Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnen tekee sveitsiläisten tunne vapaudesta, ei vapauden hyödyntäminen

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Bern. Sveitsiläisille tulos oli itsestään selvä.

Thomas Hodel Reuters
Berniläisiä nauttimassa auringosta viime kesänä.
Berniläisiä nauttimassa auringosta viime kesänä.

"Ihmettelen, että emme ole olleet ykkösiä jo aiemmin", kommentoi nelikymppinen Natalia tuoretta onnellisuustutkimusta ja keinuttaa kantorepussa nuokkuvaa viisikuukautista uneen.

Viime viikolla julkistettu World Happiness Report arvioi sveitsiläiset maailman onnellisimmaksi kansaksi. Täällä pääkaupunki Bernin sydämessä tulokseen on helppo uskoa.

Natalia emännöi sisäpihallaan grillijuhlia, joihin on kutsuttu puoli korttelia. Kevätaurinko pitää lämpötilan vielä illalla yli 20 asteessa. Naapuriravintolan terassilla soittaa jazz-bändi. Pihaa reunustaa Bernin vanhakaupunki, jota sodat tai suurpalot eivät ole tuhonneet satoihin vuosiin.

Onnellisuuden salaisuus löytyy kuitenkin Natalian keittiön pöydältä.

Kakkuja ja salaatteja on tuotu jaettavaksi nyyttärihengessä. Paikalla on toisilleen tuttuja ja tuntemattomia naapureita, mutta tikkupullataikina on yhteinen.

Raportin mukaan valtaosa maiden onnellisuuseroista selittyy kuudella eri kategorialla. Mittareina olivat anteliaisuus sekä se, miten ihmiset kokevat saavansa apua toisiltaan. Lisäksi onnea selittivät bruttokansantuote, korruption vähäisyys, odotettavana olevien terveiden elinvuosien määrä sekä se, kokivatko ihmiset olevansa vapaita tekemään elämäänsä koskevia päätöksiä.

Viimeisessä kategoriassa sveitsiläiset ovat maailmanmestareita.

Sveitsiläinen on harvinaisen allerginen ylhäältä tuleville ohjeille ja määräyksille. Suorassa demokratiassa äänestetään kaikesta aina bussipysäkin paikasta maahanmuuton rajoittamiseen. Kun muu maailma älähtää, ettei minareetteja saa kieltää, sveitsiläinen kieltää ne vain osoittaakseen itsenäisyyttään.

Tästä syystä EU-jäsenyys ei houkuttele. Päätöksentekoa ei haluta ulkoistaa Brysseliin, vaikka todellisuudessa Sveitsi joutuu soveltamaan useita EU-päätöksiä pystymättä itse vaikuttamaan niihin.

Kaliforniasta kotoisin oleva Dave pitääkin sveitsiläisten vapautta illuusiona. Hänen mukaansa vapauden tiellä ovat sveitsiläiset itse.

"Sveitsiläiset voisivat olla vapaita, jos he eivät rajoittaisi jatkuvasti itseään", hän toteaa syöttäessään tytärtään grillin ääressä.

Dave tarkoittaa tiukkaa sosiaalista normistoa, kirjoittamattomia sääntöjä, joista edes – tai etenkään – naapuribileissä ei voi välttyä. On tervehdittävä tietyllä tavalla, puhuttava vain tietyistä aiheista.

Tiivis yhteisöllisyys edellyttää ruodussa pysymistä, mikä toisinaan lipsahtaa naapurikyttäämisen puolelle.

Onnen tekeekin sveitsiläisten tunne vapaudesta, ei vapauden hyödyntäminen. Todellisuudessa päätösvaltaansa kansanäänestyksissä käyttää keskimäärin alle puolet kansasta. Ja kun kotirappuun ripustetussa kutsussa lukee "vapaaehtoinen osallistuminen tarjoiluun", siinä ei ole mitään vapaaehtoista.

Sveitsissä onni on vapautta auktoriteeteista, ei suhteesta naapuriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat