Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ne tulevat vaikka ikkunoista

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Kalle Koponen HS
Ryhmä syyrialaispakolaisia yritti kaksi viikkoa sitten päästä kävellen Kreikasta Makedonian ja Serbian läpi kohti EU:n pohjoisia maita.
Ryhmä syyrialaispakolaisia yritti kaksi viikkoa sitten päästä kävellen Kreikasta Makedonian ja Serbian läpi kohti EU:n pohjoisia maita. Kuva: Kalle Koponen HS

Unkarin äänestysikäiset kansalaiset saavat lähiaikoina kirjeen pääministeri Viktor Orbanilta.

Kahdeksalle miljoonalle kansalaiselle lähtevä kirje varoittelee elintasosiirtolaisista, jotka vyöryvät Unkarin rajojen yli hyötyäkseen hyvinvointipalveluista ja työmahdollisuuksista.

Kirjeen mukana tuleva 12 kysymyksen lomake – tai konsultaatio, kuten Unkarin hallinto sitä kutsuu – niputtaa maahanpyrkijät terroristeiksi ja tiedustelee, pitäisikö heidät sulkea pidätyskeskuksiin. Lisäksi kysytään sitä, pitäisikö Unkarin ottaa Brysseliä – eli Euroopan unionia – tiukempi linja siirtolaispolitiikkaan.

Kirje on harvinaisen johdatteleva ja vastenmielinen näyte maahanmuuttovastaisuudesta, mutta Orbanin politiikkaa hitusenkin seuranneille sen sävy ei tule yllätyksenä.

Mitään järin yllättävää ei ole myöskään siinä, että Britannian oppositiopuoluetta Ukipia johtava Nigel Farage louskutteli jälleen tällä viikolla leukojaan Euroopan parlamentissa.

Farage otti vaalikentiltä taukoa rientääkseen Strasbourgiin kertomaan, miten EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka voi johtaa jopa puolen miljoonan islamistiterroristin virtaamiseen Britanniaan. Räväköillä kommenteilla Farage tietenkin yritti kalastella ääniä ensi viikon vaaleissa.

On totta, että myös potentiaalisia terroristeja on saattanut soluttautua Välimeren siirtolaisaluksille. Faragen ja Orbanin kommenteissa olisi kuitenkin varaa suhteellisuudentajulle.

Heidän maahanmuuttovastaiset purskahduksensa ovat ääriesimerkkejä niistä tunnoista, joissa Eurooppa tällä hetkellä kieriskelee. Vuonna 2009 alkanut velkakriisi antoi muhevan kasvualustan populistisille, maahanmuuttovastaisille puolueille, eivätkä Välimereltä jälleen viime viikkoina kantautuneet suru-uutiset sadoista hukkuneista siirtolaisista näytä juuri keikauttaneen mielipiteitä.

Tämä taas heijastuu siihen, että EU-maiden johtajille on edelleen äärimmäisen vaikeaa sopia toimista kriisin ratkaisemiseksi.

"Meidän on edistettävä laillista siirtolaisuutta. Jos suljemme ovet, siirtolaiset murtautuvat sisään ikkunoista", EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi EU-parlamentissa tällä viikolla.

Juncker ei ole peitellyt pettymystään päättäjien saamattomuuteen. Sen sijaan, että johtajat olisivat sopineet laillisten siirtolaiskanavien rakentamisesta ja taakan jakamisesta jäsenmaiden kesken, he päättivät viime viikolla kolminkertaistaa Italian rantavesillä partioivan rajavalvontaoperaation budjetin. Suunnitteilla on myös operaatio, jossa salakuljettajien aluksia takavarikoitaisiin ja tuhottaisiin.

Kaikkia sovittuja toimia leimaa se, että ne tähtäävät pakolaisvirtojen pysäyttämiseen. Toisin sanoen EU:n linnoittautumiseen.

Rajavalvontaoperaation rahoituksen kasvattaminen voi äkkiseltään kuulostaa suurelta panostukselta, mutta kyse on todellakin edelleen vain EU:n rajojen valvonnasta, ei täysivaltaisesta Välimerellä partioivasta pelastusoperaatiosta.

Huimapäiseltä kuulostava suunnitelma salakuljettajien alusten tuhoamiseksi puolestaan on saanut kritiikkiä jopa YK:n pääsihteeriltä Ban Ki-Moonilta. Kaikkien alusten tuhoaminen kun tarkoittaisi myös muiden kuin salakuljettajien elinkeinon tuhoamista. Ilman veneitä on vaikea lähteä kalaan.

Toisekseen operaatio vaatisi tunkeutumista Libyan aluevesille, ja siten joko YK:n mandaatin tai Libyan hallituksen luvan. Libyalla ei ole toimivaa hallitusta, ja YK:n turvaneuvostossa Venäjältä ja Kiinalta on turha odottaa tukea EU:n sotilaallisille seikkailuille.

Junckerin komissio antaa vajaan parin viikon päästä esityksen EU:n uudesta yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta. Esitys sisältää ehdotuksia siitä, miten laillista maahanmuuttoa Eurooppaan helpotetaan ja miten pakolaistaakka jaetaan jäsenmaiden kesken.

Juncker kuulee jäsenmaiden johtajien näkemyksiä kesäkuun lopussa järjestettävässä huippukokouksessa. Kokouksesta ei ole odotettavissa helppoa. Siihen mennessä Unkarin Viktor Orbankin on ehkä jo lukenut kansalaistensa vastaukset siihen, mitä ovista ja ikkunoista tunkeutuville siirtolaisterroristeille pitäisi tehdä.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat