Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanjäristyksen uhriluku yli 4 300

HS Kathmandussa: Nepal pelkää ja nukkuu nyt taivasalla

Ihmiset pelkäävät jälkijäristyksiä ja rakennusten romahtamista

Ulkomaat
 
HS Nepalissa: Kathmandulaiset nukkuvat taivasalla
HS Nepalissa: Kathmandulaiset nukkuvat taivasalla
Huhtikuun lopussa Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa tuhannet ihmiset pysyttelivät poissa romahdusvaarassa olevista rakennuksista edellisen, suuren järistyksen jäljiltä. Osa harkitsi kuitenkin jo tuolloin riskinottoa ja palaamista omaan asuntoon. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo HS.

Jälkijäristys iskee ryminällä ja kestää noin sekunnin. Maa tärisee ja talot ympärillä ryskyvät. Pimeässä pressujen alla makailevat ihmiset nousevat seisomaan, osa alkaa kirkua.

Lähimmän kivitalon seinässä ollut halkeama näyttää hieman suuremmalta kuin hetki sitten.

Kaisa Rautaheimo HS
Jälkijäristysten pelossa ihmiset nukkuvat ulkosalla, missä tahansa. Mies nukkui pingispöydällä Kathmandussa maanantai-iltana.
Jälkijäristysten pelossa ihmiset nukkuvat ulkosalla, missä tahansa. Mies nukkui pingispöydällä Kathmandussa maanantai-iltana.

Maanantai-iltana iski yksi niistä jälkijäristyksistä, joiden pelossa huomattava osa nepalilaisista nukkuu näinä päivinä ulkona.

Viime lauantaisen, tuhansia ihmisiä surmanneen järistyksen jälkeen ihmiset pelkäävät olla rakennuksissa, koska ne voivat romahtaa.

Maanjäristyksen uhrimäärän kerrottiin tiistaina ylittäneen 4 300:n. Loukkaantuneita on löytynyt lähes 8 000.

Lisäksi lähes sata ihmistä on kuollut naapurimaissa, muun muassa Kiinassa ja Intiassa. Kansainväliset avustusjärjestöt ovat vähitellen päässeet perille maanjäristysalueelle, ja avustustyöt pääsevät käyntiin.

Uusia järistyksiä kuitenkin pelätään.

"Tilanne on hyvin vaikea. Kaikki miettivät, että tuleekohan uusi maanjäristys. Jokainen pelkää, että se voi tulla uudestaan", sanoo 30-vuotias perheenisä Niraz Thapa, joka valmistautuu viettämään jo kolmatta yötään pressun alla puistossa Kathmandun Ranipokhari-lammen luona.

Hänen kaltaisiaan on Nepalin pääkaupunki täynnä. Ihmisiä istuu ja makailee pressujen alla jalkakäytävillä, liikenteenjakajissa, puistoissa ja aukioilla. Valtaosalla on suojana vain muovi tai pressu.

Ulkona asuvat nekin, joiden kodit eivät ole vaurioituneet. Esimerkiksi Thapan perheen vuokra-asunto on ehjä, eikä perheestä kukaan loukkaantunut. Kotitalo voi silti romahtaa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Rakennusten romahdusta pelkäävät ihmiset nukkuvat ulkona Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Shreni (vas.) ja Jiya Shakya (toinen vas.) perheineen nukkuvat kadulla.
Rakennusten romahdusta pelkäävät ihmiset nukkuvat ulkona Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Shreni (vas.) ja Jiya Shakya (toinen vas.) perheineen nukkuvat kadulla.

Tästä on kyse

 Nepalissa sattui lauantaina maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,9 magnitudia. Sen jälkeen on sattunut useita jälkijäristyksiä.

 Maanantai-iltaan mennessä kuolleita oli löytynyt jo yli 4 000. Loukkaantuneita oli yli 7 500. Uhreja löytyy todennäköisesti lisää.

Maanjäristyksen valmiiksi vaurioittamat rakennukset eivät välttämättä edes tarvitse kovin suurta tärähdystä luhistuakseen. Kaupunkilaisten mukaan maanantain aikana jo romahti luhistumisen partaalla olleita taloja.

Illan pimettyä Kathmandussa on todella pimeää, koska sähköt ovat poikki lähes koko kaupungista. Valoa tuovat ohi ajavien autojen ja mopojen ajovalot. Tietyillä asuinalueilla palaa yksittäisiä lamppuja, jotka saavat sähköä aurinkopaneeleista.

Kaupungin keskustassa Durbar-aukion tuntumassa yhden aurinkopaneelilampun alla Balaram Shrestha, 50, antaa jäykkäkouristusrokotusta nuorelle naiselle.

Mikko Paakkanen HS
Lääketieteen professori Balaram Shrestha antoi jäykkäkouristusrokotuksen Ayan Manandharille Kathmandussa maanantaina.
Lääketieteen professori Balaram Shrestha antoi jäykkäkouristusrokotuksen Ayan Manandharille Kathmandussa maanantaina.

Puisen pöydän luona jonottaa muitakin rokotettavia.

"Et ehkä usko, mutta olen lääketieteen professori", Shrestha kertoo. "Toisaalta olen kuitenkin vain yksi tämän kaupunginosan asukkaista."

Hän opettaa kardiologiaa kathmandulaisessa yliopistossa mutta nyt hän auttaa maanmiehiään.

"Annan lähinnä ensiapua pintahaavoihin", Shrestha kertoo. "Vakavammat tapaukset lähetämme sairaalaan, jossa on traumapoliklinikka."

Yksi Shresthan rokotettavista on Ayan Manandhar, 23. Hän kertoo saaneensa pieniä haavoja ja ruhjeita raivatessaan romahtaneita taloja. "Ruosteisia nauloja ja sellaista", hän kertoo.

Prakash Singh AFP
Nainen ohitti romahtaneen talon maanantaina Kathmandussa.
Nainen ohitti romahtaneen talon maanantaina Kathmandussa.

Myös Manandhar perheineen selvisi lauantain järistyksestä vammoitta. Hänen ystäväpiirissään ei ole vakavasti loukkaantuneita tai kuolonuhreja.

"Ainakaan vielä en ole saanut huonoja uutisia. Mutta voihan niitä yhä tulla."

Manandhar kuuluu paikalliseen noin 50 nuoren miehen yhdistykseen, joka tekee omassa kaupunginosassaan hyväntekeväisyystyötä.

Normaalisti yhdistys esimerkiksi organisoi verenluovutusta ja ilmaisia lääkärintarkastuksia. Yhdistyksen aktiivit auttavat raunioiden raivaustöissä, hankkivat pressuja ihmisten suojaksi ja pyörittävät ruoanjakelupistettä. Ruokapisteellä oli maanantai-iltana arviolta parisataa asiakasta ja ruokana oli riisiä ja kasviscurrya.

Yhdistys on järjestänyt ruoan valmistuksen ja jakelun. Elintarvikkeet on hankittu alueen asukkaiden rahoilla.

Näiden järjestöjen kautta voit auttaa nepalilaisia

Tavallinen kansalainen voi tukea avustusjärjestöjen työtä Nepalissa muun muassa näiden järjestöjen kautta:

 Punainen Risti

 Unicef

 Pelastakaa lapset

 Kirkon ulkomaanapu

 Plan Suomi

 Fida

 SOS-lapsikylä

 Suomen lähetysseura

 World Vision Suomi

"Ruokahuolto on suuri ongelma", hän sanoo. "Maanjäristyksen takia kaupunkiin ei saada riittävästi ruokaa."

Lähistön ruokakaupoissa olisi kyllä säilyviä elintarvikkeita, mutta kaupat ovat lähes kaikki kiinni. Manandharin mukaan kauppiaatkaan eivät uskalla olla sisätiloissa.

Vaikka nepalilaiset auttavat toisiaan, heidän voimavaransa eivät riitä lähellekään auttamaan kaikkia. Maanjäristys oli Nepalin tuhoisin sitten vuoden 1934.

Kuolonuhrien määrä on noussut jo useisiin tuhansiin, ja vainajia löydetään raunioista jatkuvasti lisää. Raivausta tehdään paljolti käsipelillä.

"Meillä oli yhden talon raivauksessa neljä lapiota. Olisi ollut myös kaivinkone, mutta ei ketään, joka olisi osannut käyttää sitä", Manandhar kertoo.

Kathmandun ulkopuolella on yhä kyliä, joista ei ole saatu tietoja ja joihin ei ole saatu apua. Joistakin kylistä tihkuneiden tietojen mukaan kokonaisia kyliä on tuhoutunut maan tasalle.


Ilmasta kuvattu video paljastaa Kathmandun tuhojen laajuuden
Ilmasta kuvattu video paljastaa Kathmandun tuhojen laajuuden
Amatöörikuvaaja tallensi kopterikameralla Kathmandun tuhoja päivää tuhoisan järistyksen jälkeen.
Maanjäristys ajoi ihmiset paniikkiin – Nepalissa tuhansia kuolleita
Maanjäristys ajoi ihmiset paniikkiin – Nepalissa tuhansia kuolleita
Ihmiset pakenivat paniikissa ulos rakennuksista, kun Nepal koki pahimman maanjäristyksensä yli 80 vuoteen 25. huhtikuuta. Raunioihin loukkuun jääneitä ihmisiä alettiin pelastaa. Jälkijäristykset olivat voimakkaita ja aiheuttivat lisää tuhoja. Ihmiset leiriytyivät aukeille alueille. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat