Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaa sana uhattuna – valtion televisio hallitsee Venäjää

Pekka Hakala HS

Moskova. Viime maanantai-ilta kello yhdeksän ja taas olivat miljoonat televisiot Venäjän ykköskanavalla. Pääuutinen tuli Valko-Venäjältä, Puolan rajalta: moottoripyöräkerho Yön susien motoristit eivät päässeet rajan ylitse, vaikka viisumien piti olla kunnossa.

Uutinen oli takuuvarmaa ammattityötä, sekä motoristien että rajaviranomaisten kommentit kuultiin samassa muutaman minuutin uutisessa.

Moottoripyöräkerhojen vaikeudet nousevat harvoin minkään valtakunnan uutisten ykkösiksi ellei niitä ole ratkaistu tuliasein. Mutta nyt Yön sudet edustivat venäläisiä patriootteja, jotka olivat matkalla Berliiniin juhlistamaan natsi-Saksan kukistumisen 70-vuotispäivää.

Puolan rajaviranomaiset edustivat Venäjän vastustajia, joilla ilmeisesti on jotain natsien kukistamista vastaan.

Kuinka tähän on tultu? Pari vuotta sitten olisi tuntunut yllättävältä, jos prätkäjengin viisumivaikeudet olisivat olleet valtakunnan pääuutinen Venäjällä. Nyt se tuntuu aivan normaalilta. Ukrainan sota on kiihdyttänyt Venäjän propagandan uudelle tasolle.

"Nämä uutiset ovat elokuvaa, eivät uutisia siinä mielessä kuin me uutiset ymmärrämme", sanoo tv-dokumentaristi Peter Pomerantsev. Hän työskenteli yhdeksän vuotta venäläiselle viihdekanavalle TNT:lle ja kirjoitti vastikään Moskovan vuosistaan kirjan Nothing is true and everything is possible. Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista.

"Ei Venäjän televisiossa käytetä journalismin käsitteitä, kyse ei ole vallan kontrollista. Nämä uutiset näyttävät uutisilta ja haisevat uutisilta mutta niillä on aivan toinen tarkoitus."

Pomerantsevin mielestä Venäjän televisiossa on kyse kansan järjestelmällisestä manipuloinnista.

"Se on kuin jokin uskonlahko, se on suunniteltu samalla tavalla ja sen lopputulokset ovat samat."

Näin ajatellen moottoripyöräilijöiden pysähtyminen Puolan rajalle on osa Moskovan televisiokeskuksessa Ostankinossa laadittua suunnitelmaa. Propagandanäytelmä, jossa moottoripyöräilijät esittävät itseään idän ja lännen välisessä taistelussa.

Tästä on kyse

 Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään 3. toukokuuta.

 YK:n yleiskokous päätti lehdistönvapauden viettämisestä joulukuussa 1993.

 Päivän tarkoitus on juhlistaa ja puolustaa lehdistönvapauden periaatteita sekä tarkastella lehdistönvapauden tilaa maailmalla.

 Näin halutaan myös muistaa journalisteja, jotka ovat kuolleet työtehtävissään.

Sunnuntaina vietettiin YK:n julistamaa maailman lehdistönvapauden päivää. Silloin on tapana kunnioittaa rohkeita journalisteja, jotka pahimmillaan ovat päässeet työnsä vuoksi hengestään.

Toimittajien henki on ollut Venäjällä halpa sitten Neuvostoliiton romahduksen, mutta onko sananvapauden ongelma sittenkin toisaalla? Venäjän valtiollisten televisiokanavien asema on niin vahva, että kaikki muu näyttää lähes merkityksettömältä.

Vahva kansallinen yleisradioyhtiö on eurooppalainen ilmiö, joten Venäjän vahva valtiollinen televisio ei sinänsä ole poikkeus. Erikoista on sen ylivoimainen asema tiedonvälityksessä ja vallanpitäjiä selkeästi tukeva sanoma.

Venäjän televisio on presidentin televisio. Vladimir Putin otti kanavat haltuunsa heti 2000-luvun alussa ja yleisöä on tavallaan pehmitetty jo 15 vuotta. Nykyinen propaganda hyväksytään, koska se on jo jotain, mitä yleisö haluaakin televisiosta kuulla.

"Valtion televisiokanavien monopoliasema on ennen kaikkea sananvapausongelma", sanoo toimittaja Galina Sidorova. Hän on Venäjän tutkivan journalismin säätiön puheenjohtaja ja kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n hallituksen jäsen. Valtakunnallisella tasolla ei hänen mukaansa mitään vaihtoehtoja edes ole.

"Valtionkanavilla ei voi esittää mitään vaihtoehtoista näkemystä, ei edes keskusteluohjelmissa", Sidorova sanoo. "Kanavilla on 'mustat listat' opposition edustajista ja toimittajista, joita ei saa kutsua mukaan ohjelmiin."

Televisio todella luo maailmaa, jossa hyvä Venäjä joutuu joka rintamalla puolustautumaan kavalan lännen ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen vihamielisen valloituspolitiikan edessä. Tätä uhkaa korostetaan ja sitä vastaan luodaan yhteishenkeä.

Ukrainan sodan osuus Venäjän tv-uutisissa on muutaman viime kuukauden aikana vähentynyt, mutta aihetta käsitellään edelleen todella paljon yhdessä Ukrainan poliittisten ja taloudellisten vaikeuksien kanssa.

Uutisoinnin sävy muuttui jo aiemmin vähemmän sotaiseksi: fasisti-nimittely poistui uutisista ja jäi vain sitaatteihin ja kommentteihin, koko Etelä- ja Itä-Ukrainaa tarkoittava Novorossija-termi on niin ikään jäänyt pois päivittäisestä kielenkäytöstä.

Viime kesänä tv-uutisissa esiintyi jopa lavastuksia, joissa keksityt "sodan uhrit" esittivät tekaistuja tarinoita Ukrainan julmuuksista. Nyt korkeintaan johdetaan harhaan: kuva uhrista tai tulituksesta ei välttämättä esitä niitä uhreja tai sitä tapahtumaa, josta juuri nyt kerrotaan.

Kotimaan ongelmat jäävät Venäjän televisiossa vähemmälle käsittelylle. Sen sijaan säännöllisesti kerrotaan, kuinka presidentti ratkaisee ongelmia. Nykyisten sotien lisäksi toinen maailmansota on jatkuvasti kuvastossa, ja aihetta käsitellään uutisten ja dokumenttien lisäksi myös viihteen keinoin.

Televisioviihde perustuu pitkälti kansainvälisiin formaatteihin mutta se on toteutettu ammattitaidolla. Suosikkiohjelmat vetävät katsojia ruudun ääreen uutislähetysten molemmin puolin.

Valtion televisiokanavien edustajat eivät suostuneet vastaamaan HS:n propagandaa koskeviin kysymyksiin. Ykköskanava vetosi voitonpäivän juhlinnan aiheuttamiin kiireisiin. Rossija-kanavan tiedotuksen mukaan "nyt ei ole oikea hetki, ehkä parin kuukauden päästä". Puolustusministeriön Zvezda-kanava ei perustellut kieltäytymistään.

Ykköskanavan poliittinen kommentaattori, tv-veteraani Mihail Leontjev sentään suostuu puhumaan.

"Tämä on informaatiosotaa, ja informaatiosota on loppujen lopuksi huomattavasti tärkeämpää kuin fyysinen sota", Leontjev sanoo.

Leontjevin mielestä länsi on propagandasodassa kuitenkin niskan päällä, sillä lännen propaganda on tehokkaampaa kuin venäläinen ja perustuu tiedotusvälineiden henkilöstöpolitiikkaan.

"Meillä ei ole samanlaista järjestelmää", Leontjev väittää. "Tai on, mutta se ei ole rakenteellinen, sillä on kaoottinen luonne."

"Läntinen koneisto perustuu systemaattiseen, pitkäjänteiseen henkilökunnan valintaan. Se ei ole vain sitä, että etsitään journalisti, puhutaan hänet ympäri, annetaan rahaa ja pannaan tekemään mitä toimitus käskee. Kyllähän te tämän ymmärrätte oikein hyvin, ei tarvitse esittää viatonta neitiä!"

On totta, etteivät edes ykköskanavan kommentaattorit ole samasta puusta veistettyjä. Esimerkiksi Leontjevin vanhempi kollega Vladimir Pozner esitti vast'ikään näkemyksen, jonka mukaan Stalin ja Hitler olivat molemmat samanlaisia hirviöitä. Tämä alkaa olla nyky-Venäjällä jo aivan epäisänmaallista puhetta.

"Syvästi kunnioittamani Vladimir Vladimirovitš Pozner on täysin länsimielinen, merkittävässä määrin kosmopoliitti", Leontjev sanoo. "Vaikkei hän todellisuudessa mikään petturi ole, hän ei suhtaudu Venäjään välinpitämättömästi."

"Mutta lännestä ette löydä ihmistä, joka vetäisi keskeistä ohjelmaa pääkanavalla ja jonka poliittinen maailmankatsomus olisi täysin päinvastainen kuin vallitseva."

No, Poznerin nimikko-ohjelma taitaa tulla nykyisin joskus puolenyön aikaan.

Televisiossa on nappi, josta sen voi sulkea, mutta harva näin tekee. Sellaisia venäläisiä, jotka eivät katso lainkaan televisiota vaan hankkivat uutisensa ennen kaikkea netistä, on koko yleisöstä noin viisi prosenttia. Tämä nuori ja koulutettu kaupunkilaisyleisö ja televisiota katsova enemmistö elävät eri maailmassa.

"En puhu enää politiikkaa Siperiassa asuvien vanhempieni kanssa, he katsovat televisiota ja toistavat mitä sieltä tulee", sanoo valokuvaaja Andrei.

"Äitini katsoo Venäjän ykköskanavaa Uzbekistanissa", kertoo lännessä työskentelevä tv-toimittaja Šahida. "Olen yrittänyt puhua häntä ympäri mutta ei onnistu. Putin on vahvempi kuin minä."

Peter Pomerantsevilla on ilmiölle selitys.

"Lahkotkin hajottavat perheitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat