Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšetšenian johtaja haastoi Moskovan voimamiehet

Kadyrovin viime viikolla antama käsky ampua Venäjän viranomaisia hermostutti sisäministeriön

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov Reuters
Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrov osallistui lauantaina Groznyissa tšetšeenin kielen päivän tapahtumaan.
Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrov osallistui lauantaina Groznyissa tšetšeenin kielen päivän tapahtumaan. Kuva: Maxim Shemetov Reuters

Tšetšenian kovaotteisen johtajan Ramzan Kadyrovin ja Venäjän liittovaltion voimaviranomaisten riitely nousi viikonloppuna poikkeuksellisesti julkisuuteen, kun Kadyrov haukkui Venäjän sisäministeriön ja Venäjän vaikutusvaltaisen tutkintakomitean johtajan Aleksandr Bastrykinin.

Moskovassa on jo aiemmin huhuttu turvallisuuspalvelu FSB:n ja tšetšeenijohtaja Kadyrovin kiristyneistä väleistä.

Kremlille kiistely on ollut kiusallista, sillä Kadyrov on viime päivinä esiintynyt vaatimuksineen kuin olisi itsenäisen valtion päämies. Levottomassa Pohjois-Kaukasiassa sijaitseva Tšetšenia on kuitenkin yksi Venäjän federaation pienistä osatasavalloista.

Tuorein kiista sai alkunsa viime viikon sunnuntaina, kun liittovaltion ja läheisen Stavropolin alueen poliisit ampuivat Groznyissä miehen, jota olivat pidättämässä.

Kiukustunut Kadyrov ilmoitti pari päivää myöhemmin Tšetšenian turvallisuusjoukoille, että nämä saavat vastaisuudessa ampua muualta tulleita viranomaisia, jos näiden operaatiosta ei ole kerrottu etukäteen.

Turvallisuuspalvelu FSB:llä, sisäministeriöllä tai muilla liittovaltion viranomaisilla ei tietenkään ole mitään vastuuta raportoida tekemisistään aluejohtajille, saati pyytää näiltä lupaa. Venäjän sisäministeriö ilmoittikin torstaina pitävänsä Kadyrovin puheita sopimattomina. Samalla se totesi kertoneensa operaatiosta Tšetšenian poliisille.

Kadyrov vaati sen jälkeen tutkintakomiteaa tutkimaan tapauksen, mutta Bastrykin ilmoitti, ettei siihen ole tarvetta.

Perjantaina myös Kreml kommentoi asiaa lyhyesti, kun presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov huomautti myös Tšetšenian poliisiviranomaisten olevan Venäjän sisäministeriön alaisia.

Kadyrov ei näyttänyt tästä välittävän, vaan ilmoitti aikaisin lauantaina Instagram-tilillään haluavansa Bastrykiniltä selvityksen, miksi asiaa ei tutkita.

Venäjällä kiista on herättänyt huomiota, sillä Kadyrovin omavaltaisuus liittyy myös oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhatutkimuksiin. Viralliset epäillyt ovat Tšetšeniasta, mutta heitä kaikkia ei ole saatu otettua kiinni. Se on herättänyt Moskovassa epäilyjä siitä, että Kadyrov suojelisi ainakin osaa epäillyistä.

Nemtsovin murha nostikin esiin FSB:n ja Kadyrovin kiistat.

"FSB inhoaa Ramzania, koska he eivät pysty kontrolloimaan häntä", Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksei Malašenko sanoi The New York Timesille maaliskuussa.

"Hän tekee, mitä haluaa, myös Moskovassa. Kukaan ei voi vangita hänen miehiään, ellei asiasta ole sovittu ensin Putinin kanssa."

Samalla kiista on korostanut Kadyrovin erityisasemaa. Putin on antanut tämän toimia vapaasti, kunhan alue pysyy vakaana ja terrori-iskuja tekevät islamistikapinalliset kurissa.

Moskovan tuella Groznyistä on rakennettu kiiltävä pilvenpiirtäjäkaupunki, mutta samalla Kadyrov on pystyttänyt oman diktatuurinsa, joka osin noudattaa sharia-lakia. Koska Tšetšenian turvallisuusviranomaiset ovat Kadyrovin alaisuudessa, hänellä on käytännössä oma armeijansa.

Viime vuosina myös tutkintakomitean johtaja Bastrykinin asema on vahvistunut, sillä hän raportoi tekemisistään vain Putinille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat