Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbian raiskattujen naisten ääni ei vaikene

Kolumbialainen toimittaja Jineth Bedoya Lima yritettiin vaientaa raiskaamalla, mutta hän päätti jatkaa kirjoittamista

Ulkomaat
 
Lari Malmberg
Toimittaja Jineth Bedoya Lima kertoi raiskauskokemuksestaan nostaakseen esiin naisiin kohdistuvan väkivallan. Tämän takia hän saa uhkauksia, eikä voi liikkua minnekään ilman aseistettuja turvamiehiä.
Toimittaja Jineth Bedoya Lima kertoi raiskauskokemuksestaan nostaakseen esiin naisiin kohdistuvan väkivallan. Tämän takia hän saa uhkauksia, eikä voi liikkua minnekään ilman aseistettuja turvamiehiä. Kuva: Lari Malmberg

Sinä aamuna kolumbialainen toimittaja Jineth Bedoya Lima lähti haastattelemaan bogotalaisessa vankilassa istuvaa oikeistolaisten puolisotilaallisten joukkojen johtajaa. Kolumbian sisäiseen konfliktiin erikoistunut toimittaja oli alkanut tutkia vankilaan salakuljetettavien aseiden reittejä.

Oli toukokuun 25. päivä vuonna 2000. Sen jälkeen entistä Jineth Bedoya Limaa ei enää ikinä ollut.

Kuka

Jineth Bedoya Lima

 On seurannut journalistina oikeiston puolisotilaallisten joukkojen ja vasemmistosissiryhmä FARC:in toimia.

 Bedoya on nostanut esille myös kolumbialaisnaisten yleisesti kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa.

 On palkittu muun muassa Kansainvälisen naisten media -säätiön Courage In Journalism -palkinnolla.

"Ne olivat elämäni pisimmät 16 tuntia", Bedoya, 41, sanoo 15 vuotta myöhemmin Kolumbian suurimman sanomalehden El Tiempon toimituksessa.

Bedoya ei ehtinyt edes tavata haastateltavaansa, kun puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluneet miehet kidnappasivat hänet vankilan portilla.

"Minua kidutettiin, ja kolme miehistä raiskasi minut", hän kertoo.

Lopulta kaappaajat hylkäsivät Bedoyan sidottuna ja alastomana tien reunaan.

"Silloin en tiennyt, keitä asekaupan takana oli, mutta nykyään tiedän, että mukana oli hyvin tärkeitä ihmisiä: poliitikkoja, yritysjohtajia, armeijan henkilökuntaa ja korkea-arvoisia poliiseja", sanoo Bedoya, jonka kidnappaajia ei vieläkään ole saatu vastuuseen.

Kolumbian tilanne on viime vuosina rauhoittunut. Oikeiston puolisotilaalliset joukot ovat jo osittain luopuneet aseista, ja hallitus käy parhaillaan rauhanneuvotteluita vasemmistosissiryhmä FARC:n kanssa. Konfliktin haavojen parantuminen tulee silti kestämään kauan.

Jineth Bedoya Lima on nykyään yksi Kolumbian tunnetuimmista toimittajista ja palkittu naisten oikeuksien puolustaja.

Bedoya on viimeisen viidentoista vuoden aikana keskittynyt työssään dokumentoimaan sitä, minkälaisen hinnan Kolumbian naiset ovat joutuneet maksamaan maassa 60 vuotta jatkuneesta sisäisestä konfliktista. "Naisten vartaloita on aina, kaikkialla maailmassa, käytetty sodankäynnin välineenä", Bedoya sanoo.

Virallisen tilastoinnin puutteellisuuden vuoksi tarkkoja lukuja Kolumbian raiskauksista on mahdotonta saada. Suuntaa antaa se, että kolumbialaisten ihmisoikeusjärjestöjen tekemän tutkimuksen mukaan vuosina 2001–2009 seksuaalisen väkivallan uhriksi joutui joka vuosi yli 54 000 naista.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käytetään konfliktissa varoituksena ja kostona. Bedoya kertoo, että aseellisen konfliktin aikana naisia on raiskaamisen lisäksi pahoinpidelty muun muassa leikkaamalla heidän rintojaan irti, amputoimalla jäseniä ja seivästämällä.

Hän itse joutui uudestaan kaapatuksi jo kolme vuotta ensimmäisen kidnappauksen jälkeen. Sillä kertaa asialla oli FARC, jonka mukaan Bedoya ei olisi saanut tulla sen alueelle luvatta.

"Minua ja mukanani ollutta valokuvaajaa pidettiin kidnapattuna kymmenen päivää. Se oli hyvin vaikeaa, vaikka fyysisesti meille ei käynyt mitenkään", Bedoya kertoo.

Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa toimivan IACHR-ihmisoikeuskomission mukaan Kolumbiassa kaikista tehdyistä seksuaalirikoksista 98 prosentissa tekijää ei saada vastuuseen. Arvioiden mukaan vain joka viides seksuaalirikos ylipäänsä ilmoitetaan viranomaisille.

"Seksuaalisen hyväksikäytön myöntäminen on hyvin vaikeaa. Varsinkin Kolumbiassa, jossa on hyvin vahva machokulttuuri."

Siksi hän päätti vuonna 2009, yhdeksän vuoden hiljaisuuden jälkeen, itse kertoa julkisesti raiskauksestaan. Bedoya kertoo ymmärtäneensä, että hän on yksi niistä harvoista raiskatuista kolumbialaisnaisista, jotka voivat saada äänensä kuuluviin.

"Haluaisin, ettei maailma näkisi minua katsoessaan Jineth Bedoyaa. Haluaisin, että minussa nähtäisiin niiden tuhansien naisten kasvot, joiden ruumis on merkitty ja elämä tuhottu."

Valinta jatkaa taistelua ei ole ollut ilmainen. Bedoya saa edelleen uhkauksia, eikä voi liikkua minnekään ilman aseistettuja turvamiehiä ja panssariautoa. Hän on myös päättänyt olla perustamatta perhettä työhönsä liittyvän riskin takia.

"Kun lähden aamuisin kotoa, en tiedä, palaanko sinne vielä takaisin. Mutta en enää pelkää kuolemaa, en sen jälkeen, mitä he ovat jo tehneet minulle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat