Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemiehen vapputunnelma kokee kolauksen Madridin vasemmistoyliopistossa: "En pidä porvarillisesta lehdistöstä"

Euroopan vaihdemies on Madridissa tarkastelemassa Espanjan puoluekarttaa. Pablo Iglesiasin Podemos-puolue on räjäyttänyt sen uusiksi.

Ulkomaat
 
Euroopan vaihdemies: Espanjalaisella Podemoksella on Euroopan pienin puoluetoimisto
Euroopan vaihdemies: Espanjalaisella Podemoksella on Euroopan pienin puoluetoimisto
Euroopan vaihdemies Heikki Aittokosken Euroopan kiertueen toinen etappi on Espanjan Madridissa. Sieltä löytyy myös espanjalaisen Podemos-puolueen puoluetoimisto. Muihin Euroopan suurpuolueisiin verrattuna lähes 20 prosentin kannatusta nauttiva Podemos toimii varsin vaatimattomissa tiloissa.Euroopan vaihdemies -sarjassa toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta.
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta. Osa 2

Junan ikkunasta näkyy suuri rakennustyömaa, kun Euroopan vaihdemies lähestyy aamuvarhaisella Madridia. Kymmenisen nostokurkea, korkeita talonrankoja – mutta mitään ei tapahdu. Rakennusmiehiä ei mailla ei halmeilla.

Viime vuosikymmenen lopulla Espanja törmäsi vauhtivuosien jälkeen seinään. Kiinteistökupla puhkesi, rakentaminen lakkasi.

Kriisin kourissa Espanja on yhä, vaikka konservatiivipääministeri Mariano Rajoy onkin julistanut, että "painajainen on ohi".

Talous on osoittanut lieviä elpymisen merkkejä, mutta työttömyys on hirmuinen.

Yhden tilaston mukaan kolmannes Espanjan työvoimasta on joko töitä vailla tai niin huonosti palkattua, että vuositulot jäävät alle minimitasoksi määritellyn 9 080 euroa. Nuorisotyöttömyys pysyttelee 50 prosentissa.

Tälle näyttämölle on astunut Poninhäntä.

Heikki Aittokoski HS
Kiinteistönvälittäjä Manuel Chico kyseli Podemos-puolueen aktiivilta Silvia Silversteinilta, miten puolueen toimintaan voisi osallistua.
Kiinteistönvälittäjä Manuel Chico kyseli Podemos-puolueen aktiivilta Silvia Silversteinilta, miten puolueen toimintaan voisi osallistua.

Poninhännäksi – El Coletas – kutsutaan Pablo Iglesiasta. Hän johtaa radikaalia vasemmistopuoluetta nimeltä Podemos. Se tarkoittaa suomeksi "Me voimme" tai "Me pystymme".

Puolueen tarina on malliesimerkki siitä, kuinka epävarmuuden Euroopassa perinteiset puoluekartat menevät pirstaleiksi.

Tyytymättömyyden kanavoituminen protestipuolueisiin – niin laitavasemmalla kuin -oikealla – ei sinänsä ole uusi ilmiö. Ajatellaan vaikka Kansallista rintamaa Ranskassa, vapauspuoluetta Itävallassa, tai miksei perussuomalaisia ja sen edeltäjää Suomen maaseudun puoluetta. Viime vuosisadan luomuksia kaikki tyynni.

Mutta ilmiö tuntuu voimistuneen. Vasemmiston protestipuolueet saavat sytykettä talouden ahdingosta, kuten Kreikan Syriza, joka nousi häikäisevään vaalivoittoon ja valtaan.

Oikeiston populistipuolueet ammentavat yleisen epävarmuuden lisäksi EU-kammosta ja muukalaisvastaisuudesta: Ruotsidemokraatit, Britannian Ukip tai Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama.

Kaikilla puolueilla on erikoispiirteensä, eivätkä ne oikeasti ole niputettavissa. Mutta Euroopassa kytee protestihenki, joka romuttaa perinteisten valtapuolueiden – yleensä konservatiivien ja sosiaalidemokraattien – valta-asemia.

Espanjassa puoluekartalle on ampaissut kuin tyhjästä kaksi uutta voimatekijää.

Toinen on Ciudadanos, jota johtaa valovoimainen Albert Rivera. Ciudadanos on puolueena liki kymmenvuotias, mutta gallupsuosikkina tuore. Se on liberaalioikeistolainen ja maltillinen.

Ja toinen on Podemos, jonka juuret ovat Madridin Complutense-yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Complutensen kampus on Madridin laidalla, eikä siellä näy vappuhaalareita. Kun Euroopan vaihdemies astelee kohti punatiilistä valtsikan rakennusta, hän törmää ensi töikseen anarkosyndikalistiin, joka on teippaamassa ulko-oviin ilmoituksia vappumiekkarista.

Juttutuokio nuoren miehen kanssa jää lyhyeksi: "En halua sanoa mitään. En pidä porvarillisesta lehdistöstä."

Vaihdemies menee hämilleen, vaan minkäs teet.

Complutensen valtsikalla on maine vasemmistoradikalismin pesänä. Seinät ovat täynnä vihaa kapitalismia ja "castaa" kohtaan. Casta tarkoittaa korruptiossa rämettynyttä valtaeliittiä.

Täällä nuori Pablo Iglesias teki tohtorinväitöskirjansa kansalaistottelemattomuudesta ja globalisaationvastaisista protesteista. Syksyllä 2008, finanssikriisin lauetessa, 29-vuotias Iglesias pitikin jo luentoja vallasta.

Podemosin johtajat ovat nyt kolmekymppisiä, ja useilla on tausta Complutensessa. He perustivat yliopistolla Contrapoder-järjestön, jonka voisi suomentaa Vastavallaksi.

Vaihdemies harhailee kolmikerroksisen tiedekunnan pitkillä käytävillä. Yhdessä luentosalissa istuu 18-vuotias Lucía Manzanares, läppäri edessään, ja tekee sosiologian ryhmätyötä kahden kaverinsa kanssa.

"Kyllä tämä on erittäin vasemmistolainen tiedekunta", Manzanares kertoo. Radikaali maine on kuitenkin hänen mukaansa vähän liioittelua. Suurin osa nuorista on hänen tapaansa aivan tavallisia opiskelijoita.

Poliittisten aktivistien parissa Podemos ei taas ole suosittu. "Olisiko heidän piirissään seitsemän henkeä", Manzanares arvelee. Podemosin paikallisryhmiä kutsutaan piireiksi (circulo).

"Anarkistit ja kommunistit ovat paljon suositumpia. Ainakin äänekkäämpiä."

Radikaalin vasemmiston edustajia löytää kellarikerroksesta. Opiskelijaruokalan viereinen käytävä kuhisee toimeliaisuutta. Puheensorina on kova, joku väsää banderollia, joku sätkää.

Vaihdemiehen kameraan suhtaudutaan vihamielisesti. Osa ei halua tulla haastatelluksi ollenkaan, osa taas pelkillä etunimillä tai keksityillä nimillä.

Podemosin kannattajaksi ei kukaan tunnustaudu. Se juna taisi jo mennä. Yksi opiskelijoista, Susana, tiivistää asian näin: "Me olemme ylpeitä, että Podemos syntyi tässä tiedekunnassa. Mutta jos Podemos nousee valtaan, sen kovimmat vastustajat löytyvät täältä. Vihollinen on aina se, joka on vallassa."

Pablo Iglesias
Pablo Iglesias

On varsin epätodennäköistä, että Podemos nousisi Espanjassa hallitusvaltaan. Mutta poliittiset asetelmat se voi mullistaa.

Espanjassa on toukokuussa aluevaaleja ja syksyllä parlamenttivaalit. Jos tämänhetkiset kannatusmittaukset toteutuvat vaaliuurnilla, Espanja olisi siirtynyt humauksessa kahden suuren puolueen järjestelmästä neljän keskisuuren puolueen malliin. Ne kaksi perinteistä puoluetta ovat konservatiivien kansanpuolue PP ja sosialistien PSOE.

Podemos perustettiin tammikuussa 2014 pienessä teatterissa, Madridin hipsteritrendikkäässä Lavapiésissä.

Samoissa kortteleissa, osoitteessa Calle Zurato 21, pitää majaansa Podemosin alkuperäinen puoluetoimisto. Sinnehän on mentävä.

Vaihdemies saa puoluetoimistolla sydämellisen vastaanoton. Vapaaehtoistyöntekijä Silvia Silverstein pyytää peremmälle ja tarjoaa kahvit.

Toimisto on vaatimaton. Vaikea uskoa, että täältä johdettiin vuoden ajan suurta poliittista liikettä. Talvella puoluejohto siirtyi isompaan toimistoon, mutta Calle Zuraton lukaali kantaa yhä nimeä "sede", päämaja.

Puoluetta pyöritetään vapaaehtoisvoimin, Silverstein kertoo. Tärkeänä työkenttänä on internetin ilmatila. Podemos on taitava sosiaalisessa mediassa, ja Plaza Podemos -sivustolla käydään jatkuvaa vilkasta väittelyä.

Puolueen löyhä organisaatio perustuu ruohonjuuritason piireihin, joita on tuhatkunta ympäri Espanjaa. Piirien vapaaehtoistyöntekijät kampanjoivat ja osallistuvat politiikantekoon.

"Tyytymättömyys ja vaihtoehtojen puute", Silverstein nimeää syyt, miksi Podemos on kerännyt joukkoihinsa niin paljon aktiiveja.

Ruohonjuuritasolla saattaa piillä myös Podemosin kompastuskivi.

Puolueen kulmakivenä on suora demokratia, toisin sanoen kaikkien mahdollisuus vaikuttaa. Toisaalta puolueella on lujatahtoinen johtaja, jonka karismaan sen suosio nojaa.

Tammikuun lopulla Madridin Puerta del Solille pakkautui käsittämättömät 140 000 ihmistä kuulemaan, kuinka Pablo Iglesias saarnasi loppua "uusliberaalille finanssitotalitarismille".

Calle Zuratolla on nyt alkamassa pienempi, parinkymmenen hengen kokous, jossa suunnitellaan toukokuun vaalityötä. Melkein kaikki osallistujat ovat varttuneita miehiä, joiden olemus on hyvin arkinen. Podemos ei todellakaan ole eliitin liike.

Vaalivuodesta on tulossa kiinnostava, Euroopan vaihdemies tuumii. Mutta on aika jatkaa matkaa.

Luotijuna Madrid-Atochan asemalta Barcelonaan lähtee kello 17.00. Sieltä vaihdemies siirtyy seuraavana aamuna kohti Ranskaa.

Heikki Aittokoski HS
Madrid

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat