Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martti Ahtisaari: Kaikki konfliktit ratkaistavissa

The Elders -ryhmä keskusteli Moskovassa Vladimir Putinin kanssa

Ulkomaat
 
Tuomas Selänne
Kansainvälisessä diplomatiassa mykkäkoulu ei auta, sanoo presidentti Martti Ahtisaari. Hän vieraili The Elders -ryhmän mukana Moskovassa tapaamassa Venäjän ylintä johtoa.
Kansainvälisessä diplomatiassa mykkäkoulu ei auta, sanoo presidentti Martti Ahtisaari. Hän vieraili The Elders -ryhmän mukana Moskovassa tapaamassa Venäjän ylintä johtoa. Kuva: Tuomas Selänne

Ukrainan kytevä sota. Syyrian katastrofin yhä laajemmalle leviävät liekit. Diplomaattinen railo Venäjän ja lännen välissä.

Maailma on monin paikoin sekaisin, ja tästä kielii myös The Elders -ryhmän matka Moskovaan tällä viikolla.

Artikkeliin liittyvät

The Elders eli Vanhimmat matkusti Moskovaan keskustelemaan maailman tilanteesta Venäjän johdon ja vaikuttajien kanssa. Vanhimmat on Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin Nelson Mandelan kokoama riippumaton ryhmä, joka pyrkii työskentelemään rauhan ja ihmisoikeuksien eteen.

Vaikka Venäjän ja länsivaltojen vastakkainasettelu on kärjistynyt äärimmilleen, Vanhimpien suomalaisvahvistus, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu presidentti Martti Ahtisaari, vaikuttaa yllättävänkin optimistiselta.

Ahtisaari palasi torstaina Helsinkiin kolmipäiväiseltä vierailulta, jonka aikana ryhmä tapasi muun muassa presidentti Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin ja entisen neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin.

"Ei kansainvälinen kanssakäyminen voi – luoja paratkoon – olla mykkäkoulua. Pyrimme löytämään puheyhteyksiä, jotta voisimme avata näitä solmuja, joita toisinaan syntyy", hyväntuulinen Ahtisaari toteaa.

Hän kuvailee vastaanottoa Moskovassa lämpimäksi, keskusteluja avoimiksi ja rakentaviksi.

Keskustelujen pääteemat saattaa arvata: Ukraina ja Syyria.

Aikamme ehkä vaarallisimpia konflikteja yhdistää se, että niiden ratkaiseminen vaatii Venäjältä ja länneltä yhteistyötä.

Esimerkiksi Syyrian kriisin selvittämisessä länsivaltojen ja Venäjän näkemykset ovat törmänneet YK:n turvaneuvostossa.

"Silloin kun yhteistyö jostain syystä kärsii, kun joku aiheuttaa närää suhteissa, niin silloin kärsivät myös konfliktien ratkaisuyritykset", Ahtisaari sanoo.

Ukrainan tilanteesta Ahtisaari toteaa, että kulissien kolme päänäyttelijää, Venäjä, Yhdysvallat ja EU, on saatava puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Hän kertoo ottaneensa tapaamisessa Putinin kanssa esille – "vain esimerkkinä" – myös sen, miten rauha saatiin aikaan Indonesian Acehissa. Ahtisaari neuvotteli osopuolten välille puolessa vuodessa rauhansopimuksen, jossa Aceh sai autonomian.

"Lähtökohta on tietysti, että Ukraina on yhtenäinen valtio. Mutta on katsottava, miten mahdollinen erityisautonomia voisi toimia osana Ukrainaa."

Syyrian suhteen hän sanoo toivovansa, ettei neljä vuotta jatkunut konflikti jäisi Ukrainan kriisin varjoon, koska "tilanne ei voi jatkua tällaisena".

The Elders -ryhmän kaksi jäsentä – YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja Algerian entinen ulkoministeri Lakhdar Brahimi – ovat molemmat jo epäonnistuneet Syyriassa rauhanvälittäjinä.

Ahtisaaren mukaan vielä muutama vuosi sitten länsivaltojen johto uskoi, ettei presidentti Bashar al-Assad pysy pitkään vallassa. Toisin kävi.

Helppoa ratkaisua ei ole näköpiirissä. Nyt Ahtisaaren toivo on ruotsalais-italialaisessa diplomaatissa Staffan de Misturassa, jonka Arabiliitto ja YK ovat nimenneet Syyrian erityislähettilääksi.

The Elders on paljon nähnyt, kovia kokenut ja pitkään elänyt huippujohtajien ryhmä.

Eletäänkö maailmassa nyt poikkeuksellisen myrskyisiä aikoja? Miten tästä voi selvitä?

"Ei pidä myöskään liioitella", Ahtisaari vastaa.

Hänen mukaansa maailma voidaan palauttaa raiteilleen huolehtimalla perusasioista. Talous kuntoon – ja tämä koskee niin Yhdysvaltoja, EU:ta kuin Pohjoismaitakin.

Toinen perusasia on vuoropuhelun ylläpitäminen ja yhteistyöhön pyrkiminen, vaikka oltaisiinkin erimielisiä.

"Kylmä sotakin loppui aikanaan", hän muistuttaa. "On selvästi osoitettavissa, että eri näkemyksistä huolimatta valtiot ovat kyenneet yhteistyöhön."

Nobel-puheessaan 2009 Ahtisaari sanoi, että kaikki konfliktit voidaan maailmassa ratkaista.

Vieläkö uskoa riittää?

"Uskon siihen vakaasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat