Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilvenpiirtäjiä aletaan pimentää öisin lintujen pelastamiseksi New Yorkissa – syy on Suomessakin tuttu

Ulkomaat
 

Muuttolintujen törmäyskuolemien vähentämiseksi Yhdysvalloissa New Yorkissa ryhdytään sammuttamaan ulkovaloja osavaltion rakennuksista öisin lintujen muuttokausina, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Valoja sammutetaan rakennuksista syksyllä ja keväällä muuttoaikana yöllä alkaen kello 23, New Yorkin pormestari Andrew Cuomo kertoi maanantaina. Muuttoajaksi on rajattu 15. huhtikuuta–31. toukokuuta sekä 15. elokuuta–15. marraskuuta.

New Yorkin yli kulkee yksi lintujen Pohjois-Amerikan päämuuttoreiteistä. Pilvenpiirtäjien valot vetävät puoleensa yöllä lentäviä lintuja, mistä syystä lintuja kuolee törmäyksissä rakennuksiin.

Ainakin miljardi muuttolintua kuolee arvioiden mukaan Yhdysvalloissa tästä syystä, kertoo BBC.

Pikkulinnut lentävät muuttaessaan niin korkealla, etteivät tavallisen kokoiset kerrostalot reitin varrella ole niille yleensä uhkana. Suomessa on pilvenpiirtäjiä vähän, mutta siitä huolimatta valon kohtalokas vetovoima lintuihin on tuttu asia Suomessakin.

"Erityisesti majakoiden tuntumassa ilmiö tunnetaan. Joidenkin majakoiden juurelta on löydetty muuttoaikana pahimmillaan tuhansia lintuja, joita on sitten aamuisin kerätty. Kirkkaan valon houkuttelemina ne voivat pyöriä vaikka kuinka pitkään siinä majakan ympärillä", kertoo Bridlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Majakkaongelmaan on löydetty yksinkertainen ratkaisu.

"Kun majakoita on valaistu ulkoapäin valonheittimillä eli majakasta on tehty linnuille näkyvä, on lintujen törmäyskuolemia saatu vähennettyä."

Lintujen uhkana ovat rakennusten valojen lisäksi nykyarkkitehtuurin suosimat lasirakennukset, jotka etenkin päivisin peilaavat maisemaa ja antavat linnuille väärän käsityksen vapaasta lentoreitistä.

"Esimerkiksi [Helsingissä] Sanomatalon seinustalta on erilaisia lintuja löydetty kuolleina, erityisesti syksyisin."

Lasirakennuksistakin voitaisiin tehdä linnuille turvallisempia, jos niin haluttaisiin, kertoo Lehtiniemi.

"Linnut pystyvät näkemään ultraviolettivaloa, jota me ihmiset emme näe. On saatavissa sellaisia laseja, jotka heijastavat ultraviolettivaloa, jolloin laseista tulee linnuille näkyvämpiä, vaikka ihmisille ne ovat ihan samannäköisiä kuin muutkin lasit", Lehtiniemi kertoo.

Öisin muuttavien lintujen pilvenpiirtäjiin törmäämisiin alettiin kiinnittää Lehtiniemen käsityksen mukaan huomiota ensimmäisen kerran Kanadassa. Vapaaehtoiset alkoivat kulkea aamuisin tiettyjä kävelyreittejä ja laskea kuolleita lintuja.

"Volyymit olivat ihan uskomattomia. Tätä kautta pilvenpiirtäjien valojen sammuttaminen yöksi on alkanut yleistyä, mikä on äärimmäisen hyvä asia."

New Yorkissa useiden tunnettujen rakennusten valoja on alettu jo aiemmin pimentää lintujen vuoksi. BBC:n mukaan sellaisia taloja ovat esimerkiksi Rockefeller Centre, Chrysler Building ja Time Warner Centre.

"Toivotaan tietysti, että tästä tulisi maailmanlaajuinen ilmiö, koska ne määrät, kuinka paljon lintuja on todettu kuolleen, on sovellettavissa myös muualle missä pilvenpiirtäjiä on. Eikä näin laajoihin toimenpiteisiin olisi lähdetty, jos tätä ei pidettäisi merkittävänä asiana", Lehtiniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat