Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljardeja julkiseen terveydenhoitoon – Vaalilupaukset voi olla vaikea lunastaa Britanniassa

Julkinen terveydenhuolto on Britanniassa vaikeuksissa. Yksityistäminen huolestuttaa äänestäjiä.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Sydänongelmista kärsivä Janet Archer on ollut saman sairaalan potilas jo 14 vuotta. Ylihoitaja Diane Lashwood on tullut hänelle tutuksi.
Sydänongelmista kärsivä Janet Archer on ollut saman sairaalan potilas jo 14 vuotta. Ylihoitaja Diane Lashwood on tullut hänelle tutuksi. Kuva: Mark Earthy

Surrey–Lontoo. Ylihoitaja Diane Lashwood on tehnyt töitä Britannian julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle NHS:lle jo 35 vuotta.

"Kiire on paljon kovempi kuin ennen. Se on suurin muutos", hän kertoo, mutta ei näytä yhtään stressaantuneelta.

Lashwoodilta irtoaa huikkaus tai vilkutus ohikulkevalla kollegalle tai potilaalle. Hänelle sairaanhoitajantyö on ollut aina kutsumus. Hapanta naamaa ei saa näyttää.

Ashfordin sairaala Lontoon länsipuolella on kokenut oman osansa NHS:n tehostuksista. Kiireellisimmät ensiaputapaukset pitää viedä nyt lähisairaalaan, kun oma kapasiteetti ei riitä.

Tästä on kyse

 Julkinen terveydenhuolto (NHS) on Britannian parlamenttivaalien isoja kysymyksiä.

 Englannin NHS:n budjetissa on vuonna 2020 jo 30 miljardin punnan aukko, jos kulut kasvavat nykyistä vauhtia.

Sairaanhoitajat painavat pitkää päivää, usein paljon yli 37,5 viikkotyötunnin ja jopa sallittujen ylityötuntien.

"Potilasta ei jätetä, jos hän tarvitsee apua. Siitä ei tingitä."

Lashwoodin tehtävänä on pitää koko rakennelma kasassa eli suunnitella omalla osastolla, missä työvoimaa kulloinkin tarvitaan. Jokainen potilas pitää saada hoidettua 18 viikon kuluessa siitä, kun yleislääkäriltä on tullut lähete.

Rakennelmaa yrittää pitää kasassa myös Britannian hallitus – ja se on vaikea tehtävä.

Britannian terveydenhuoltojärjestelmä kärsii pahasta rahapulasta. Asiakkaita on liikaa, ja resursseja liian vähän.

Väestön ikääntyminen tekee NHS:n tulevaisuudesta synkän. Kuka maksaa lonkkaleikkaukset ja hoitaa dementikot, jos nytkin pitää jo tinkiä?

Terveydenhuolto on noussutkin yhdeksi Britannian parlamenttivaalien pääteemoista. Professori Simon Hix London School of Economicsista sanoo, että terveys kiinnostaa äänestäjiä eniten heti talouden jälkeen. Terveydenhuolto on ollut Hixin mukaan perinteisesti työväenpuolueen vahva alue.

Labourin Ed Miliband on luvannut NHS:lle 20 000 uutta sairaanhoitajaa ja 8 000 uutta lääkäriä, jos hänestä tulee pääministeri. Ensimmäisenä vuonna NHS saisi lisää rahaa 2,5 miljardia puntaa (3,4 miljardia euroa).

Nykyinen pääministeri konservatiivien David Cameron nokitti. Hän on luvannut NHS:lle nyt kahdeksan miljardia puntaa (11 miljardia euroa) vuodessa vaalikauden loppuun mennessä. Konservatiivien mukaan työväenpuolueen taloussuunnitelmat ovat niin heppoisia, että NHS:n vahvistaminen ei onnistu. Labour on vastannut tähän, että varokaapa vain konservatiivipuolueen salaista leikkauslistaa. Jättisäästöt ovat tulossa.

Hallitusta julkisen sektorin remontissa neuvoneen professori Kate Jenkinsin mielestä lisärahoitustakin tärkeämpää olisi NHS:n kehittäminen.

"NHS tarvitsee ennen kaikkea parempaa johtamista."

Vuonna 1948 perustettu NHS on kaikista ongelmistaan huolimatta Britannian ylpeys. Lontoon kesäolympialaisten avajaisspektaakkelissa vuonna 2012 NHS:lle oli omistettu oma tanssiesitys.

Säästöjen lisäksi kansalaisia huolestuttaa NHS:n yksityistäminen, joka vauhdittui Cameronin hallituksen aikana. Alulle sen pani työväenpuolueen pääministeri Tony Blair. Nyt noin 12 prosenttia terveyspalveluista ostetaan yksityiseltä sektorilta.

Julkisen hallinnon professorina Birminghamin yliopistossa toiminut Sue Richards pitää yksityistämistä huolestuttavana:

"Toki markkinoilla voi olla hyviäkin toimijoita, mutta viime kädessä yksityiset yhtiöt tavoittelevat aina voittoa omistajilleen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että säästetään henkilökunnan määrästä tai laadusta."

Richards toimii kansallisen Keep Our NHS Public -kattojärjestön toisena puheenjohtajana. Kampanjan tavoitteena on pitää NHS kaikille avoimena julkisena palveluna: "Kansalaiset jonottavat toreilla allekirjoittamaan vetoomuksiamme. Huoli on suuri."

Oli Scarff AFP
Labourin kannattajat muistuttivat terveydenhuollon tarpeista puoluejohtaja Ed Milibandin puhuessa huhtikuussa Leedsissä.
Labourin kannattajat muistuttivat terveydenhuollon tarpeista puoluejohtaja Ed Milibandin puhuessa huhtikuussa Leedsissä.

Tammikuussa kaatui Britannian hallituksen ensimmäinen hanke yksityistää julkinen sairaala. Hinchingbrookin sairaalan vuonna 2012 hoitoonsa saanut Circle-yhtiö vetäytyi hankkeesta talousongelmiin vedoten. Sairaanhoidon laatua valvova elin oli todennut, että Hinchingbrookin hoidon taso on riittämätön.

Richards pelkää, että yksityistämisen lopputuloksena voi olla NHS, joka pystyy vain perusterveydenhuoltoon. Samalla yksityinen sektori saa hinnoittelussa samanlaisen yliotteen kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa terveysmenojen suhteellinen osuus bkt:stä on korkeampi kuin Britanniassa ja Suomessa, vaikka miljoonilla ei ole sairausvakuutusta.

Ashfordin sairaalassa sydäntautipotilas Janet Archer jonottaa lääkärilleen. Hän on käynyt samassa sairaalassa jo 14 vuotta.

"Tiedän, että NHS:llä on paljon ongelmia, mutta en voisi olla tyytyväisempi omaan hoitooni", Archer kertoo.

Osastolla työskentelevä apuhoitaja Karen Apperley on NHS:läinen henkeen ja vereen. Onhan hän syntynyt 1948 eli samana vuonna kuin NHS.

"Vanhempani pääsivät heti kanssani NHS:n huomaan."

Oikaisu 5.5.2015 klo 12.10: Grafiikassa ol virhe kohdassa ikääntyminen: Sukupuolet oli merkitty väärin päin. Virhe on nyt korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat