Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä Euroopalle suunta?

Vasco da Gamalla oli jotain, mitä Euroopalta puuttuu: päämäärä. Euroopan vaihdemies lähtee nyt omalle löytöretkelleen, ja matkanteko alkaa Portugalista.

Ulkomaat
 
Euroopan vaihdemies: Meri on portugalilaisille pyhä
Euroopan vaihdemies: Meri on portugalilaisille pyhä
Euroopan vaihdemies Heikki Aittokoski kävi Euroopan läntisimmässä kohdassa, Portugalin Capo de Rocassa. Portugalilaiset merenkulkijat kuten Vasco da Gama valloittivat puoli maailmaa, ja talouskriisin apeuttamille protugalilaisille meri on edelleen pyhä. Sarjassa toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta.

Atlantti on hyvällä tuulella. Ei pauhaa, ei vaahtoa. Voisipa Euroopasta sanoa samaa.

Aallot lyövät rennosti rantaan. Koordinaatit: 38 astetta 47 minuuttia pohjoista leveyttä, 9 astetta 30 minuuttia itäistä pituutta.

Paikka on nimeltään Cabo da Roca, ja täältä Euroopan vaihdemies nyt aloittaa löytöretkensä maanosan sielunmaisemaan. Tarkoitus on matkustaa pari viikkoa Euroopassa, etupäässä junalla.

Koordinaatit ovat olennaisia. Cabo da Roca on Euroopan mannermaan läntisin piste. Jyrkännettä ei tohdi laskeutua alas Atlanttiin, mutta jylhässä maisemassa saa ainakin kielikylvyn.

Ranskaa, italiaa, englantia. Saksaa, espanjaa. Cabo da Roca on turistikohde.

Ja tietysti portugalia. Kaksi nuorta, Ines Carnide ja Diego Ferreira, ovat ajaneet moottoripyörällä nauttimaan maisemista. He ovat läheisestä Sintrasta ja tulevat tänne melkeinpä joka viikko, kakspäällä.

"Meri rauhoittaa", Carnide sanoo. "Tänään se on muuten todella rauhallinen, näkisitpä kuinka rajuksi se voi yltyä."

Carnide ja Ferreira istuskelivat kivimuurilla niin toisiinsa keskittyneinä, että melkeinpä hävetti mennä häiritsemään. Mutta se on vaihdemiehen työ, jutella eurooppalaisten kanssa, selvittää, onko maanosa raiteillaan.

Diego Ferreira opiskelee laskentatointa. Työnäkymät ovat hyvät. Ines Carnide ei ikävä kyllä voi sanoa samaa. Hän opiskelee markkinointiviestintää.

"Jotkut opiskelukaverit ovat päätyneet klubeille sisäänheittäjiksi. Markkinointiviestintää tavallaan sekin."

Talous tässä tietysti on ongelmana. Euroopan talouskriisi on pitkittynyt krooniseksi hitaan kasvun olotilaksi. Talouskäppyrät näyttävät siltä kuin kastemadot olisivat jämähtäneet sateiselle asvaltille.

Portugalilla on takanaan kivulloisia budjettileikkauksia. Kansainvälisestä hätälainaohjelmasta se erkani vuosi sitten. Kriisin hinta on ollut kymmenmiljoonaiselle kansalle kova, melkein yhtä kova kuin kreikkalaisille.

"Mutta me jatkamme elämää. Vaikeuksista selviäminen on meillä dna:ssa", sanoo Ines Carnide.

Meri on portugalilaisilla myös dna:ssa. Näiltä rannoilta lähti aikanaan – Herran vuonna 1497 – matkaan Vasco da Gama, historian kenties tunnetuin portugalilainen. Ines Carnide ja Diego Ferreira muistelevat miltei tuskaisasti, millaisella perinpohjaisuudella Vasco da Gaman tarinaa päntättiin kouluvuosina. Vaan toisaalta:

"Hän oli poikkeuksellinen yksilö", Ferreira sanoo. "Hän oli uskalias, hänellä oli päämäärä, ja hän teki kaikkensa saavuttaakseen sen."

Vasco da Gaman päämääränä oli löytää meritie Intiaan. Sen hän tekikin. Da Gaman alukset ankkuroivat Kalikutiin keväällä 1498. Portugalilaiset saivat arvokkaan lastin: muun muassa pippuria, inkivääriä, kanelia ja muskottia.

Mutta löytöretki oli kiduttavan pitkä ja täynnä kärsimystä. Lissabonista arvellaan lähteneen matkaan ehkä 180 merimiestä. Kun retkikunta syksyllä 1499 palasi, heistä yli sata oli kuollut.

Eipä ihme, että portugalilaisten kansalliseepos, Luis de Camõesin 1500-luvulla sepittämä Os Lusiadas (Lusiadit), on silkkaa ylistyslaulua Vasco da Gamalle.

Lusiadeja ei ole suomennettu, paria Tyyne Tuulion kääntämää otetta lukuun ottamatta. Tähän malliin:

Ma laulan sankareita mainioita: / rannasta lännen, maasta Lusuksen / he laivaan nousi, halkoi ulapoita, / joit' ennen matkannut ei ihminen.
Kovia kestäen he kohtaloita /
pääs ohi Ceylon-saaren kaukaisen / ja maahan, missä oudot kielet soivat, / he uljaan, uuden valtakunnan loivat.
Uljaan ja uljaan. Vasco da Gaman retket olivat luonteeltaan sellaisia, että nykypäivänä hän joutuisi purjehtimaan Haagiin.

Portugalin siirtomaavalta ei ollut pyyteetöntä globalisaation edistämistä, kaukana siitä. Da Gamankin keinovalikoimaan kuuluivat joukkomurhat ja kidutus. Aikalaiskronikoitsija Gaspar Correakin kertoo kaiken sievistelynsä lomassa kuin ohimennen, kuinka kapteeni da Gama rankaisi afrikkalaisluotsia kaadattamalla tämän päälle kiehuvaa rasvaa.

Esikuvaksi Vasco da Gama ei siis oikein sovellu. Paitsi yhdessä suhteessa: hänellä oli visio, Euroopalla ei.

Euroopan vaihdemies tutkailee Cabo da Rocan maisemia ja tuumii, että Atlantti on oikeastaan meristä helpoin.

Muuten maailma Euroopan ympärillä on levoton.

Pohjoisessa on Itämeri, ja sen takana suurvalta, jonne ei saa viedä Oltermannia eikä demokraattisia ajatuksia.

Etelässä on Välimeri, ja sen takana tulimeri. Irakissa soditaan, Syyriassa soditaan, Libyassa soditaan. Tuhannet vajoavat aaltoihin pyrkiessään Eurooppaan.

Ja mitä tekevät eurooppalaiset? Luovat keskuuteensa uusia jakoja.

Yhtenä esimerkkinä: kun eurokriisi viime vuosikymmenen vaihteessa velloi kaikella voimallaan, pahiten kärsivistä maista levisi englanninkielinen lyhenne PIGS. Lyhenne ei imartele keksijäänsä, kuka ikinä hän onkaan, eikä tietenkään kohteitaan: Portugalia, Irlantia, Kreikkaa ja Espanjaa.

2000-luvun alkua on vaivannut tosieurooppalainen paradoksi. Yhteisvaluutta erottaa, vaikka sen piti pelkästään yhdistää. On täysin auki, jäävätkö yhdistävät vai erottavat voimat lopulta niskan päälle.

Lissabonissa Euroopan pohjois-eteläjako on ainakin totisinta totta, vaihdemies huomaa.

Periaatteessa Lissabonissa on meneillään juhlat. Vaihdemiehen saapumispäivänä, lauantaina 25. huhtikuuta, vietetään Portugalin kansallispäivää, neilikkavallankumouksen vuosipäivää.

Punaiset kukat koristavat rintapieliä ja hiuksia, kun monituhatpäinen väkijoukko marssii Avenida da Liberdadea, Vapauden katua. Neilikat muistuttavat huhtikuusta 1974, jolloin vasemmistoupseerit kaappasivat vallan ja syrjäyttivät sotilasjuntan. Portugali siirtyi demokratiaan.

On outo ajatus, kun sitä pysähtyy miettimään, että Pyreneiden niemimaalla siirryttiin kansanvaltaan 40 vuotta sitten. Sehän on ohikiitävä hetki.

Nyt Lissabonin kaduilla marssii etenkin vasemmisto. Portugalilaiset osaavat ottaa ilon irti, mutta juhlamieleen sekoittuu aivan ilmeinen katkeruus.

"Minä en oikein usko Eurooppaan, siis tähän Eurooppaan", kertoo 35-vuotias Tiago Magro. Hän on töissä valintamyymälässä ja tullut Rossio-aukiolle seuraamaan juhlallisuuksia kaksivuotiaan tyttärensä Leonorin kanssa.

"Vuonna 1974 me voitimme vapauden ja saimme sen jälkeen paljon: terveydenhuollon, kunnon koululaitoksen, minimipalkan, lakko-oikeuden."

"Mutta nyt politiikka on kulkenut tiensä päähän", Magro sanoo.

Portugalia johtavat pääministeri Pedro Passos Coelhon sosiaalidemokraatit, jotka nimestään huolimatta ovat maltillista oikeistoa.

Portugalia ovat ravistelleet lukuisat korruptioskandaalit. Ne eivät tunne puoluerajoja. Passos Coelhon edeltäjä, maltillisen sosialistipuolueen José Socrates vangittiin marraskuussa 2014 epäiltynä muun muassa lahjonnasta ja veronkierrosta.

Tiago Magro ei viittaa "politiikan lopulla" pelkästään oman maansa hallitukseen vaan Eurooppaan yleisemmin.

"Euroopan ovat rakentaneet mahtavat maat itseään varten. Siellä ei ole sanansijaa Portugalilla, Espanjalla, Italialla tai Kreikalla. Eurooppa hyödyttää vain Saksaa."

Väite on kova. Ja Euroopan vaihdemies saa yllätyksekseen huomata, että se on Lissabonissa huomattavan yleinen.

Keskustelussa kuin keskustelussa käy ilmi, että usko unioni-Eurooppaan on kovalla koetuksella tai mennyt. Äänenpainot Lissabonissa eivät sentään ole yhtä jyrkkiä kuin Ateenassa, jossa troikka on kirosana ja Saksan vallanpitäjiä verrataan kerkeästi natsimiehittäjiin.

"Uusliberaali troikka ja EU-komissio hallitsevat maata, ja ihmiset kärsivät", sanoo 70-vuotias Maria Aires. "Sairaaloissa potilaita joutuu makaamaan käytävillä."

Aires on eläkkeellä oleva farmaseutti ja radikaalivasemmistolainen, joka peräänkuuluttaa "vallankumouksen puolustamista".

Itse asiassa on yllättävää, ettei Portugalissa ole monen muun Euroopan maan tavoin noussut voimakkaita populistipuolueita, sen enempää oikealta kuin vasemmalta. Maria Airesilla on selitys. "Ihmiset ovat väsyneitä."

Pohjoisen ja etelän välillä on kuilu. Osittain se perustuu tosiasioihin, mutta vielä enemmän herjauksiin, jotka tarpeeksi usein toistettuina muuttuvat tosiasiain kaltaisiksi.

Pohjoisessa on monta vuotta levitetty mielikuvia laiskoista etelämaalaisista, joita muiden pitäisi elättää. Etelässä taas nähdään pohjoinen piiskurina, joka hekumoiden palvoo talouskurin fetissiä.

Häpeä niille, joille eripuran lietsominen on tietoista politiikkaa. Lissabonin illassa, Alamedan aukiolla, vaihdemies hätkähtää nähdessään todisteen juuri tästä.

Aukiolla on suuri vasemmistopuolueen plakaatti – saksan kielellä. Plakaatissa komeilevat Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä pääministeri Passos Coelho.

"Hallitus, joka on saksalaisempi kuin Saksan", kuuluu teksti.

Viesti on selvä. Passos Coelho on Merkelin pikku juoksupoika, ja Merkel komentaa kipua. Siinäpä veljellistä viestintää eurooppalaisessa pääkaupungissa vuosimallia 2015.

Euroopan vaihdemiehen on aika jatkaa matkaa. Yöjuna Madridiin on lähdössä Lissabonin Orienten asemalta. Matkalukemisena on saksalaisen Erich Kästnerin vuonna 1931 ilmestynyt romaani Fabian. Moralistin tarina.

Fabian on ensimmäisen maailmansodan kokenut mies, joka uumoilee toista. Hän harhailee Berliinissä ja elämässään vailla päämäärää.

"Me istumme taas rautatieaseman odotussalissa, jonka nimi on Eurooppa! Emmekä taaskaan tiedä, mitä tuleman pitää. Me elämme tilapäiselämää, kriisi ei lopu koskaan!"

Madridin-juna liukuu asemalle aikataulussaan kello 21.27.

Heikki Aittokoski HS
Lissabon

OIKAISU (HS 1.5.2015): Torstaina 30. huhtikuuta sivulla A20 oli virheitä. Portugalin Cabo da Rocan sijainti on 9 astetta läntistä pituutta, ei itäistä. Otteen Lusiadeista oli suomentanut Tyyni Tuulio, ei Tyyne Tuulio.

Heikki Aittokoski HS
Maria Aires, 70, eläkkeellä oleva farmaseutti, oli intomielisesti viettämässä neilikkavallankumouksen vuosijuhlaa.
Maria Aires, 70, eläkkeellä oleva farmaseutti, oli intomielisesti viettämässä neilikkavallankumouksen vuosijuhlaa.
HS-arkisto
Portugali alkoi siirtyä demokratiaan huhtikuun 1974 neilikkavallankumouksen myötä. Kuva Lissabonista tuolta vuodelta.
Portugali alkoi siirtyä demokratiaan huhtikuun 1974 neilikkavallankumouksen myötä. Kuva Lissabonista tuolta vuodelta.
Viisivuotias Antonio Antunes leikki neilikkavallankumouksen vuosipäivänä panssariajoneuvon päällä.
Viisivuotias Antonio Antunes leikki neilikkavallankumouksen vuosipäivänä panssariajoneuvon päällä.
Laskentatoimen opiskelija Diego Ferreira, 20, ja pr-viestinnän opiskelija Ines Carnide, 20, käyvät lähes viikoittain Portugalin Cabo da Rocassa.
Laskentatoimen opiskelija Diego Ferreira, 20, ja pr-viestinnän opiskelija Ines Carnide, 20, käyvät lähes viikoittain Portugalin Cabo da Rocassa.
Portugalin merimuseossa Lissabonissa on pienoismalli löytöretkeilijä Vasco da Gaman aluksesta. Vasemmalla näkyvässä pienessä lippaassa säilytetään da Gaman kylkiluuta.
Portugalin merimuseossa Lissabonissa on pienoismalli löytöretkeilijä Vasco da Gaman aluksesta. Vasemmalla näkyvässä pienessä lippaassa säilytetään da Gaman kylkiluuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat