Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemies: Ranskalaiset juhlivat yhä neitsyttään

Ranskan Orléansissa juhlitaan Jeanne d'Arcia, kaupungin vapauttajaa. Maankolkan ilma on historiasta sakeana.

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski HS
Orléansin katedraali on juhlavalaistu Jeanne d'Arc -festivaalien aikaan. Avajaistilaisuuteen saapui sankka väkijoukko.
Orléansin katedraali on juhlavalaistu Jeanne d'Arc -festivaalien aikaan. Avajaistilaisuuteen saapui sankka väkijoukko. Kuva: Heikki Aittokoski HS
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta. Osa 3.

Euroopan vaihdemiehen juna kolistelee Ranskan Orléansiin kello 17.32, ja kaupunki on valmistautunut juhlaan.

Ei tosin vaihdemiehen takia. Juhlinnan kohteena on Jeanne d'Arc, Orléansin neitsyt, 1400-luvulla elänyt nuori nainen ja Ranskan kansallissankari.

Huhtikuun 29. päivänä Herran vuonna 1429 Jeanne d'Arc, tuolloin 17-vuotias, siivitti Ranskan sotilaat voittoon englantilaisista.

Jeanne d'Arc oli tavallinen maalaistyttö Lorrainesta. Hän oli kertonut Ranskan ahdistetulle kruununperijälle Kaarlelle saaneensa jumalallisen ilmoituksen maan pelastamisesta.

Jeanne d'Arcille annettiin sotisopa, ratsu ja miekka. Orléans vapautui, juhlittu neitsyt ratsasti kaupunkiin.

Historiaa ei pääse Euroopassa pakoon. Orléansin keskiaikaisia katuja talsiessa mieleen palautuvat Eino Leinon viisaat sanat vuodelta 1908. Vaihdemies on kätkenyt ne sydämeensä ja tietokoneen kovalevylle:

"Entisyys hallitsee meitä kaikkia enemmän kuin luulemmekaan. Näennäisesti luemme sanomalehtiä, seuraamme politiikkaa ja kumarramme hetken kuulumille. Todellisuudessa olemme me yhtä vanhoja kuin ihmiskunta itse!"

Orléansissa historiaa pidetään tietoisesti yllä. Jeanne d'Arc -festivaali on suuri, yli viikon kestävä tapahtuma. Keskiaikatori, suuri sotilasparaati, konsertteja, Jeanne d'Arcin esiintymisiä.

Joka vuosi valitaan 17-vuotias katolilainen orléansilaisnainen uudeksi Jeanne d'Arciksi. Perinne tuo mieleen Lucia-neidon.

Illalla 29. huhtikuuta vaihdemies pääsee vanhaan luostarirakennukseen seuraamaan, kuinka tämän vuoden Jeanne, Inès Canut, vihitään tehtäväänsä. Juhlavassa tilaisuudessa – pormestari pitää puheen, eversti pitää puheen, piispa pitää puheen – Canut saa haltuunsa Jeanne d'Arcin miekan.

Miekka on oikea miekka, mutta ei alkuperäinen. Alkuperäinen heitettiin tiettävästi Seine-jokeen sen jälkeen, kun Jeanne d'Arc oli joutunut vihollisen vangiksi. Englantilaiset tuomituttivat Jeanne d'Arcin kerettiläisyydestä. Jeanne kuoli roviolla Rouenissa.

Inès Canut tarttuu miekkaa lappeesta ja kohottaa kahvan kohti korkeuksia. Symboliikka on ilmeinen, onhan kahva ristin muotoinen.

Jeanne on kuollut, eläköön Jeanne!

Jeanne d'Arc johti Ranskan sotilaat voittoon englantilaisista vuonna 1429, mutta koki myöhemmin karmean kohtalon roviolla. – Tuntemattoman taiteilijan kuva käsikirjoituksesta vuodelta 1505.
Jeanne d'Arc johti Ranskan sotilaat voittoon englantilaisista vuonna 1429, mutta koki myöhemmin karmean kohtalon roviolla. – Tuntemattoman taiteilijan kuva käsikirjoituksesta vuodelta 1505.

Jeanne d'Arcin historiallisesta aitoudesta ei ole epäilystäkään. Johtava ranskalainen Jeanne d'Arc -tutkija Olivier Beuzy kertoo Orléansissa, että todistusvoimaisin lähde ovat oikeudenkäyntipöytäkirjat.

Jeannen (josta ranskalaiset usein puhuvat pelkällä etunimellä) kunnian tie oli lyhyt. Hän koki hirvittävän kuolemansa 19 vuoden ikäisenä toukokuussa 1431. Hänestä on kuitenkin paljon luotettavia tiedonmuruja, jotka historioitsija Beuzyn mukaan ovat osittain varsin banaaleja: "Milloin ja mitä hänen hevoselleen syötettiin."

Jeanne d'Arcista tekee poikkeuksellisen hänen sukupuolensa. Yleensähän kansallissankarit ovat vantteria poliitikkoherroja Bismarckin ja Churchillin malliin, tai sitten sotapäälliköitä kuten Napoleon, Mannerheim tai amiraali Nelson, jonka patsas sojottaa Lontoon Trafalgarin aukiolla kuin jättimäinen krikettimaila.

Saksalainen näytelmäkirjailija Bertolt Brecht kirjoitti kerran, että "onnellisia ne kansat, jotka eivät tarvitse sankareita". Jos Brechtiä uskoo, me eurooppalaiset olemme kukin omalla tavallamme onnettomia.

Vaihdemies ei ihan taida uskoa. Esikuvien kaipuu on ihmisille luontainen ominaisuus, eikä siinä ole automaattisesti mitään väärää. Me ollaan sankarinpalvojia kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.

Ja kansallisen yhteishengen luomisessa sankarit ovat suorastaan välttämättömiä. Nykyisenkaltaisia valtioita ei olisi olemassa ilman, että olisi nostettu yhteinen historia – todellinen tai kuviteltu – jalustalle. Vähän niin kuin Jeanne d'Arc ratsuineen ympäri Ranskanmaan.

On sitten kokonaan eri asia, mihin historiaa käytetään. Jotkut viittaavat 900-luvun ruhtinaisiin anastaessaan niemimaita. Väärinkäytettynä historia on hiiva, jolla konfliktin taikina paisutetaan.

Historian käytön määrästä voi lukea suoraan, mikä on kansallisvaltion tila Euroopassa. Ilma on sankareita sakeanaan. Vuonna 2015 kansallisvaltio voi paksusti, eikä se ole katoamassa mihinkään.

Ne, jotka muuhun ehtivät uskoa, erehtyivät.

Orléansin illan hämärtyessä Euroopan vaihdemies siirtyy muun väkijoukon mukana kohti rue de Bourgognea ja kaupungin itäistä porttia. Kohta sieltä ratsastaa Jeanne d'Arc.

Jeanne d'Arcia on juhlittu Orléansissa melkein joka huhtikuun 29. päivä alkaen vuodesta 1429.

"Vain 34 kertaa juhla on jäänyt väliin", kertoo festivaalin johtaja Marie-Christine Chantegrelet, joka itse on Jeanne d'Arc vuosimallia 1968.

Chantegrelet luettelee esimerkkejä: 1500-luvun uskonsodat, vuoden 1789 suuren vallankumouksen kuohunta sekä vallankumousvuodet 1830 ja 1848.

Jeanne d'Arcin muistamisen historia on oikeastaan tapa lukea koko Ranskan historiaa.

Oli aikoja, kun Jeanne d'Arcia esitti poika. Olisi nimittäin pidetty siveettömänä, että tyttö pukeutuu housuihin ja ratsastaa hevosella kahareisin – vaikka alkuperäinen Jeanne d'Arc teki tietysti juuri niin.

Naispuolinen Jeanne d'Arcin ruumiillistuma astui kuvaan vasta vuonna 1945. Tuon vuoden 29. huhtikuuta oli sattumoisin päivä, jona Ranskan naiset saivat ensimmäisen kerran äänestää. Kyse oli kuntavaaleista.

Jeanne d'Arcin tarinan voimaa kuvastaa, että se on levinnyt Ranskan rajojen yli. Orléansin urheasta neitsyestä on sävelletty oopperoita, tehty elokuvia ja kirjoitettu tuhatmäärin kirjoja.

Suomessakin Armas J. Pulla kirjoitti 1930-luvulla mainion elämäkerran, jossa seikkaili "terve ja iloinen pyhimys!" Pulla ei pilannut vetävää tarinankerrontaansa turhalla lähdekritiikillä.

Ranskassa liki kaikki poliittiset liikkeet ovat yrittäneet kaapata Jeannen omiin tarpeisiinsa. Monarkisteille hän oli kuninkaan tuki, kommunisteille vähäväkisten puolustaja.

Nykypäivän Ranskassa Jeanne d'Arcia on kerkeimmin yrittänyt omia äärioikeiston Kansallinen rintama. Rintaman versio Jeanne d'Arcista vastustaa sellaisia Pahan voimia kuin Euroopan unionia ja siirtolaisuutta.

Vaan Orléansin asukkaille Jeanne d'Arc on ennen kaikkea kaupungin juhlittu vapauttaja. Ja tuolta hän saapuu!

Kapeat keskiaikaiset korttelit ovat täyteen pakattuja, kun Jeanne lähestyy valkeine ratsuineen, lippua kantaen, miekka huotrassa. Trumpetit soivat, riemu raikaa.

Kansalaiset hurraavat "Jeanne! Jeanne!" Kulkue etenee hitaasti, ja hevosta taluttaa ja rauhoittelee kaksi paašipoikaa.

Tungos on niin kova, että vaihdemiehen on vaikea pysyä kameroineen Jeanne d'Arcin perässä. Lopulta aukeaa hieman tilaa, ja vaihdemies ehtii ottaa muutaman juoksuaskeleen, kunnes – splät – kenkä iskeytyy hevosen höyryävään jätökseen.

Niin voi käydä, jos on varomaton historian kanssa.

Maailmassa on hyvänä tapana ja järkeenkäypää, että asioista kysytään asianosaisilta. Niinpä Euroopan vaihdemies tapaa seuraavana päivänä Jeanne d'Arcin, siis Inès Canut'n, orléansilaisessa kahvilassa.

"Jeanne on minulle malli, jonka esimerkkiä yhä voi noudattaa", Canut kertoo.

Nuori orléansilainen täsmentää: Jeanne d'Arc toimi periksiantamattomasti vakaumuksensa puolesta ja oli valmis uhraamaan itsensä auttaessaan muita. Hartaana katolilaisena Canut'lle on tärkeää myös Jeannen luja usko.

Inès Canut on valmistumaisilllaan ylioppilaaksi. Hän pyrkii Angers'n yliopistoon opiskelemaan visuaalista viestintää. Hän on ehtinyt matkustaa varsin paljon: Kanadassa, Saksassa, Roomassa ja Välimeren-risteilyllä.

Koska Euroopan vaihdemiestä kiinnostaa Eurooppa, täytyykin kysyä: mitä Eurooppa merkitsee tuoreelle Jeanne d'Arcille?

"Minun ideani Euroopasta on, että pysytään yhdessä ja ollaan yhdessä voimakkaita", Canut vastaa. "Ja että ei tule sotaa."

Tuo vastaus rinkassaan vaihdemies lähtee hyvillä mielin jatkamaan matkaansa. Seuraavana määränpäänä on Pariisi, jonne juna Orléansista lähtee aamulla kello 8.28.

Matka Pariisiin on lyhyt, vain tunnin, mutta siellä odottavat kovin toisenlaiset vastaukset. Louvren liepeillä marssii Kansallinen rintama.

Heikki Aittokoski HS
Orléans

Vuoden 2015 Jeanne d'Arc, orléansilainen Inès Canut, ratsasti kaupunkiin.
Vuoden 2015 Jeanne d'Arc, orléansilainen Inès Canut, ratsasti kaupunkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat