniksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan sairaaloiden henkilökunta joutui pakenemaan ulos, sillä rakennusten pelättiin romahtavan.

Myös Kathmandussa osa kaupungista säilyi lähes ilman tuhoja, mutta joissakin kaupunginosissa rakennuksia sortui korttitalojen lailla. Näistä raunioista avustustyöntekijät yrittivät kaivaa loukkuun jääneitä ja ruumiita.

Kaupungin sairaaloihin tuotiin loukkaantuneita ja kuolleita tiiviiseen tahtiin koko sunnuntain – osa kaupungin ulkopuolelta.

"Sähköt eivät toimi, viestintäyhteydet ovat ruuhkautuneet, ja sairaalat ovat niin täynnä, ettei niissä ole enää tilaa varastoida ruumiita", sanoi avustusjärjestö Oxfam Australian johtaja Helen Szoke AFP:lle.

Kirurgi Dipendra Pandey laski leikanneensa 36 ihmistä lauantaista lähtien kriisikeskuksessa Kathmandussa.

"Meillä on vain yksi leikkaussali. Tarjotaksemme välitöntä hoitoa tarvitsisimme 15 leikkaussalia. Emme yksinkertaisesti pärjää", hän sanoi Reutersille.

Kathmandussa ihmiset polttivat kuolleiden omaistensa ruumiita joen rannalla, kuten hinduilla on tapana.

Monin paikoin Kathmandua tilanne oli rauhallinen, kertoi kaupungissa asuva Mika Lahti.

"Kaupat ovat suurelta osin kiinni. Joitakin kioskeja on auki", hän sanoi.

Lahti asuu alueella, jolla tuhot olivat pieniä. Silti perhe vietti yön teltoissa pihalla monen muun tapaan jälkijäristysvaaran vuoksi.

"Olemme ajatelleet viettää vielä ensi yönkin ulkona", hän sanoi sunnuntaina.

Kathmandussa lämpötila pysyi myös yöllä noin 18 asteessa, mutta vuoristokylissä oli paljon kylmempää. Esimerkiksi Lalitpurissa alkoi yöllä sataa.

Suomen Kathmandun-suurlähetystö jatkoi sunnuntaina Nepalissa olevien suomalaisten tavoittelemista. Maassa on arvioitu olevan noin 170 suomalaista, joista oli sunnuntaina tavoittamatta vielä noin 20.

Suurlähettiläs Asko Luukkaisen mukaan suomalaiset ovat pääosin vaeltamassa vuoristossa, johon on mahdoton saada yhteyttä.

"Toivotaan, että kun tulevat ihmisten ilmoille, yhteydenottopyyntömme saavuttavat heidät", Luukkainen sanoi.

Täyttä varmuutta kaikkien suomalaisten selviämisestä ei kuitenkaan ole.

Sunnuntaina monet maat ilmoittivat lähettävänsä Nepaliin apua. Suomi lähettää maanantaina 29-henkisen pelastajaryhmän auttamaan raunioihin jääneiden etsinnöissä.

Roberto Schmidt AFP
Nepalin maanjäristyksessä loukkaantunutta nostettiin pelastushelikopteriin vuorikiipeilijöiden perusleirissä Mount Everestillä sunnuntaina. Oranssien peitteiden alla oli järistyksessä kuolleiden ruumiita.
Nepalin maanjäristyksessä loukkaantunutta nostettiin pelastushelikopteriin vuorikiipeilijöiden perusleirissä Mount Everestillä sunnuntaina. Oranssien peitteiden alla oli järistyksessä kuolleiden ruumiita.
Vuorikiipeilijä huolissaan tovereistaan Nepalin maanjäristyksen jälkeen – useita kiipeilijöitä kuollut lumivyöryissä
Vuorikiipeilijä huolissaan tovereistaan Nepalin maanjäristyksen jälkeen – useita kiipeilijöitä kuollut lumivyöryissä
Vuorikiipeilijä Arjun Vajpai kuvailee videollaan Nepalin tuhoisan maanjäristyksen aiheuttamia lumi- ja kivivyöryjä Makalussa, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Mount Everestistä kaakkoon. Vajpai on huolissaan kiipeilijätovereistaan, joista ei ole vielä kuulunut järistyksen jälkeen. Nepalin turismiministeriön mukaan useita kiipeilijöitä on kuollut järistyksen aiheuttamissa lumivyöryissä. Kuvaus: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat