Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-suhde kalvaa Britanniaa, kunnes kansa saa päättää

Kansanäänestys uhkaa ennen pitkää, voittipa vaalit mikä puolue tahansa

Ulkomaat
 
Emmanuel Dunand AFP
Italian pääministeri Matteo Renzi (vas.),Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Britannian pääministeri David Cameron tapasivat viime torstaina Brysselissä. Britannia vetää usein omaa tiukkaa linjaa EU-huippukokouksissa. Torstaina Cameron lupasi kuitenkin apua Välimeren pakolaisongelmaan.
Italian pääministeri Matteo Renzi (vas.),Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Britannian pääministeri David Cameron tapasivat viime torstaina Brysselissä. Britannia vetää usein omaa tiukkaa linjaa EU-huippukokouksissa. Torstaina Cameron lupasi kuitenkin apua Välimeren pakolaisongelmaan. Kuva: Emmanuel Dunand AFP
Britannia äänestää
7. toukokuuta 2015.

Britannia ei voi vältellä loputtomiin maan ongelmallisen EU-suhteen selvittämistä.

Kansanäänestys EU-jäsenyydestä on edessä ennen pitkää, voittipa ensi viikon torstaina järjestettävät Britannian parlamenttivaalit konservatiivit tai työväenpuolue. Kun kansanäänestystä on kansalle kerran väläytetty, eivät minkään puolueen poliitikot pääse siitä enää lopullisesti lipeämään.

"Britannian hallituksen täytyy tehdä aloite kansanäänestyksen järjestämisestä seuraavan 10–15 vuoden kuluessa", arvioi arvostetun Chatham House -ajatuspajan johtaja tohtori Robin Niblett kansainvälisille toimittajille tiistaina Lontoossa.

Artikkeliin liittyvät

Nykyinen pääministeri konservatiivien David Cameron on luvannut kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä, jos konservatiivit voittavat parlamenttivaalit.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Cameronin toista hallituskautta hallitsisi EU-suhteen selvittely. Britannia kääntyisi heti parlamenttivaalien jälkeen pariksi vuodeksi sisäänpäin, kun huomio keskittyy tulevaan kansanäänestykseen.

Tilanne vaikuttaisi mutkan kautta myös EU:n muihin jäsenmaihin. EU ei voisi toimia täysillä, kun yksi sen suurimmista jäsenistä puuhaisi lähtöä.

Pikainen kansanäänestys ei kuitenkaan välttämättä johda siihen, että Britannia hylkää EU:n.

"On hyvin mahdollista, että 'kyllä EU' -äänet voittaisivat", tohtori Niblett sanoi.

Tämä edellyttää sitä, että Cameron itse asettuisi voimallisesti EU-jäsenyyden kannalle.

Oppositiossa istuva työväenpuolueen johtaja Ed Miliband on sanonut suoraan, ettei aio järjestää EU-kansanäänestystä pääministerinä – ellei sitten EU siirrä lisää valtaa Lontoosta Brysseliin.

Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että Miliband voisi pääministerinä unohtaa tyystin Cameronin 2013 äänestäjille antaman lupauksen.

Oppositiossa konservatiivipuolue pitäisi meteliä siitä, kuinka kansalta on viety mahdollisuus päättää EU-jäsenyydestä. Samaan kuoroon yhtyisi oikealle kallistuva valtalehdistö.

Eikä paine kävisi vain oppositiosta ja mediasta. Labour on itsekin jakautunut.

Osa työväenpuoluelaisista haluaa kansanäänestyksen, koska se puhdistaisi poliittista ilmaa. Osa haluaa sen siksi, koska haluaa ulos EU:sta.

Saksalainen Bertelsmann-säätiö arvioi maanantaina julkistetussa selvityksessä, että Brexit eli Britannian lähtö EU:sta tulisi kalliiksi koko unionille.

Eniten hyvästit maksaisivat itse Britannialle: jopa 300 miljardia euroa, joka on noin 14 prosenttia Britannian bkt:stä.

EU-maista Britannian lähdöstä kärsivät eniten Irlanti, Luxemburg, Belgia ja Ruotsi.

Myös muiden nettorahoittajien kuten Saksan ja Suomen taakka kasvaisi.

"Koko EU heikkenee, jos Britannian parlamenttivaalit panevat maan Brexit-tielle", ilmoitti Bertelsmann-säätiön johtaja Aart De Geus.

Brexitin taloudellisia seuraamuksia on vaikea arvioida etukäteen. Vaalikampanjan aikana niin konservatiivit kuin labourkin ovat puhuneet vain vähän Britannian EU-tulevaisuudesta.

Yksi syy tähän on se, että äänestäjiä kiinnostavat enemmän talous ja terveydenhuolto. Konservatiivit välttelevät aihetta myös siksi, että EU-kielteinen Britannian itsenäisyyspuolue Ukip ei saisi näkyvyyttä.

Labourin EU-vastaava Pat McFadden näpäytti tiistaina Cameronia: "Hän on poltellut EU:ssa viisi vuotta siltoja sen sijaan, että olisi pohjustanut EU:n uudistamista yhteistyöllä."

EU-kipuiluun on vaikea löytää lopullista ratkaisua. Vaikka Englanti haluaisikin ulos, Skotlanti ja Wales haluavat pysyä EU:ssa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat