Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Media pelaa Putinin pussiin raportoimalla Yön susien liikkeistä

Länsimaiset viestimet ovat raportoineet Yön susien liikkeistä hämmentävän innokkaasti

Ulkomaat
 
Olga Maltseva AFP
Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov kävi lauantaina moottoripyöräkauden avajaisissa Pietarissa.
Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov kävi lauantaina moottoripyöräkauden avajaisissa Pietarissa. Kuva: Olga Maltseva AFP

Pari viikkoa sitten venäläinen moottoripyöräjengi Yön sudet ilmoitti aikeestaan ajaa Moskovasta Berliiniin. Kyseessä olisi toisen maailmansodan muistokulkue, joka päättyisi Berliiniin voitonpäivänä 9. toukokuuta.

Siitä lähtien motoristien matkaa on seurattu Euroopassa tarkkaan. Nyt he ovat Puolan rajalla! Nyt yrittävät Liettuaan! Ainakin yksi käväisi Suomen maaperällä! Itävalta! Saksa!

Mediaspektaakkeli on ollut ainutlaatuinen, mutta raportoimalla jengiläisten jokaisesta liikkeestä länsimedia pelaa suoraan Venäjän presidentin Vladimir Putinin pussiin.

Yön sudet vaikuttavat inhottavalta porukalta. He öykkäröivät Krimillä ennen sen valtausta ja sen jälkeen. Julkisuuskuvansa perusteella he ovat vähemmistöjä vihaavia räyhänationalisteja, jotka halveksuvat länsimaita ja fanittavat Putinia.

Susien yhteyksistä alamaailmaan ei ole selvyyttä, mutta vaikka niitä olisikin, presidentin henkilökohtaisia ystäviä tuskin heitettäisiin suin päin vankilaan.

On siis ymmärrettävää, etteivät EU-maat halua moista joukkoa rajojensa sisään. Olisi ehkä silti kannattanut antaa heidän toteuttaa suunnitelmansa.

Venäjältä katsottuna tilanne näyttää tältä: Meikäläiset motoristit haluavat kunnioittaa sotaveteraanien muistoa ja ajaa rauhanomaisesti Moskovasta Berliiniin. Tuhma EU katkaisee tien, vaikka motoristit eivät ole tehneet mitään. Se johtuu varmasti siitä, että EU on russofobinen. Ja sitä paitsi länsimaissa on muutenkin tapana vähätellä Neuvostoliiton osuutta suuren isänmaallisen sodan voitossa.

Edellinen ei pidä paikkaansa, ei ainakaan kokonaan, mutta näin asia esitetään Venäjällä. Putinin hallinto pystyy jälleen osoittamaan kansalaisille, että länsi on uhka ja inhoaa Venäjää.

EU:ssa motoristit, jotka ovat Putinille erinomainen käsikassara, ovat saaneet valtavan määrän mediatilaa. Putinille sopii varmasti hyvin, että hänen edustajansa pitävät Eurooppaa pelossa ja kääntävät katseen pois esimerkiksi Ukrainasta. Mariupolissa taistellaan rajuimmin sitten helmikuun, mutta koko Eurooppa seuraa muutamaa moottoripyöräilevää partasuuta.

Jos motoristit olisi päästetty EU:hun alkuperäisen suunnitelman mukaan, he olisivat epäilemättä huristelleet polleina sankarihaudalta toiselle ja tikahtuneet kansallismielisyyteensä. Jokunen venäläinen tiedotusväline olisi tehnyt jutun seppeleenlaskusta. Ehkä partasuut olisivat pitäneet jopa videoblogia.

Kuka tietää, ehkä he olisivat vähän rähisseet ja Saksan olisi pitänyt perua heidän viisuminsa. Ei kovin kiinnostavaa eikä varmasti parin viikon mediakuohunnan arvoista.

Viikonloppuna koko Eurooppa uutisoi, kuinka kaksi jengiliiveihin sonnustautunutta motoristia laski seppeleen muistomerkille Itävallassa. Tilaisuus sujui ongelmitta.

Maanantaina sudet ylittivät Saksan rajan ja ilmoittivat aikovansa vierailla Dachaun keskitysleirillä, jossa käy noin miljoona turistia vuodessa.

Kuulostaa itse asiassa ihan asialliselta matkailulta.

Sitten on vielä sekin, että meillä oikeusvaltiossa ei ole tapana estää ihmisten maahantuloa ihan muuten vain. Periaatteessa 20 liivijengiläisen pitäisi olla samassa asemassa kuin bussillisen eläkeläisturisteja, mikäli ei ole syytä olettaa, että jommatkummat alkavat riehua tai vaarantavat turvallisuuden.

Puolalla ilmeisesti oli aihetta olettaa turvallisuuden vaarantuvan, Suomella taas ei.

Suomessa sekä Rajavartiolaitos että ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikkö ovat varautuneet siihen, että Yön susien väkeä saattaa saapua Suomeen lisää.

Viisumiyksikkö vastaa viisumien myöntämisestä, ja Rajavartiolaitos tekee lopullisen päätöksen siitä, pääseekö ihminen maahan. Jokainen tapaus harkitaan erikseen, mutta pelkkä jengin jäsenyys ei ole lain mukaan pätevä syy rajoittaa ihmisen liikkumista – ei ainakaan vapaissa länsimaissa.

Putinin susille maahantulon epääminen ei varmasti olisi suurikaan suru. He saisivat jälleen olla kotona sankareita, Euroopassa isoja ja pahoja. Ainoa tapa vähentää heidän vaikutusvaltaansa on kohdella heitä ihan niin kuin kaikkia muitakin: asiallisesti muttei sinisilmäisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat