Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätätilan jälkeen on Nepalin momentum

Ulkomaat
 
navesh CHitrakar Reuters
Sushil Koirala
Sushil Koirala Kuva: navesh CHitrakar Reuters

Nepalissa on yli 700 vuotta tiedetty, että tasaisin väliajoin maa järähtää kunnolla.

Nepalin maanjäristyksiä on kirjattu vuodesta 1255. Tilastoista tiedetään, että iso jyrinä osuu kohdalle keskimäärin kerran 75 vuodessa.

Tällä kertaa kului 81 vuotta.

Uhasta myös muistutetaan kansaa. Aina 15. tammikuuta pääkaupungissa Kathmandussa on muistopäivä, jolla kunnioitetaan vuoden 1934 maanjäristyksen yli 10 000 uhria.

Silti viime lauantain 7,9 magnitudin järistykseen oli varauduttu kelvottomasti.

Nepalin politiikka on ollut kaksi vuosikymmentä mykkyrässä kuin puristettu nyrkki.

Sisällissota alkoi vuonna 1996 ja kesti vuosikymmenen. Se käytiin kylien köyhistä kastittomista rekrytoitujen maolaississien ja maan armeijan välillä.

Maolaiset saivat kaadetuksi rappeutuneen Shahin kuningassuvun, ja Nepalista tehtiin tasavalta.

Politiikka ei silti korjaantunut. Kymmenen vuoden ajan Nepal on ajelehtinut poliittisesti: välillä hallitusta on johtanut maolainen pääministeri, välillä marxilais-leniniläinen. Marraskuusta 2013 lähtien ruorissa on ollut pääministeri Sushil Koiralan keskustavasemmistolainen Nepalin kongressipuolue.

Koirala on jo 75-vuotias ja kuuluu poliittiseen mahtidynastiaan. Mutta sairastavasta pääministeristä ei ole uudistamaan jakautunutta maata – lauantaina maan järistessä hän oli ulkomailla tarkistuttamassa, onko hän toipumassa syövästä.

"Valmistautuminen maanjäristyksiin on jäänyt taka-alalle sisäpoliittisten kiistojen takia", sanoo suurlähettiläs Asko Luukkainen Kathmandusta.

Luukkainen kertoo rampanneensa viime päivät Nepalin eri ministeriöiden hätäkokouksissa. Riitainen ja sekava vastuunjako vaikeuttaa avustustöitä.

"Pelastustöiden koordinointi tuntuu hyvin heikolta. Kolme ministeriötä – talousministeriö, sisäministeriö ja ulkoministeriö – koordinoivat kaikki pelastustöitä."

Luukkaisen mielestä pelastustöiden johdon pitäisi olla armeijalla, sillä se on Nepalin ainoa laitos, jolla on tällä hetkellä siihen minkäänlaisia resursseja.

Tuho on erityisen surullista maassa, joka on jo nyt Aasian köyhimpiä. YK:n mukaan maanjäristys vaikuttaa arviolta 6,6 miljoonan nepalilaisen elämään.

Eli noin joka neljänteen, sillä Nepalissa oli vuoden 2015 alussa 28 miljoonaa asukasta.

Poliittiset puolueet eivät ole saaneet vuosikymmeneen sovituksi edes Nepalin uudesta perustuslaista. Maa muutettiin monarkiasta tasavallaksi vuonna 2008.

Tehokkaan hallinnon rakentamista vaikeuttaa myös Nepalin maantiede: Lukuisat kylät sijaitsevat lähes tiettömillä seuduilla Himalajan rinteillä ja laaksoissa. Maa on jakautunut 125 etniseen ryhmään ja 127 kieliryhmään.

Paradoksaalisesti toivoa on nyt juuri hädän takia. Katastrofi voi olla Nepalin kyynisen sisäpolitiikan mahdollisuus.

"Se pakottaa puolueet kiihdyttämään kohti konsensusta, koska Nepalin jälleenrakennus vie kauan. Kansan kosto tulee olemaan ennennäkemättömän ankara niille puolueille, jotka nyt panevat poliittisen pelin kehityksen edelle", kathmandulainen toimittaja Kashish Das Shrestha arvioi HS:lle.

Hätätila voi jopa auttaa sopimaan Nepalille perustuslain.

"Luulen, että kun katastrofin ensimmäinen vaihe on ohi, siitä sovitaan nopeasti", suurlähettiläs Luukkainen sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat