Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippusuosittu näyttelijä varoo provosoimista Facebookissa

Gennadi Smirnov on Facebookissa niin suosittu, että hänen pitäisi rekisteröityä tiedotusvälineeksi

Ulkomaat
 

Pietarilaisnäyttelijä Gennadi Smirnovilla on yhteisöpalvelu Facebookissa yli 3 600 ystävää ja 6 900 seuraajaa. Joku voisi iloita menestyksestä.

Venäjän lainsäädännön mielestä Smirnovin suosio on kuitenkin niin suurta, että häneltä pitää edellyttää samaa vastuuta kuin tiedotusvälineiltä.

"En ole rekisteröitynyt tiedotusvälineeksi, enhän ole hullu", Smirnov toteaa kahvilassa Petrogradin saarella toisessa kädessä teemuki, toisessa älypuhelin.

Elokuussa 2014 voimaan tullut laki määrää bloggaajat ja sosiaalisen median käyttäjät ilmoittautumaan viestintäviraston rekisteriin, mikäli heillä on yli 3 000 lukijaa vuorokaudessa.

"Lain ongelma on lukijakunnan määrittely. Facebook ei kerro, kuinka monta käyntiä sivuillani on päivässä."

Rekisteröidyn bloggaajan tulee kertoa sivuillaan nimensä ja tarkistaa julkaisemansa tiedon todenpitävyys.

Bloggaajalaki on yksi esimerkki lainsäädännöstä, jolla Venäjä on ryhtynyt suitsimaan aiemmin täysin vapaana vellonutta internetiä.

"Nämä ovat lakeja, joita kukaan ei aio noudattaa. Niitä toimeenpannaan valikoiden, jotta saadaan kiinni vaikka tietty oppositiobloggaaja", Smirnov toteaa.

Alaikäisiä tulee varjella lapsille sopimattomalta tiedolta internetissä ja mediassa merkinnällä "18+". Kiroilun teattereissa, elokuvissa ja viestimissä Venäjä kielsi viime vuonna.

Smirnov on taitava sanankäyttäjä, joka ei halua kokonaan kieltää itseltään voimasanoilla ilottelua.

"Tarkkailen, että seuraajieni joukossa ei ole alaikäisiä."

Vuonna 2012 Venäjä loi rekisterin kielletyille nettisivustoille. Mielenosoitusten kiihdyttyä Ukrainassa lakia tiukennettiin. Nyt sivusto voidaan sulkea ilman oikeuden päätöstä Venäjän pääsyyttäjän määräyksestä, jos sivuilla yllytetään mellakointiin tai osallistumaan luvattomiin joukkokokouksiin.

Lainlisäyksen nojalla suljettiin oppositiohenkinen uutissivusto Grani.ru ja oppositiopoliitikko Garri Kasparovin sivusto Kasparov.ru.

Facebookissa Smirnov yrittää olla provosoimatta. Sunnuntaina hän pohti, että jollain keinolla Venäjälläkin pitäisi voida arvostella vallanpitäjiä ja olla samalla patriootti. Tykkäyksiä kertyi 1 490.

Mielipideilmaston yhtenäistyminen näkyy myös internetissä. Smirnov tekee suosituista neuvostolauluista poliittista parodiaa ja julkaisee niitä videopalvelu Youtubessa.

Yksi katsotuimpia on ollut Lenin elää aina -laulun pohjalta väännetty Putin elää aina, jonka hän teki kolme vuotta sitten. Videon kommentointi on tänä aikana muuttunut. Aiempaa useampi ei enää huomaa ylistyksen ironiaa.

"Siellä kehutaan, että on hienoa, kun presidentistä tehdään tällaisia lauluja."

Viime aikoina Venäjä on soveltanut rajoituksia erityisesti mielenosoituksiin ja natsisymboliikkaan.

Oksana Borisova, 21, tuomittiin pietarilaisessa oikeudessa yhdestä hiirenklikkauksesta. Hän jakoi venäläisessä yhteisöpalvelu Vkontaktessa julkaisun, jossa kutsuttiin mielenosoitukseen 24. tammikuuta Mineralnye Vodyn kaupunkiin Venäjän Pohjois-Kaukasiassa. Luvatta kerääntyneet mielenosoittajat katkaisivat liikenteen valtatieltä. He vaativat joukkotappelussa kuolleen, erikoisjoukoissa palvelleen sopimussotilaan kuoleman selvittämistä.

"29. tammikuuta kuusi poliisia tuli hakemaan minut kuulusteluun suoraan yliopistolta", viestintää Herzenin yliopistossa opiskeleva Borisova kertoo.

Tuomioksi tuli vuorokauden pituinen pidätys.

Pohjois-Kaukasian levottomilla alueilla pelätään etnisiä konflikteja. Borisova vastustaa Vkontakten sivuillaan moskeijoiden rakentamista ja pitää mottonaan lausetta "Venäläisten maa on vahvojen synnyinmaa".

"En yllytä ketään puukottamaan tai tappamaan", hän puolustautuu.

"Uudet lait on tähdätty siihen, että isoja mielenosoituksia ei pääse syntymään", hän toteaa.

Sosiaalisen median julkaisujen jakamisesta on tullut tuomioita lähinnä Venäjän alueilla. Pietarissa Borisovan tapaus oli ensimmäinen.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat