Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimereen on hukkunut tänä vuonna yli kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Estonia-turmassa kuoli

Rehtori Bartolomeo Majore auttaa siirtolaisia uuteen alkuun

Ulkomaat
 
Tuhansia siirtolaisia pelastettiin Libyan rannikon edustalla
Tuhansia siirtolaisia pelastettiin Libyan rannikon edustalla

Oli 3. lokakuuta 2013, kun italialainen rehtori Bartolomeo Majore löysi aamulla kotoaan lähdettyään nuoren miehen itkemässä penkillä.

Parikymppinen nuorukainen oli eritrealainen Alex.

"Menin kysymään, mitä on tapahtunut", Majore kuvailee hieman yli kaksi vuotta myöhemmin pienellä Lampedusan saarella Etelä-Italiassa.

Alex oli selvinnyt poikkeuksellisen vakavasta siirtolaislaivan uppoamisesta. Yli 360 ihmistä oli hukkunut. Onnettomuus oli tapahtunut vain muutaman sadan metrin päässä Lampedusan rannikosta.

Outi Pyhäranta HS
Rehtori Bartolomeo Majore on majoittanut monta kertaa siirtolaisia kotonaan Lampedusalla.
Rehtori Bartolomeo Majore on majoittanut monta kertaa siirtolaisia kotonaan Lampedusalla.

Majore ei hennonut jättää nuorukaista penkille itkemään. Hän kutsui Alexin ja tämän ystävän Tamin kotiinsa. "He kävivät suihkussa, ja annoin heille uudet vaatteet. Illalla söimme yhdessä."

Hän tarjosi nuorukaisille kodin neljäksi kuukaudeksi. Kerta ei ollut ensimmäinen. Majore oli useasti aiemminkin majoittanut kotonaan Lampedusalle saapuneita siirtolaisia.

Majore kertoo, miten he yrittivät vaimonsa kanssa saada nuorukaiset unohtamaan kauhean onnettomuuden. Ja näkemään edessään "valoisan tulevaisuuden".

Se oli vaikeaa ilman onnettomuuttakin. Nuorukaiset olivat kotoisin Eritreasta, joka on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan yksi maailman sulkeutuneimmista maista. Sortohallitus pidättää kansalaisiaan mielivaltaisesti ja rajoittaa kovin ottein kansalaisten sananvapautta.

Ei siis ole ihme, että eritrealaiset ovat sisällissotaa pakenevien syyrialaisten jälkeen toiseksi suurin Välimeren vaarallista ylitystä yrittävä ryhmä.

Vaikka Lampedusalle saapuu jatkuvasti pakolaisia ja siirtolaisia, tuo päivä on jäänyt saaren asukkaiden mieleen poikkeuksellisena.

Pelastajat onkivat merestä ruumiita surullisiksi rivistöiksi Lampedusan satamaan. Kuolleita myös huuhtoutui paikallisten mukaan rannoille. Useat lampedusalaiset kertovat, että hirveintä oli selvinneiden itku, kun he surivat arkkurivistöjen luona.

Onnettomuus herätti valtavan poliittisen keskustelun myös Euroopan unionin tasolla.

"En tiedä, kuinka monen ihmisen pitää vielä kuolla merellä, ennen kuin jotain tapahtuu", Maltan pääministeri John Muscat sanoi silloin.

Ilmeisesti monen. Italia aloitti turman jälkeen Mare Nostrum -operaation siirtolaisten pelastamiseksi. Se jouduttiin korvaamaan rahapulan vuoksi halvemmalla Triton-operaatiolla viime vuoden lopulla.

19. huhtikuuta 2015 oltiin jälleen suuren katastrofin edessä. Tällä kertaa lähempänä Libyan rannikkoa tapahtuneessa siirtolaislaivan uppoamisessa hukkui noin 800 ihmistä. Sen jälkeen EU-maat lupasivat taas lisää rahaa Välimeren operaatioon. Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet toimia riittämättömiksi.

Monet Lampedusan kaduilla kuljeksivista ja penkeillä istuvista siirtolaisista vaikuttavat silminnähden helpottuneilta.

Suurin osa heistä on tullut saarelle sisällissodan partaalle ajautuneen Libyan kautta. Monet kertovat, miten libyalaiset aseryhmät olivat ryöstelleet, uhkailleet ja tappaneet siirtolaisia.

Libyasta siirtolaiset olivat tehneet raskaan ja vaarallisen matkan Välimeren yli. Hieman unelias Lampedusa oli heille helpotus. Pienen saaren uimarannalla nuoret miehet Pakistanista ja eri puolilta Afrikkaa istuvat auringossa ja pulahtelevat veteen.

Outi Pyharanta / HS
Pappi Domenico Zambiton mielestä eurooppalaisten pitäisi auttaa siirtolaisia paljon nykyistä enemmän. Zambiton takana kuvassa on salakuljettajien vanhoja laivoja Lamoedusalla.
Pappi Domenico Zambiton mielestä eurooppalaisten pitäisi auttaa siirtolaisia paljon nykyistä enemmän. Zambiton takana kuvassa on salakuljettajien vanhoja laivoja Lamoedusalla.

"Kun he pääsevät tänne perille, se on heille kuin uudelleensyntymä", Lampedusan pappi Domenico Zambito sanoo.

Noin 6 000 asukkaan Lampedusa on Eurooppaan saapuville siirtolaisille kuitenkin vasta ensimmäinen pysähdys, eräänlainen ensiapupaikka. Sieltä siirtolaiset viedään yleensä nopeasti muualla Italiassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Sieltä monet haluavat pyrkiä muualle Eurooppaan.

Vasta muutamia päiviä Lampedusalla olleilla tuntuu olevan vielä toiveikas kuva siitä, millaista elämä Euroopassa voisi olla.

Harva tapaamistamme siirtolaisista osasi edes sanoa, mihin maahan he ovat matkalla. Kaikki halusivat löytää töitä jostain päin Eurooppaa. Syyrialaisilla saattoi olla Ruotsissa ja Saksassa sukulaisia, joiden luokse he toivoivat pääsevänsä.

Monen nuoren nigerialaismiehen suuri haave tuntuu olevan ammattijalkapalloilijan ura. Salakuljettajat ruokkivat ylioptimistisia haaveita.

"Osa heistä kyselee tänne tullessaan, mistä lähin rautatieasema löytyy. He eivät edes tiedä olevansa saarella", Zambito kuvailee.

Luvatta Eurooppaan saapuneiden siirtolaisten tie on usein hyvin kivikkoinen. Moni paikallinenkin on Etelä-Italiassa työttömänä, joten siirtolaisten ja pakolaisten on vielä vaikeampaa löytää paikkaansa yhteiskunnassa. Lisäksi maahanmuuttovastaiset liikkeet ovat nostaneet päätään monessa EU-maassa, myös Italiassa.

Italiassa pitempään olleiden siirtolaisten tunnelma vaikutti huomattavasti toivottomammalta kuin Lampedusalle juuri saapuneiden.

Sisilialaisessa Catanian kaupungissa tapaamamme somalialaiset siirtolaiset olivat nukkuneet kuukausia – joissakin tapauksissa vuosia – rautatieaseman edustalla, tuttavien luona ja mistä nyt milloinkin sattuivat lepopaikan löytämään.

Lampedusalla kuulee yllättävän vähän puheenvuoroja siirtolaisia vastaan. Vaikka eräs kalastaja epäili osan siirtolaisista olevan oikeasti rikkaita, suurin osa kalastajista kertoi antavansa vettä ja ruokaa törmätessään merellä siirtolaisten veneisiin.

Tapaamamme paikalliset tuntuvat olevan turhautuneempia muiden EU-maiden toimettomuuteen.

"Eurooppalaiset päättävät aloittaa lähentymisen keskenään. Sitten ihmiset muualta maailmalta uskovat meidän projektiimme, ajatuksiimme demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Emme me voi sanoa vain, että häipykää", Zambito kuvailee.

Zambito korostaa, ettei hän aja täysin rajoittamatonta maahanmuuttoa. Valvontaa pitää tietenkin olla, mutta nykytilanne on Lampedusalta käsin katsottuna kestämätön, hän selittää.

Eurooppaan pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten tilanne ei ole historiallisesti mitenkään ainutlaatuinen. Zambito muistelee, miten 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella miljoonat italialaiset lähtivät köyhyyttä pakoon Amerikan mantereille. Monet heistä olivat juuri Etelä-Italiasta. Myös heitä ajoi unelma paremmasta elämästä.

Pappi on turhautunut Euroopassa päätään nostaneisiin maahanmuuttovastaisiin liikkeisiin.

"Tiedätkö, mikä on yhteistä eurooppalaisille Italiasta Suomeen, Romaniasta Portugaliin?" isä Zambito kysyy ja vaihtaa kielen hetkeksi italiasta englantiin viestiään korostaakseen. "Not in my backyard."

Eli suomeksi "ei minun takapihalleni". "Sanon vain, että tulkaa Lampedusalle", pappi toteaa. "Kun näet äidin ilman lastaan tai lapsia ilman vanhempiaan, mitä siihen voi edes sanoa?"

Lampedusalla on vaikea olla ajattelematta, millainen häpeätahra nykyinen Välimeren siirtolaispolitiikka on Euroopan unionille. Mereen on hukkunut pelkästään tänä vuonna yli 1700 ihmistä. Se on kahden Estonia-laivan uhrien verran.

Majore iloitsee, että Tamille ja Alexille kävi lopulta hyvin. Toinen päätyi Hollantiin, toinen Norjaan. Molemmat ovat saaneet opiskelupaikan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat