Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastajien lähtö lykkääntyi

Suomalaisryhmä pääsee Nepaliin aikaisintaan tiistaina

Ulkomaat
 
Timo Hartikainen Lehtikuva
Pelastajaryhmän johtaja Marko Rostedt odotteli lähtöä ryhmänsä kanssa Kuopion lentokentällä maanantaina.
Pelastajaryhmän johtaja Marko Rostedt odotteli lähtöä ryhmänsä kanssa Kuopion lentokentällä maanantaina. Kuva: Timo Hartikainen Lehtikuva

Suomalaisten pelastajien lähtö Nepaliin tyssäsi Kuopion lentokentälle maanantai-iltana, koska kone ei saanut Nepalista laskeutumislupaa. Lähtö viivästyi ainakin tiistaiaamuun.

Viivästyksen syynä oli myös vuokrakoneen lentäjien lepoaikajärjestelyt.

Suomen Pelastusopiston kriisinhallintakeskuksen avustusryhmän oli määrä lentää Nepaliin maanantaina iltapäivällä.

"Nepalin viranomaiset eivät ole antaneet kansainvälisille koneille laskeutumislupaa. Koneita on ohjattu muun muassa Intian kentille. Esimerkiksi Delhisssä jonottaa paraikaa 20 konetta", sanoi pelastusylitarkastaja Ilpo Helismaa sisäministeriöstä.

"Yksinomaan Nepalin hallituksen käsissä on nyt se, kuka Nepaliin pääsee. Ulkoministeriö on tosin koko päivän ajan yrittänyt diplomaattisilla keinoilla järjestää asiaa, mutta tämä ei koske vain Suomea, vaan kaikkia", Helismaa lisää.

Koneen lähtö venyi Helismaan mukaan ainakin tiistaiaamuun, vaikka laskeutumislupa tulisi aiemmin. Syynä ovat lentäjien lepoaikajärjestelyt. Lento Nepalin pääkaupunkiin Kathmanduun kestää seitsemän tuntia.

"Kone on vuokrattu ulkomailta, ja lentäjien lepoaikasäännösten vuoksi kone ei pysty lähtemään ennen kuin tiistaina aamulla", Helismaa sanoi.

Kuopiosta on lähdössä Nepaliin kaikkiaan 50 avustustyöntekijää, joista 29 on Suomen Pelastusopiston henkilöstöä. Mukana on myös viidentoista ihmisen pelastusryhmä Virosta, Norjan ja Suomen ulkoministeriön väkeä sekä Suomen Punaisen ristin asiantuntijoita.

Pelastusopiston koulutuspäällikön Esa Ahlbergin mukaan tilanne Nepalissa pahenee koko ajan.

"Päivät kolmannesta viidenteen ovat kansainvälisen kriisiavun kannalta kriittisimmät, sillä helpoimpia tapauksia paikalliset ovat pystyneet jo auttamaan", Ahlberg kertoi

"Päivien kuluttua sattuu enää satunnaisia ihmepelastumisia."

Ryhmä vie mukanaan kuuntelu- ja etsintälaitteen, joiden avulla paikannetaan raunioista esimerkiksi hautautuneen henkiin jääneen koputusta.

Koneeseen lastattiin ryhmälle myös noin kahden viikon ruokatarvikkeet, vettä muutaman päiväksi sekä tarpeita akuuttia lääkintäapua varten.

Ulkoministeriö on lähettänyt myös kolmen ihmisen konsulikomennuskunnan Nepaliin. Komennuskunta sijoittuu työskentelemään Suomen lähetystöön Kathmanduun. He yrittävät löytää ne kymmenen suomalaista, joita ei ole vielä järistyksen jälkeen tavoitettu.

"Heidät on koulutettu kohtaamaan ihmisiä kriisitilanteissa, ja he muodostavat viestintäyhteyksiä", kertoi ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Timo Hartikainen Lehtikuva
Pelastajaryhmään kuuluu myös rauniokoira Haba.
Pelastajaryhmään kuuluu myös rauniokoira Haba.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat