Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätätilassa oleva Venezuela kansallistaa ruoanjakelun

Presidentti Maduro kalasteli suosiota lupaamalla roimia palkankorotuksia

Ulkomaat
 
Jorge Silva Reuters
Presidentti Nicolás Maduro
Presidentti Nicolás Maduro Kuva: Jorge Silva Reuters

Ongelmasta toiseen hoippuva Venezuela aikoo kansallistaa ruoanjakelun, joka on viimeisin yritys saada elintarvikepulasta kärsiville kansalaisille syötävää.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maan presidentti Nicolás Maduro lupasi toteuttaa uudistuksen lähipäivien tai -viikkojen aikana.

Venezuela on tunnettu pitkistä ruokajonoistaan. Pulaa on lähes kaikesta, ja kansalaiset joutuvat jonottamaan elintarvikkeita tuntikausia.

Hyllyt ovat tyhjiä, koska talouskriisin murjomalla maalla ei ole varaa ostaa hyödykkeitä ulkomailta.

Venezuelan taloustilannetta on heikentänyt erityisesti se, että maa on riippuvainen öljynviennistä saatavista tuloista.

Nyt, kun öljynhinta on romahtanut aiemmasta, eikä muita tulonlähteitä juuri ole, Venezuela on ajautunut vararikon partaalle. Inflaatio eli hintasason yleinen kohoaminen on noin 70 prosenttia, mutta sen pelätään nousevan 200 prosenttiin tänä vuonna. Maduro on syyttänyt ongelmista Yhdysvaltoja.

Kansallistamissuunnitelmat eivät välttämättä ole ratkaisu ruokaongelmiin, sillä jo nyt valtio hallitsee noin puolta ruoanjakelusta.

Aiemmin tänä vuonna kroonista elintarvikepulaa yritettiin hillitä asentamalla Venezuelan ruokakauppoihin 20 000 sormenjälkitunnistinta, millä yritettiin vähentää elintarvikkeiden hamstraamista. Nyt käytäntöä ollaan ottamassa käyttöön myös apteekeissa.

Ruoan ostamista on rajoitettu aiemminkin muun muassa antamalla ihmisten saapua ostoksille vain tiettynä viikonpäivänä.

Vaikka Venezuelalla ei ole rahaa, ruokaa eikä lääkkeitä, Maduro kalasteli perjantaina kansansuosiota ja lupasi korottaa minimipalkkoja ja eläkkeitä lähes kolmanneksella. Maduro lupasi palkankorotuksen myös julkisen alan työntekijöille.

Pahentunut talouskriisi on johtanut presidentti Maduron suosion romahtamiseen. Maduro on vanginnut oppositiojohtajia epäiltynä vallankaappauksen suunnittelusta ja väkivaltaisuuksien järjestämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat