Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoria houkutteleva Berliini on Saksan oma kupla

Tunnin matkan päässä Wittenbergissä pääkaupungin elämäntapa tuntuu kaukaiselta

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Marc Pribbernow ja Christian Reiher eivät voi kuvitella asuvansa muualla kuin Berliinissä. He ovat töissä it-alalla, mutta nauttivat Berliinissä etenkin vapaa-ajasta.
Marc Pribbernow ja Christian Reiher eivät voi kuvitella asuvansa muualla kuin Berliinissä. He ovat töissä it-alalla, mutta nauttivat Berliinissä etenkin vapaa-ajasta. Kuva: Kaveh Rostamkhani

"En voisi kuvitella asuvani Saksassa missään muualla kuin Berliinissä", sanoo it-alalla työskentelevä Marc Pribbernow, 29. Berliiniläistynyt Pribbernow istui ystäviensä Christian Reiherin, 31, ja Christian Wilpin, 31, kanssa sunnuntaina iltapäivällä Kreuzbergissa kanaalin varrella syömässä jäätelöä.

Tänne Admiral-sillalle voi tiivistää Berliinissä olemisen keveyden. Siitä on tullut spontaani terassi, johon ihmiset kerääntyvät nauttimaan sekä maisemasta että ympäri maailmaa kotoisin olevasta seurasta.

Miehet ovat tulleet kymmenen vuotta sitten Mecklenburg-Vorpommernin maaseudulta Berliiniin opiskelemaan, ja ilmapiiri on imaissut heidät kokonaan.

Wittenbergiläiset Hannelore ja Willi Thom toivoisivat Wittenbergin talouteen uutta potkua, jotta nuoret jäisivät kaupunkiin.
Wittenbergiläiset Hannelore ja Willi Thom toivoisivat Wittenbergin talouteen uutta potkua, jotta nuoret jäisivät kaupunkiin.

Euroopan luovan luokan pääkaupunki, kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Berliini on aimo annoksen arvoliberaalimpi kuin sitä ympäröivät maatalousvaltaiset Saksan osavaltiot.

Berliini poikkeaa monista Euroopan pääkaupungeista siten, että sen tulo- ja hintataso ei ole ympäristöä dramaattisesti suurempi.

"Minusta raja ei ylipäätään kulje esimerkiksi eri kansallisuuksien välillä, vaan yhteiskunnassa hyvin ja heikommin pärjäävien välillä. Ehkä juuri siksi Berliini on niin kiinnostava, sillä kaupungin edullisuus vetää puoleensa kaikenlaisia ihmisiä", Pribbernow sanoo.

Christian Wilp nauttii Berliinin ilmapiiristä.
Christian Wilp nauttii Berliinin ilmapiiristä.

Berliinissä voi havaita vastaavan kuplailmiön kuin mikä nousi Suomessa keskusteluun vaalien jälkeen.

Helsinkiläiset äänestivät viikon takaisissa eduskuntavaaleissa aivan eri tavoin kuin esimerkiksi viitasaarelaiset. Vaalipäivän jälkeen Suomen pääkaupunkiin huomattiin piirtyvän punavihertävä poliittinen erityisalue, kun maaseutukunnissa äänipotin korjasivat keskusta ja perussuomalaiset.

"Kyllä Berliini on tietynlainen leikkikenttä ja kupla. Vanhempani ihmettelevät, kuinka kauan itseään täytyy suurkaupungissa etsiä. Heillä ei DDR:ssä ollut mitään mahdollisuutta haikailla tulevaisuutta tai haistella suurkaupungin meininkiä", ohjelmistokehittäjä Christian Reiher kertoo.

Miehet kertovat ajatusmaailmansa kasvaneen Berliinissä kauas maaseutukaupungeissa asuvien vanhempiensa elämäntavasta. Vanhemmat ovat aikoinaan DDR:ssä edenneet tiukassa putkessa: opinnot, työ ja perhe.

Reiher äänesti viime parlamenttivaaleissa satiiripuolue Puoluetta, Die Parteita.

"Minusta Saksan tason politiikassa on äärimmäisen vaikeaa luoda kuvaa siitä, mihin vaaleissa luvattuihin asioihin hallituspuolueet tarttuvat. Berliinin paikallispolitiikassa taas on oikeasti kaupunkilaisia kuuntelevia poliitikkoja."

Hampuriin muuttanut Marcel Schwarzkopf vieraili isänsä luona kotikaupungissaan Wittenbergissä.
Hampuriin muuttanut Marcel Schwarzkopf vieraili isänsä luona kotikaupungissaan Wittenbergissä.

Wittenbergin pikkukaupunki on vain tunnin matkan päässä Berliinin Kreuzbergista, mutta sen elämänmeno ja ikärakenne ovat kaukana Admiral-sillalta.

Wittenberg on saksalaisittain pieni, siellä asuu vajaat 50 000 asukasta. Ulkomaalaisia ei juurikaan ole. Uskonpuhdistuksen keskuksena tunnettu kaupunki menettää suuren osan nuoristaan opiskelukaupungeille, kuten Berliinille. Kun Kreuzbergin vaalipiirissä vihreiden kannatus oli liittopäivävaaleissa 40 prosenttia, täällä 44 prosenttia äänesti kristillisdemokraatteja.

"Ei meitä kuulla Berliinin politiikassa. Tänne tarvittaisiin talouteen ihan erilaista potkua, että nuoret jäisivät", sanoo Hannelore Thom, 75.

Hän muistuttaa samalla olevansa ylpeä siitä, että pääkaupungista on tullut maailmanluokan metropoli. Itse hän on käynyt siellä kaksi kertaa muurin murtumisen jälkeen.

Wittenbergin asemalla Marcel Schwarzkopf, 25, hyvästelee isänsä Uwen, joka toi poikansa asemalle. Juna vie töihin mainostoimistoon Hampuriin.

Schwarzkopf on maailmalle lähtenyt wittenbergiläinen. Ensin tie vei Berliiniin, sitten Kööpenhaminaan ja Hampuriin.

"Minusta pikkukaupunkilaisilla on opittavaa suurkaupungista ja toisin päin. Täällä voitaisiin oppia Berliinin avoimuudesta ja kasvottomassa Berliinissä wittenbergiläisten sydämellisyydestä ja naapuriavusta", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat