Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Poliisin mielestä köyhät eivät ole mitään"

Baltimoressa purkautuu katkeruus poliisia ja tulevaisuutta kohtaan

Ulkomaat
 
HS:n toimittaja kuvasi auton räjähdyksen Baltimoressa
HS:n toimittaja kuvasi auton räjähdyksen Baltimoressa
Autot paloivat ja räjähtelivät, kun HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski matkasi Baltimoren mellakoiden ytimeen. Paikallinen asukas Deontrae Lucas kertoi poliisin ampuneen häntä selkään viisi vuotta sitten. Toimittaja ja kuvaus: Laura Saarikoski, leikkaus: Terhi Liimu

"Näille nuorille pitäisi taputtaa käsiä. He eivät enää alistu, kuten edellinen sukupolvi. He haluavat oikeutta."

Näin sanoi baltimorelaispastori Ahmed Royalty katsellessaan, miten mustat mielenosoittajat marssivat laulaen keskellä katua Pohjois-Baltimoressa. Palava auto peitti kadun harmaalla savulla, ja ohiajavia poliisiautoja viskottiin tiilenkappaleilla. Kenkien alla rapisivat rikotuista ikkunoista pudonneet lasinsirut.

Viinakauppaan oli murtauduttu, ja mustat nuoret jakoivat kadunkulmassa pulloja kavereilleen. Otatko huikkaa, kysyttiin valkoiselta toimittajalta.

Ainakin 15 poliisia loukkaantui, 200 mielenosoittajaa pidätettiin, ja toistakymmentä rakennusta ja yli sata autoa poltettiin Baltimoressa tiistain vastaisena yönä. Kansalliskaarti kutsuttiin paikalle ensimmäistä kertaa Fergusonin rotumellakoiden jälkeen, ja Baltimoreen julistettiin viikoksi öinen ulkonaliikkumiskielto.

Mellakat alkoivat sen jälkeen, kun viime viikolla kuollut 25-vuotias Freddie Gray haudattiin maanantaina Baltimoressa. Sille, miten hänen selkärankansa murtui poliisin huostassa, ei ole vielä löytynyt selitystä.

Royaltyn mukaan Baltimoren mellakat eivät johdu vain Grayn kuolemasta, vaan 40 viime vuoden tapahtumista.

"Olemme joutuneet sietämään liikaa poliisin väkivaltaa ja rasismia", Royalty sanoi. "Emme ole pahoja ihmisiä, mutta meillä on oikeus reagoida. Jos vanhempamme olisivat aikanaan puolustaneet oikeuksiaan, tälle ei enää olisi tarvetta."

Mustat mielenosoittajat Baltimoressa puhuvat samoista asioista kuin mustat Fergusonissa viime syksynä. He ovat vihaisia poliisille, joka kohtelee heidän mielestään mustia kovemmin kuin valkoisia. He katsovat tulleensa hylätyksi rähjäisille asuinalueilleen, jossa talojen ikkunat on peitetty pahvein.

Poliisi ajattelee, että köyhät eivät ole mitään, sanoo rakennusmies Shonn Gomez, 29. "Eivät he edes tunne meitä; he asuvat muualla, eivätkä meidän elämämme liikuta heitä."

63 prosenttia Baltimoren asukkaista on mustia, ja neljännes elää köyhyysrajan alapuolella. Gomez on erityisen katkera siitä, että paikallishallinto ei anna mustien alueiden kouluille tarpeeksi rahaa, joten seuraavalla sukupolvella ei ole edessä sen parempaa tulevaisuutta. Tällaisessa ympäristössä mellakointi saattaa tuntua ainoalta vaihtoehdolta: se panee voimatoimille hintalapun.

"Poliisi joutuu edes ajattelemaan, että seuraavan kerran kun tapan mustan miehen, näin voi taas käydä", sanoo Royalty.

Myös presidentti Barack Obama varoitti tiistaina, että mustien yhteisöjen ongelmia ei ratkaista voimalla. Yhdysvaltain täytyy katsoa peiliin, hän sanoi.

Sanomalehti The New York Times julkaisi toissaviikolla tutkimuksen, jonka mukaan Yhdysvalloista "puuttuu" 1,5 miljoonaa 25–54-vuotiasta mustaa miestä suhteessa mustiin naisiin. Monet heistä ovat vankilassa tai kuolleet nuorina.

Puolisoiden ja isien puuttuminen on monien ongelmien takana. Se johtaa siihen ristiriitaan, että mustilla alueilla poliisia sekä pelätään että tarvitaan.

"Ymmärrän, mutta en ymmärrä mellakointia", sanoi pesulatyöntekijä Tyrice Hawkins, 38, joka seisoi kadunkulmassa kaljatölkki kädessä katsellen riehumista. "Tajuan, että he haluavat näyttää, että meitä on kohdeltu väärin. Mutta miksi he rikkovat paikkoja? Ei Freddie Grayn perhe tätä halunnut."

Jos Hawkins joutuisi vaikeuksiin, hän ei soittaisi poliisille, koska hän ei luota heihin. Samalla hän sanoo ymmärtävänsä voimankäyttöä.

"Ei poliisi välitä, mitä me ajattelemme. Heidän työnsä on panna mellakoijat kuriin, ja he tekevät vain työtään."

Laura Saarikoski HS
Baltimore

Chip Somodevilla AFP
Mielenosoittajat kiipesivät tuhotun poliisiauton päälle Baltimoressa maantaina.
Mielenosoittajat kiipesivät tuhotun poliisiauton päälle Baltimoressa maantaina.
Eric Thayer Reuters
Palomiehet yrittivät pelastaa kauppaa ja asuintaloa mellakoiden jäljiltä varhain tiistaina.
Palomiehet yrittivät pelastaa kauppaa ja asuintaloa mellakoiden jäljiltä varhain tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat