Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniä suomalaisia vankilassa maailmalla

Pitkään vankeustuomioon johtaa yleisimmin huumausainerikos

Ulkomaat
 

Yli 30 suomalaista istuu Pohjoismaiden ulkopuolella vankilassa pitkää tuomiota. Ylivoimaisesti suurin syy pitkiin vankilatuomiohin ovat huumausainerikokset, Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan.

"Huumerikokset ovat yleinen syy vankeustuomioihin etenkin Aasiassa. Eurooppa ja muu maailma ovat melko tasoissa suomalaisten vankien määrässä", hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Ari Rale sanoo.

Hän ei laske mukaan Pohjoismaita, joiden vankiloissa on jopa 500 suomalaisvankia, näistä suurin osa Ruotsissa. Ralen mukaan näiden vankien kohdalla tuomioiden syyt eivät ole tiedossa.

Ulkomaalaisten tekemät huumausainerikokset nousivat otsikoihin, kun Indonesia teloitti varhain keskiviikkona kahdeksan huumerikoksista tuomittua.

Teloitettujen joukossa oli kaksi australialaista, neljä nigerialaista ja yksi brasilialainen.

YK, EU ja monet maat tuomitsivat Indonesian äärimmäisen linjan.

Yhtään ulkomailla tuomiotaan istuvaa suomalaista ei ole tuomittu kuolemaan, Rale tarkentaa.

"Vankeustuomiot ovat kuitenkin pitkiä, pisimmillään elinkautisia."

Rale ei erittele maita, joissa suomalaiset ovat vangittuina, mutta Suomen Indonesian-suurlähetystön mukaan maassa ei ole yhtään suomalaisvankia.

Etenkin Aasian maissa rangaistukset huumausainerikoksista ovat ankaria.

Suomen suurlähetystö Thaimaassa muistuttaa verkkosivuillaan, että "pienet määrätkin voivat johtaa pitkään vankilatuomioon, ja maan rikoslain mukaan huumausaineiden myynnistä jopa kuolemantuomioon".

Käytännössä kuolemantuomiota ei ole sovellettu muutamaan vuoteen.

Myös Malesiassa ja Indonesiassa huumeiden salakuljetuksesta voi saada kuolemantuomion. Singaporessa kuolemantuomioon riittää jo huumeiden hallussapito.

Myös Intiassa langetetaan pitkiä vankilatuomioita pientenkin huumausainemäärien hallussapidosta.

Tuomittujen lisäksi maailmalla on kymmeniä pidätettyjä suomalaisia, jotka odottavat tuomiotaan. Näissäkin tapauksissa syynä ovat yleensä huumeet, Rale sanoo.

Eniten vangittuja suomalaisia on Espanjassa.

Muutama suomalainen istuu vankeustuomiotaan Etelä-Amerikassa. Huumausainerikosten lisäksi yleisimmät syyt pitkiin tuomioihin ovat henkirikokset, väärennökset ja petokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat