Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasufirma häätää mökkiläisiä putken tieltä

Gazprom haluaa mökkiläiset pois putkensa liepeiltä Moskovan alueella maksamatta kopeekkaakaan

Ulkomaat
 
Huono aloitus Moskovan mökkikaudelle: kaasuyhtiö jakelee purkukäskyjä
Huono aloitus Moskovan mökkikaudelle: kaasuyhtiö jakelee purkukäskyjä
Mökkiläiset Sergijev Posadin alueella Moskovan koillispuolella ovat ajautuneet oikeustaisteluun valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin kanssa. Yhtiö vaatii 1980-luvulta saakka alueella lomailleita mökkiläisiä purkamaan kaikki rakennukset 150 metrin etäisyydeltä yhtiön kaasuputkesta, ilman korvauksia. Koko maanalaisen kaasuputken olemassaolo selvisi asukkaille vasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, sillä asetehtaalle energiaa toimittanut putki oli valtiosalaisuus. toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus ja leikkaus: Denis Sinyakov

Moskovan sääprofeetat lupailivat lämpenevää jo viikkoa ennen vappua, mutta väärässä olivat: taivaalta tuli vuoroin vettä ja räntää navakan tuulen säestyksellä.

Kaupunkilaiset olivat kuitenkin jo ratkaisunsa tehneet: mökkiläisten autojono seisoi ruuhkassa Jaroslavlin valtatiellä.

Maanmittausinsinööri Sergei Zenkin, 39, tuli mökilleen lähempää: Zenkin asuu Bereznakin pikkukaupungissa Sergijev Posadin alueella ja matkaa mökille on vain kymmenkunta kilometriä.

Vanha mökki on toiseksi viimeinen pihatien varrella mökkiyhteisössä, jonka nimi on Priborist eli laiteasentaja. Aluetta ympäröi metallinen verkkoaita, ja joka mökillä on vielä omat aitansa lukittuine portteineen.

"Varkaat kävivät viime vuonna", Zenkin kertoo ja osoittaa aukkoa metsänviertä kulkevassa aidassa. "Edellisestä varkaiden vierailusta olikin mennyt jo viisi vuotta."

Talven jäljiltä jumittunut riippulukko ei suostu aukeamaan, mutta sisään päästään naapurin eli veljenpoika Aleksei Zenkinin, 32, tontin kautta. Pieni mökki näyttää ulkoa nuhjuiselta, mutta iso umpikuisti on uusi. Yläkerrassa hohkaa uusi paneeli laajennusremontin jäljiltä.

"Mökki valmistui jo vuonna 1985, ja nyt tehtiin remontti, kun perustuksetkin alkoivat jo pettää", Aleksei Zenkin kertoo.

Sergijev Posadin kaupunki tunnetaan historiallisena nähtävyytenä, ja sen luostari kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Neuvostoaikana kaupunkia kutsuttiin kuitenkin nimellä Zagorsk, ja sen liepeille perustettiin sodan jälkeen aseteollisuutta. Täällä tehtiin muun muassa avaruusrakettien ja ohjusten moottoreita.

Priboristin mökkialueen pohjoispuolella sijaitsee Krasnozavodsk. Siellä on ammustehdas, joka kuuluu Venäjän johtaviin haulikonpatruunoiden tuottajiin. Neuvostoaikana paikka oli suuri salaisuus. Ammustehtaalle vedettyä maanalaista kaasuputkea ei merkitty kirjoihin eikä karttoihin. Koko putken olemassaolo selvisi kaupunginhallinnollekin vasta 1990-luvulla.

"Minä kuulin putkesta vasta viisitoista vuotta sitten, kun työmiehet olivat raivaamassa putkilinjaa", Sergei Zenkin kertoo. "Siellä oli ennen hyvä vadelmapaikka. Ja metsä tuossa välissä on oikein hyvä sienimetsä."

Alueelle perustettiin vuonna 1981 kaksi mökkiyhteisöä metsähallituksen maille, yhteensä noin 400 mökkiä kuuden aarin tonteilla.

Isä-Zenkin oli mekaanikko puunjalostusautomatiikkaa tuottaneessa kombinaatissa ja kuului onnellisiin datšan saajiin. Tontit ja mökit yksityistettiin asukkaille vuonna 1993.

"1990-luvulla, kun oli vaikeat ajat, tämä mökki pelasti meidät", kertoo Sergein äiti Galina Zenkina, 77, automatiikkakombinaatin entinen johtava insinööri.

"Kasvimaalla oli perunoita, porkkanoita ja sipulia, kaupasta ostettiin vain leipä ja makkara. Nyt ei ole kahdeksaan vuoteen viljelty mitään."

Sergein veljenpoika Aleksei osti vuosi sitten naapurimökin – miehillä on ikäeroa sen verran vähän, että he pitävät toisiaan veljeksinä.

Lapsuuden kesinä mökittömät lapset lähtivät pioneerileirille, Sergei ja Aleksei uivat täällä lammessa ja kuuntelivat radionauhuria mökin vintillä.

"Ostin lainarahalla, maksoin vuosi sitten 400 000 ruplaa (tuolloin noin 10 000 euroa)", Aleksei kertoo purkukuntoisen naapurimökin edessä. "Ja heti tuli Gazpromilta yllätys."

Valtioenemmistöinen kaasuyhtiö lähetti 37 mökille kirjallisen vaatimuksen, joiden mukaan näiden on purettava "laittomat" mökit omalla kustannuksella, koska ne sijaitsevat kaasuputken 150 metrin turva-alueen sisäpuolella. Syksyllä yhtiö haastoi vastahankaiset mökkiläiset oikeuteen. Tähän mennessä alioikeus on käsitellyt kuusi tapausta, kaikki mökkiläisten tappioksi.

Näin siitä huolimatta, että rakennusluvat ja rekisteröintipaperit ovat kunnossa. Zenkinien asianajajan Leonid Krimerin mukaan vastaavia tapauksia on ympäri Venäjää, ja toistaiseksiGazprom on voittanut.

"Etsittiin mökkitonttia Moskovan itäpuolelta ja päädyttiin neljä vuotta sitten tähän", kertoo moskovalainen ekonomi Natalja Divina, 36, uuden hirsimökin pihalla.

Rahaa mökkiin ja tonttiin on kulunut 2,1 miljoonaa ruplaa eli noin 36 000 euroa. "Ajateltiin, että täällä ei tule mitään vaikeuksia, kun tämä on vanha mökkialue."

Todellista syytä Gazpromin yllättävään turvallisuusoperaatioon asukkaat sanovat voivansa vain arvailla: ehkä kaasulinjaa aiotaan laajentaa, ehkä valtiolla on jotain rakennussuunnitelmia.

Kaasuyhtiö ei ole kommentoinut asiaa tapauksesta kirjoittaneille venäläisille tiedotusvälineille.

"Tämä katsotaan loppuun, vaikka korkeimpaan oikeuteen asti", Sergei Zenkin vakuuttaa.

Pekka Hakala HS
Moskova

Denis Sinjakov
Sergei Zenkin istuskelee äitinsä Galina Zenkinan kanssa mökissä, jota uhkaa purku. Vuonna 1985 valmistunut mökki on juuri remontoitu.
Sergei Zenkin istuskelee äitinsä Galina Zenkinan kanssa mökissä, jota uhkaa purku. Vuonna 1985 valmistunut mökki on juuri remontoitu.
Denis Sinjakov
Gazprom pitää osaa Priboristin mökkiyhteisön rakennuksista laittomasti pystytettyinä.
Gazprom pitää osaa Priboristin mökkiyhteisön rakennuksista laittomasti pystytettyinä.
Denis Sinjakov
Suurimmaksi osaksi Venäjän valtion omistama kaasuyhtiö Gazprom on vaatinut mökkiläisiä purkamaan rakennukset omalla kustannuksellaan.
Suurimmaksi osaksi Venäjän valtion omistama kaasuyhtiö Gazprom on vaatinut mökkiläisiä purkamaan rakennukset omalla kustannuksellaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat