Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistolainen salaliitto ei riitä selitykseksi Hillary Clintonin skandaaleille

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kaiken takana on "laaja oikeistolainen salaliitto".

Näin selitti presidentin puoliso Hillary Clinton vuonna 1998 sitä, miksi presidentti Bill Clinton joutui jatkuviin skandaaleihin. Otsikoissa pyörivät pariskunnan maakaupat, avustajan itsemurhan syyt, henkilökunnan potkut ja vastustajien taustojen penkominen.

Kun Hillary Clinton puhui oikeistolaisesta salaliitosta, hän puolusti miestään syrjähyppysyytöksiä vastaan. Myöhemmin kävi ilmi, ettei kyse ollut pelkästä salaliittoteoriasta.

Nyt presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton joutuu selittelemään sitä, miksi hän ulkoministerinä hyväksyi kaupat, joissa suuret uraaniesiintymät Yhdysvalloissa päätyivät Venäjän valtionyhtiön Rosatomin omistukseen. Uraania käytetään aseissa, ja siksi kaupoille piti saada ministeriön siunaus.

Kanadalainen liikemies, joka myi uraaniyhtiönsä venäläisille, antoi Clintonien säätiölle isoja lahjoituksia. Säätiö ei ilmoittanut lahjoituksista Valkoiselle talolle, kuten piti.

Tällä kertaa Clinton ei ole syyttänyt pelkästään oikeistolaista salaliittoa, vaikka tiedot perustuvat konservatiivitutkijan paljastuskirjaan. Clintonien säätiön johtaja on myöntänyt säätiön tehneen kirjaamisvirheen ja korjaavan toimintatapojaan, jotta säätiö voi jatkaa hyväntekeväisyystyötä kehitysmaissa.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

On totta, että monille oikeistolaisille Clintonit edustavat pahan akselia, joka on pysäytettävä hinnalla millä hyvänsä. On myös totta, että monet Clintonien skandaalit ovat olleet poliittisia ajojahteja. Bill Clintonin vieminen valtakunnanoikeuteen syrjähypyn takia oli aikoinaan käsittämätön ylilyönti.

Kaiken tämän jälkeen juuri Hillary Clintonin pitäisi kuitenkin olla paremmin varautunut syytöksiin korruptiosta, salailusta ja vallan väärinkäytöstä. Hän on valmistautunut kampanjaansa vuosia. On kummallista, että hänen nimeään kantava säätiö syyllistyy vähintään amatöörimäisiin virheisiin – ja vielä kansallista turvallisuutta koskevissa päätöksissä.

Jos Clintonin kampanja tuottaa skandaaleja tällä tahdilla, äänestäjät väsyvät. Tähän vastustajat tietysti pyrkivätkin.

Toistaiseksi Clinton ei ole kuitenkaan keksinyt, miten otsikot epäillyistä väärinkäytöksistä vaihdettaisiin otsikoiksi siitä, mitä hän haluaisi presidenttinä tehdä.

Laura Saarikoski Kirjoittaja on HS:n
Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat