Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitlerin bunkkeri hautautui autojen alle

Natsi-Saksan johtaja teki itsemurhan viimeisessä linnakkeessaan 70 vuotta sitten

Ulkomaat
 
Hitlerin bunkkerista ei ole mitään jäljellä
Hitlerin bunkkerista ei ole mitään jäljellä
Tasan 70 vuotta sitten Berliiniä pommitettiin kiivaasti. Natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler ymmärsi tappion sodassa olevan lähellä. Hän ja Eva Braun tappoivat itsensä Hitlerin henkilökohtaisessa bunkkerissa. HS kävi katsomassa, miltä bunkkerin paikka näyttää nyt. toimittaja: Tiina Rajamäki/HS, kuvaus ja leikkaus: Christian T. Joergensen

Aivan tavallinen asuintalojen parkkipaikka on kivenheiton päässä Berliinin suuresta juutalaisten joukkomurhan muistomerkistä.

Pysäköintialuetta ympäröivät Itä-Saksan viimeisinä vuosina rakennetut moduulikerrostalot.

Ainoa merkki siitä, mitä täällä tapahtui 70 vuotta sitten, on yksi ainoa turisteille tarkoitettu informaatiotaulu.

Suurin piirtein tuon taulun kohdalla oli natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin henkilökohtaisen Führer-bunkkerin hätäuloskäynti.

Christian T. Jørgensen
Hitlerin bunkkeri sijaitsi Berliinissä paikalla, jossa on nykyään autojen pysäköintialue. Bunkkerista muistuttaa nyt vain informaatiotaulu, joka on pystytetty opastamaan matkailijoita.
Hitlerin bunkkeri sijaitsi Berliinissä paikalla, jossa on nykyään autojen pysäköintialue. Bunkkerista muistuttaa nyt vain informaatiotaulu, joka on pystytetty opastamaan matkailijoita.

Tässä, suoraan nykyisen parkkipaikan ja jalkakäytävän alla, Berliinin vesibunkkerin syvyyksissä Hitler teki itsemurhan huhtikuun viimeisenä päivänä vuonna 1945.

Natsi-Saksan pääkaupungissa Berliinissä sodan tilanne oli huhtikuun viikkoina alkanut näyttää Hitlerin näkökulmasta epätoivoiselta. Liittoutuneiden joukot lähestyivät sekä idästä että lännestä, mutta Hitler kieltäytyi tunnustamasta tosiasioita. Hän oli siirtynyt 16. tammikuuta Berliiniin ja seurasi taistelujen etenemistä lähinnä bunkkeristaan käsin.

Tasan kymmenen päivää ennen Hitlerin kuolemaa, tämän 56. syntymäpäivänä, kansallissosialistien johto kerääntyi viimeistä kertaa yhteen, kirjoittaa Joachim Fest kuuluisassa Hitler-elämäkerrassaan.

Führer-bunkkeriin saapuivat silloin valtakunnanmarsalkka Hermann Göring, propagandaministeri Joseph Goebbels, SS-kenraali Heinrich Himmler, puoluekanslian päällikkö Martin Bormann, varusteluministeri Albert Speer, saksalaisen työrintaman johtaja Robert Ley, natsi-Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentrop ja muutamat tärkeimmät upseerit.

Yksi ihmiskunnan historian hirveimmistä johtajista koetti yhä rohkaista, luoda taisteluhenkeä ja muistella menneitä sattumuksia.

Viimeiset kuvat Hitleristä otettiin bunkkerin yläpuolella sijainneessa puutarhassa 20. huhtikuuta.

Tuolloin muut korkeassa asemassa olleet näkivät myös yhden ratkaisevan merkin. Hitlerin naisystävä – pian vaimo – Eva Braun oli hänkin muuttanut bunkkeriin. Se tarkoitti vain sitä, että kansallissosialismin loppu oli jo todella lähellä.

Syntymäpäivän aikana muut natsijohtajat taivuttelivat Hitleriä pakenemaan Berliinistä Alpeille, sillä kaupungin eteläpuolella oli vielä liittoutuneiden joukkojen välissä kapea kulkuväylä. Hitler piti päänsä ja jäi johtamaan Berliinin ratkaisutaistelua.

HS
Sodan jälkeen bunkkerista olivat jäljellä enää rauniot.
Sodan jälkeen bunkkerista olivat jäljellä enää rauniot.

Viimeinen isku Hitlerille oli, kun hän kuuli 28. huhtikuuta Himmlerin itsenäisesti tekemistä antautumistunnusteluista.

Seuraavana päivänä Hitler aloitti itsemurhan valmistelut ja meni bunkkerissa pitkäaikaisen naisystävänsä Eva Braunin kanssa naimisiin.

Hitler ei ollut pitänyt natsi-Saksan johtajalle sopivana sellaista maallista asiaa kuin avioliittoa. Huhtikuun 30. päivän iltapäivällä Hitler ja Braun vetäytyivät bunkkerin olohuoneeseen. Eva Braun ilmeisesti myrkytti itsensä. Hitler oli ampunut itseään ohimoon. Kummankin ruumiit poltettiin.

Sodan jälkeen liikkui pitkään huhuja siitä, että Hitler olisi paennut ja eläisi jossakin.

Nyt, 70 vuotta myöhemmin, bunkkerille kävelee turisteja, jotka ovat sen sijainnin onnistuneet selvittämään. Paikka on nyt niin mitätön, että se on monelle helpotus. Suuri osa sen rakenteista tuhottiin lopullisesti ympäröivien talojen rakennustöissä 1988–89, mutta edelleen maan alla on bunkkerin jäänteitä.

Yksi maailmanhistorian eniten tuhoa tehneistä ihmisistä päätti päivänsä täällä. Vasta tulevina kuukausina natsien hirmuhallinnon koko karmeus alkoi selvitä maailmalle.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat