Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS seurasi, kun pelastustyöntekijät hakivat kuolleen pojan kaupan raunioista

HS Nepalissa: Ruumismäärä kasvaa päivä päivältä

Ulkomaat
 
HS Nepalissa: Nuoren pojan ruumis kaivettiin raunioista
HS Nepalissa: Nuoren pojan ruumis kaivettiin raunioista
Raunioista etsitään yhä uhreja maanjäristyksen runtelemassa Nepalissa. Noin 15-vuotiaan pojan ruumis saatiin kovalla työllä kaivettua esiin raunioista sateisessa Kathmandussa tiistaina. Toimittaja: Mikko Paakkanen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo

Kathmandu. Kiinalaisilla BSR-järjestön vapaaehtoisilla raivaajilla on kunnon työkalut: moottorisaha, leikkureita ja tunkkeja. He laskeutuvat rauniomonttuun yhdessä nepalilaisten sotilaiden ja puolisotilaallisen, niin sanotun aseistetun poliisin joukkojen kanssa.

Nepalin viime lauantaisen maanjäristyksen tuhoamasta talosta Kathmandun Balajun kaupunginosassa etsitään vainajia. Korttelia on raivattu lauantaista asti, ja viereisestä rakennuksesta on löydetty tähän mennessä neljä ruumista. Ilmassa leijuva haju kertoo, että niitä on vielä löytämättä.

"Olemme nähneet siellä muutaman kuolleen. Emme tiedä, kuinka monta heitä kaikkiaan on", sanoo montun reunalla seisova puolisotilaallisen poliisin varaylitarkastaja Narayan Thapa. "Siellä saattoi olla tusinan verran ihmisiä sisällä."

Talosta on muutama alin kerros romahtanut litteäksi betoni- ja terässotkuksi. Melkein ehjänä säilynyt ylin kerros on pudonnut niiden päälle. Thapa ei pidä todennäköisenä, että raunioissa olisi eloonjääneitä.

"Toivomme kyllä, että olisi", hän sanoo.

Raivaajat avaavat tietä syvällä raunioissa olevaan koloon vesisateessa.

Tästä on kyse

 Nepalissa sattui lauantaina maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,9. Sen jälkeen on sattunut useita jälkijäristyksiä.

 Tiistai-iltaan mennessä kuolleita oli löytynyt jo yli 5 000. Loukkaantuneita oli noin 8 000. Uhreja löytyy todennäköisesti lisää.

Betonimurskaa siirretään sivuun kuokalla, betoniteräksiä katkotaan isoilla pihdeillä. Kolosta nostetaan betonimöhkäleitä.

"Jalka näkyy", huutaa yksi raivaajista mandariinikiinaksi.

Noin tunnin kaivamisen jälkeen kiinalainen raivaaja nostaa kolosta esiin nuoren pojan ruumiin. Pojalla on lyhyet tummat hiukset ja ruskea t-paita. Hänet pannaan mustaan ruumissäkkiin ja kannetaan valkoisen avolavapakettiauton lavalle.

"Miespuolinen, noin 15-vuotias", kertoo raivaukseen osallistunut puolisotilaallisen poliisin Sher Bahadun Adhikari operaation jälkeen.

"Hänellä oli kädessään kymmenen rupian [noin kymmenen sentin] seteli. Siinä kohtaa oli ruokakauppa, joten hän oli ehkä ostoksilla."

Poika viedään luovutettavaksi Nepalin tavalliselle poliisille, jonka tehtävänä on yrittää tunnistaa hänet omaisten avulla.

Ihmiset ihmettelivät vanhan maamerkin Dharahara-tornin raunioita tiistaina. Lauantaina torniin oli myyty yli kaksisataa pääsylippua.
Ihmiset ihmettelivät vanhan maamerkin Dharahara-tornin raunioita tiistaina. Lauantaina torniin oli myyty yli kaksisataa pääsylippua.

Pojan löydyttyä Nepalin maanjäristyksen virallinen uhriluku kasvoi taas yhdellä.

Tiistaina tiedossa ollut kuolonuhrien määrä oli yli 5 000. Raunioiden raivaaminen on vaarallista ja työlästä, joten vie todennäköisesti vielä hyvin pitkään, ennen kuin kaikki uhrit on löydetty.

Vaikka Kathmandun taloista valtaosa on yhä melko ehjiä, raunioita on niin paljon, ettei kaikkialle riitä ammattityökaluin varustettuja raivaajia tai viranomaisia.

Toisaalla Balajussa on yhdeltä kadulta noin kolme vierekkäistä taloa romahtanut täysin. Talojen tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska nyt ne ovat yhtä suurta tiilikasaa.

Rauniota tutkimassa on parikymmentä siviiliä. He kaivavat tiilikasaa käsipelillä.

Yksi raunioissa tasapainoilevista siviileistä on 47-vuotias Uma Manandhar.

"Tämä oli nuoremman siskoni talo", nainen kertoo. "Tulin etsimään sisareni tärkeitä asiakirjoja ja esineitä."

Sisar kuoli maanjäristyksessä. Samassa asunnossa kuolivat myös sisaren anoppi ja sisaren aviomiehen sisko. Manandhar itse asuu muualla, eikä hänen kotinsa kärsinyt pahoja vaurioita.

Uma Manandhar (kesk.) etsi siskonsa talon raunioista tämän tavaroita.
Uma Manandhar (kesk.) etsi siskonsa talon raunioista tämän tavaroita.

Maanjäristys on tuhonnut taloja valikoivasti. Kathmandun vanhassa keskustassa tuho näyttää valikoineen erityisesti nepalilaisille tärkeitä vanhoja rakennuksia.

Nepalilaiset eivät ole menettäneet vain kotejaan ja läheisiään, vaan myös historiaansa, jopa osan kansallista identiteettiään.

Esimerkiksi niin sanotusta Yhdeksänkerroksisesta temppelistä on jäljellä enää viisi kerrosta. Sen vieressä oleva vanha kuninkaanlinna on pahoin vaurioitunut. Hippien pyhiinvaelluspaikaksi 1960-luvulla päätyneestä Maju Deval -temppelistä on jäljellä vain jalusta.

Arvorakennusten rauniolla käy jatkuvana virtana nepalilaisia kauhistelemassa tuhoa.

"Tämä on kuin pahaa unta. Nämä olivat äärimmäisen tärkeitä rakennuksia", sanoo Bimala Maharjan, 22, joka on poikaystävänsä Anjal Jeet Dangolin, 23, kanssa katselemassa tuhoja vanhan kuninkaanlinnan luona.

"Monet rakennukset olivat tässä jo meidän isovanhempiemme isovanhempien aikana, ja ne kestivät kaikki maanjäristykset tähän asti", Maharjan sanoo.

"Tämä oli meidän kansallista perintöämme. Sen arvoa ei voi mitata rahassa. Jos talot rakennetaan uudestaan, ne eivät ole enää samoja", Dangolin sanoo.

Myös historiallisten rakennusten raunioista etsitään kuolleita. Kastamandap-temppelissä oli maan järistessä tiettävästi vähintään kymmeniä ihmisiä, koska siellä oli meneillään verenluovutus. Nyt sen raunioita haistelevat saksalaiset ruumiskoirat.

Maan tasalle luhistuneessa vanhassa maamerkissä Dharahara-tornissa oli vielä enemmän väkeä. Sinne oli maanjäristyspäivänä myyty pääsylippuja yli kaksisataa. Senkin raunioilla tuntuu yhä ruumiinhaju.

HS Nepalissa: Kathmandulaiset nukkuvat taivasalla
HS Nepalissa: Kathmandulaiset nukkuvat taivasalla
Huhtikuun lopussa Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa tuhannet ihmiset pysyttelivät poissa romahdusvaarassa olevista rakennuksista edellisen, suuren järistyksen jäljiltä. Osa harkitsi kuitenkin jo tuolloin riskinottoa ja palaamista omaan asuntoon. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo HS.

Pelastustyöntekijät kantoivat supermarketin raunioista löytyneen 15-vuotiaan pojan ruumista tiistaina.
Pelastustyöntekijät kantoivat supermarketin raunioista löytyneen 15-vuotiaan pojan ruumista tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat