Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisiosarja Langalla muuttui uutiskuviksi

Köyhien mustien ja poliisin välinen epäluottamus näkyy myös todellisuudessa

Ulkomaat
 
HBO
Omar Little (Michael K. Williams) Langalla-sarjasta.
Omar Little (Michael K. Williams) Langalla-sarjasta. Kuva: HBO

Harvoin kaukaisista mellakoista tulee välitön tuttuuden tunne. Baltimoren tapauksessa näin on käynyt monelle. Tv:n ystävä näkee viime yön mellakoiden uutiskuvista välittömästi Langalla (The Wire) -sarjan.

Vuonna 2004 ensimmäistä kertaa Suomessa esitetty sarja kertoo karua tarinaa yhdysvaltalaisesta satamakaupungista, joka kamppailee talouden rakennemuutosta, poliisien korruptiota ja massiivista huumekauppaa vastaan.

Sarjan nerous on näkökulmissa. Mustat huumekauppiaat, todelliset gangstat apupoikineen, huumekauppaan taloussyistä ajautuvat satamatyöntekijät, kituuttava julkinen koulujärjestelmä, määrärahojen puolesta taisteleva poliisien keskijohto ja skuupinnälkäiset toimittajat. Nämä kaikki mahtuvat sarjan viiteen tuotantokauteen – ja kaikki saavuttavat, jos eivät katsojan kunnioitusta, niin ainakin ymmärryksen.

Langalla-sarjan luoja on toimittaja, tv-käsikirjoittaja ja kirjailija David Simon, joka työskenteli alun perin Baltimore Sun -lehden rikostoimittajana.

Simon vetosi tuoreeltaan Baltimoren asukkaisiin. Hänen mukaansa Baltimoressa on edelleen paljon muutettavaa, ja "kaikkien äänien pitää päästä kuuluviin".

Väkivaltaiset protestit ovat kuitenkin Simonin mukaan loukkaus kuolleen Freddie Grayn muistoa kohtaan. "Jos pystyt vaatimaan muutosta vain tiiliskivi kädessä, suuri riski on, että hukkaat ja hukkaamme yhdessä tämän mahdollisen muutoksen hetken Baltimoressa", Simon kirjoittaa.

"Käänny, mene kotiin, ole hyvä", Simon vetoaa.

Myös sarjan näyttelijät Andre Royo (Bubbles) ja Wendell Pierce (etsivä Bunk Moreland) vetosivat tilanteen rauhoittumisen puolesta.

Langalla-sarjaa on pidetty realistisena kuvauksena nimenomaan köyhien mustien ja poliisin välisestä epäluottamuksesta. Korruptoitunut poliisi kaunistelee rikostilastoja ja ahdistelee pikkutekijöitä. Samalla merkittävät rikolliset uivat kaupungin päättäjien liiveihin kiiltävä puku päällä.

Vaikka Baltimore on sitten tv-sarjakuvauksen aloittanut useita kasvojenkohotusprojekteja, kuten Itä-Baltimoren suuret rakennushankkeet, ovat mustien ja poliisien välinen jännite, työttömyys ja näköalattomuus edelleen olemassa.

Baltimore Sun -lehden haastattelema kuolleen Grayn serkku Carron Morgan sanoo, että mellakoitsijat käyttävät Grayn muistoa omiin tarkoituksiinsa.

"Ihmiset pääsevät tämän varjolla varastelemaan", Morgan sanoo.

Kaikkea Langalla-sarjakaan ei osannut ennustaa. The New York Timesin mukaan taistelevat jengit ovat osassa kaupunkia ryhtyneet suojelemaan yhdessä mustia yrittäjiä ja liikkeenharjoittajia.

Charlesiksi itseään kutsunut Crips-jengin jäsen oli seisonut yhdessä rintamassa kauppojen ulkopuolella kilpailevan Bloods-jengin kanssa.

"He eivät tehneet minulle mitään. Me olemme tässä yhteistyössä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat