Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on sananvapauden ykkösmaa – EU-maiden erot repesivät ennennäkemättömiksi

Ulkomaat
 

Suomi on pysynyt sananvapauden mallimaana vuosien ajan eri sananvapausjärjestöjen listauksissa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö listasi Suomen helmikuussa ykköseksi kuudetta kertaa.

Myös Freedom House arvioi keskiviikkona julkaisemassaan raportissa, että Suomen mediaympäristö on yksi maailman vapaimmista. Se luokittelee Suomen kolmanneksi vapaimmaksi Norjan ja Ruotsin jälkeen.

Toimittajat ilman rajoja -listauksessa Suomen arvosanat kuitenkin putosivat. Huono kehitys ei koske pelkästään Suomea, vaan myös Eurooppaa ja koko maailmaa.

Suomen osalta Toimittajat ilman rajoja -järjestön huolena ovat median keskittyminen ja toimittajien irtisanomiset. Yleisöllä on siis vähemmän tiedotusvälineitä tarjolla. Samalla uutistoimitusten itsenäisyys on vähentynyt, koska sama juttu saatetaan julkaista useissa eri lehdissä, järjestö toteaa.

Suomen mainetta sananvapauden kehtona ovat vuosien varrella rasittaneet lukuisat sananvapaustuomiot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT). Suomi on 2000-luvulla saanut 18 langettavaa tuomiota sananvapausartiklan rikkomisesta.

Suurimmassa osassa tapauksista Suomen on katsottu rikkoneen toimittajien sananvapautta tuomitsemalla heitä rangaistuksiin joko yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä tai kunnianloukkauksesta.

Valtaosassa jutuista toimittajien julkaisemat tiedot ovat olleet tosia, mutta suomalaisten tuomioistuimien mielestä niiden julkaiseminen rikkoi uutisten kohteiden yksityisyyttä.

EIT:n mukaan kotimaiset tuomioistuimet ovat kuitenkin antaneet liikaa painoa yksityisyyden suojalle sananvapauden kustannuksella.

Freedom Housen mukaan suomalaiset tuomioistuimet ovat viime aikoina alkaneet ottaa huomioon EIT:n ratkaisukäytännön ratkoessaan sananvapausjuttuja.

Freedom Housen mukaan vain 14 prosenttia maailman väestöstä asuu maissa, joissa on vapaa media. Valtaosassa maailmaa sananvapautta rajoittavat niin hallitukset kuin muut ryhmittymät.

Järjestön mielestä tilanne on nyt huonompi kuin koskaan kymmenen viime vuoden aikana.

"Hallitukset yrittivät vaientaa kritiikin muun muassa pidätyksillä ja sensuurilla. Terroristit ja muut ryhmittymät sieppasivat ja murhasivat journalisteja, jotka yrittivät raportoida aseellisista konflikteista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta", Freedom House toteaa.

Myönteistäkin kehitystä on. Esimerkiksi Tunisiassa sananvapaus on parantunut arabikevään jälkeen selvästi. Siitä huolimatta järjestö luokittelee maan edelleen vain osittain vapaaksi.

Sananvapaus on järjestön mukaan alkanut rapautua myös sananvapauden mallimantereella Euroopassa. Järjestö mainitsee, että Euroopan mailla on viime vuosina ollut vaikeuksia rajoittaa vihapuhetta ilman, että se kaventaa sananvapautta.

Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolissaan Euroopan kehityksestä. Ero eri EU-maiden välillä on ennennäkemättömän suuri: listauksen kärkipäässä on Suomen lisäksi muitakin EU-maita, mutta huonoin EU-maa, Bulgaria, löytyy vasta sijalta 106. Selvityksessä on mukana yhteensä 180 maata.

Järjestön mukaan on nähtävissä, että hallitukset puuttuvat median toimintaan monissa EU-maissa. Median omistus keskittyy yhä harvempiin käsiin, eikä todellisista omistajista aina ole tietoa.

Median läheiset suhteet taloudelliseen ja poliittisiin päättäjiin estävät toimittajien työtä monissa Euroopan maissa. Esimerkkeinä järjestö mainitsee kaksi pankkimaailman keskittymää, Luxemburgin ja Andorran. Andorrassa journalistit eivät saa suojaa edes lainsäädännöstä. Erimerkiksi lähdesuojaa ei ole turvattu lailla.

Italian ongelmaksi järjestö nostaa erityisesti mafian lisääntyvän väkivallan toimittajia kohtaan. Järjestön mukaan kaksitoista journalistia elää tällä hetkellä poliisin suojeluksessa. Tämän lisäksi paikalliseen informaatiosotaan kuuluu perusteettomien kunnianloukkauskanteiden tehtailu.

Informaatiosota kaventaa sananvapautta konfliktialueilla Lähi-idässä, Ukrainassa, Syyriassa ja Irakissa, Toimittajat ilman rajoja -järjestö toteaa. Mediaa käytetään propagandatarkoituksiin, tietojen saantia vaikeutetaan ja toimittajia vaiennetaan.

Hallitustasoisten toimijoiden lisäksi monilla alueilla sananvapautta rajoittavat muut ryhmittymät, kuten nigerialainen islamistijärjestö Boko Haram ja Latinalaisen Amerikan huumekartellit.

"Ryhmittymien motiivit voivat olla erilaisia, mutta toimintatavat ovat samat: pelkoa ja kostoja käytetään vaientamaan niitä toimittajia ja bloggareita, jotka uskaltavat tutkia ryhmittymiä tai kieltäytyvät toimimasta niiden äänitorvina", järjestö huomauttaa.

Järjestö nostaa esiin myös uskonnollisen sensuurin. Jumalanpilkkaa koskeva lainsäädäntö uhkaa sananvapautta puolessa maailman maista. Uskovaiset eivät välttämättä tyydy tuomioistuimen asettamiin rajoihin, vaan muistuttavat itse toimittajia ja bloggareita siitä, mitä voi sanoa.

Myös Suomessa on voimassa uskonrauhaa koskeva säännös. Sen mukaan voidaan tuomita sakkoa tai korkeintaan puoli vuotta vankeutta ihmiselle, joka julkisesti pilkkaa Jumalaa tai häpäisee sitä, mitä jokin kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä.

Äärimmäinen toimi sananvapauden rajoittamiseksi on journalistien ja bloggareiden tappaminen. Tänä vuonna on järjestön mukaan saanut surmansa 24 journalistia. Vuonna 2014 maailmassa kuoli 69 journalistia, 11 media-avustajaa ja 19 bloggaria tai nettikirjoittajaa.

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n tilastot ovat jonkin verran synkempiä. Sen mukaan tänä vuonna on tapettu jo 30 journalistia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat