Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yön sudet – Putinia kaulaileva liivijengi

Moottoripyöräkerhon jäseniä ei oletettavasti ole enää tullut Suomeen

Ulkomaat
 
Yön sudet -jengi saapui Wieniin sunnuntaina
Yön sudet -jengi saapui Wieniin sunnuntaina
Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tukevan moottoripyöräkerho Yön susien jäseniä on päässyt Venäjältä EU:n puolelle. Lauantaina kerhon jäseniä saapui Wieniin.

Berliiniin suunnittelemansa paraatin takia taas julkisuuteen noussut venäläinen moottoripyöräkerho Yön sudet on siitä poikkeuksellinen liivijengi, että se kehuu mielellään oman maansa viranomaisia ja johtajia.

Neuvostoliiton loppuaikoina 1980-luvulla perustettu kerho toki oli aluksi kapinallinen vallitsevia oloja kohtaan, mutta varsinkin 2010-luvulla siitä on tullut yksi presidentti Vladimir Putinin näkyvimmistä tukijoista.

Samalla kerhoa johtavasta Aleksandr Zaldostanovista eli Kirurgista on tullut yksi tunnetuimmista isänmaallisuutta, lännen pahantahtoisuutta ja Venäjän erityisyyttä korostavista hahmoista. Julkisuudessa hän esiintyy Putinin läheisenä ystävänä.

Tähän liittyy myös Yön susien hanke juhlistaa voitonpäivää 9. toukokuuta Berliinissä.

Voitonpäivää vietetään natsi-Saksasta vuonna 1945 saavutetun voiton kunniaksi. Putinin valtakaudella Neuvostoliiton voittoa yhtenä liittoutuneista toisessa maailmansodassa on korostettu aiempaa enemmän.

Tänä vuonna Saksan antautumisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta, joten juhlallisuudet ovat poikkeuksellisen näyttävät.

Yksi osa näitä juhlallisuuksia on Yön susien näkyvästi markkinoitu hanke seurata puna-armeijan voitokasta reittiä itäisen Keski-Euroopan halki Berliiniin. Yön susien mukaan tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta puna-armeijan veteraaneille, mutta samalla tavoitteena on selvästi korostaa myös Venäjän voimaa ja suuruutta sekä lännen Venäjän-vastaisuutta.

EU-maiden ärsyyntyminen Yön susien hankkeeseen tuskin yllätti matkan suunnittelijoita. Venäjällä kotimaiselle yleisölle Yön susien käännytys EU-alueen rajoilta saatiin kuitenkin näyttämään siltä, etteivät länsimaat arvosta venäläisten osuutta Euroopan pelastamisessa natseilta.

Uutistoimisto Tassin mukaan Zaldostanov kutsui Puolan päätöstä käännyttää Yön susia viime maanantaina "russofobiaksi".

Yön susilla on ainakin 5 000 jäsentä. Alajaoksia on myös entisissä neuvostotasavalloissa ja muutamia länsimaissakin.

Järjestö on ollut korostetun kansallismielinen jo pitkään, mutta sen asema muuttui vuonna 2009, kun Putin ja Zaldostanov alkoivat näkyä yhdessä julkisuudessa. Sen jälkeen Putin on nähty useamman kerran ajamassa osana Yön susien saattueita, yleensä tosin kolmipyöräisellä moottoripyörällä.

Putin on myös palkinnut Zaldostanovin korkealla kunniamerkillä tämän "aktiivisesta työstä nuorison isänmaallisuuskasvatuksessa" ja avusta toisessa maailmansodassa kaatuneiden jäännösten etsinnässä.

Yön sudet on kannattanut erityisen näyttävästi Krimin liittämistä Venäjään. Sen jäsenten on epäilty toimivan Itä-Ukrainan niin sanotuissa kansantasavalloissa.

Järjestö vastusti Janukovytšin kaatanutta Kiovan Euromaidan-mielenosoitusliikettä.

Yön sudet on tunnettu myös myönteisestä suhtautumisestaan neuvostodiktaattori Josif Staliniin ja homovastaisuudestaan.

Aleksei Druzhinin Ria Novosti
Tuolloin pääministerinä ollut Vladimir Putin (vas.) esiintyi yhdessä Yön susien johtajan Aleksandr Zaldostanovin kanssa vuoden 2009 heinäkuussa Moskovassa.
Tuolloin pääministerinä ollut Vladimir Putin (vas.) esiintyi yhdessä Yön susien johtajan Aleksandr Zaldostanovin kanssa vuoden 2009 heinäkuussa Moskovassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat