Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraatit erotti seitsemän jäsentään

Ulkomaat
 
SDU
Ruotsidemokraatit erottivat William Hahnen ja Gustav Kasselstrandin puolueesta.
Ruotsidemokraatit erottivat William Hahnen ja Gustav Kasselstrandin puolueesta. Kuva: SDU

Ruotsin kolmanneksi suurin puolue ruotsidemokraatit siivoaa rivejään.

Puolueen pitkään jatkunut riitely johti maanantaina päätökseen seitsemän jäsenen erottamisesta.

Erottamisien taustalla ovat muun muassa suhteet ääriliikkeisiin ja antisemitististen mielipiteiden ilmaisu, totesi puoluesihteeri Richard Jomshof lehdistötilaisuudessa.

Erotettavien joukossa ovat puolueen nuorisoliiton puheenjohtaja Gustav Kasselstrand sekä nuorisoliiton varapuheenjohtaja ja Tukholman-osaston puheenjohtaja William Hahne. Jomshofin mukaan he ovat muun muassa suojelleet henkilöitä, joilla on suhteita ääriliikkeisiin, kuten Nordisk ungdomiin.

"He ovat valinneet päästää äärimielipiteitä liikkeeseemme", Jomshof sanoi.

Puolue selvitti viime viikkojen aikana yhteensä 24 jäsenensä tilannetta ja harkitsi näiden erottamista.

Nyt seitsemän erotettiin, ja myös suunnilleen sama määrä päätti prosessin aikana erota itse.

Ruotsidemokraatit on ollut viime aikoina pahasti sisäisesti jakaantunut. Etenkin emopuolueen ja nuorisoliiton välit ovat kireät. Konfliktia on puitu avoimesti julkisuudessa huhtikuun alusta alkaen.

Erimielisyyksissä on kyse sekä ideologisista eroista että emopuolueen pyrkimyksestä tulla salonkikelpoiseksi muiden ruotsalaispuolueiden silmissä.

Kyse on myös valtakamppailusta. Nuorisoliitto on painottanut emopuoluetta enemmän perinteistä nationalismiin nojaavaa ajattelua. Emopuolue puolestaan on viime vuosina pyrkinyt luomaan ruotsidemokraateista kuvan sosiaalikonservatiivisena puolueena ja häivyttämään kovimman linjan nationalistisia painotuksia.

Jomshofin mukaan nuorisoliittolaiset ovat muun muassa kyseenalaistaneet puoluejohdon ajaman "nollatoleranssin" rasismia kohtaan.

Sekä Kasselstrand että Hahne ovat useita kertoja kiistäneet heihin kohdistetut syytökset.

He ovat myös syyttäneet puoluejohtoa, ennen muuta vaalien jälkeen väliaikaisena puheenjohtajana toiminutta Mattias Karlssonia, epädemokraattisuudesta ja kovasta valtapolitiikasta.

Hahnen mukaan syytökset suhteista ääriliikkeisiin alkoivat, kun hänet valittiin ruotsidemokraattien puheenjohtajaksi Tukholmassa puoluejohdon suosikin sijaan. Nuorisoliiton edustaja otti siis korkean aseman emopuolueessa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat