Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemies saapuu Pariisiin ja keksii: Kansallinen rintama on Euroopan kuumemittari

Ulkomaat
 
Kenzo Tribouillard AFP
Kansallisen rintaman perustaja Jean-Marie Le Pen, 86, nousi perjantaina puolueen vappumarssin jälkeen kutsumatta lavalle elehtimään. Hänen tyttärensä ja Kansallisen rintaman nykyinen puheenjohtaja Marine Le Pen seurasi tilannetta vaivaantuneena.
Kansallisen rintaman perustaja Jean-Marie Le Pen, 86, nousi perjantaina puolueen vappumarssin jälkeen kutsumatta lavalle elehtimään. Hänen tyttärensä ja Kansallisen rintaman nykyinen puheenjohtaja Marine Le Pen seurasi tilannetta vaivaantuneena. Kuva: Kenzo Tribouillard AFP
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta. Osa 4.

"Rakas, suloinen ystävä, / muistatko vielä / sinisen aamun Riemukaaren alla, / kun auringon hoikat, kultaiset sormet / nousivat onnellisten silmiemme ylle?"
Lyhyellä junamatkalla Orléansista Pariisiin Euroopan vaihdemies lukee runoa kirjasta Valtatiet. Se on vuodelta 1928, Olavi Laurin (Paavolaisen) ja Mika Waltarin käsialaa.

Runossa on kaunis tunnelma ja kaunis poljento, mutta paatos panee hymyilemään. Ajan riennon on täytynyt olla rajua, kun kaksikymppiset on vallannut moinen kaihomieli.

Juna saapuu Pariisin Austerlitzin asemalle aikataulussaan kello 9.34. Vaihdemies heittää rinkan matkatavarasäilöön ja hyppää metroon.

Kansallinen rintama on kohtsillään kokoontumassa vappumarssilleen Louvren liepeillä.

Siellä nostalgisoi 86-vuotias mies.

Punatakkinen Jean-Marie Le Pen seisoo kullanvärisen ratsastajapatsaan edessä, laskee seppeleen, siirtyy muutaman askeleen, kohottaa katseensa ja huutaa: "Jeanne, au secours!"

Le Pen kutsuu apuun Jeanne d'Arcia, Ranskan 1400-luvulla elänyttä kansallissankaria ja katolisen kirkon pyhimystä. Ratsastajapatsas esittää häntä.

Vaihdemies ei voi välttyä vaikutelmalta, että Le Pen haikailee omien suuruuden päiviensä perään. Kansallisen rintaman jokavuotinen Jeanne d'Arc -marssi oli Jean-Marie Le Penin luomus, niin kuin oikeastaan koko puolue.

Nyt puoluetta johtaa tytär, 46-vuotias Marine Le Pen. Dynastia on repeytynyt. Huhtikuussa isä Le Pen kammettiin ehdokkuudesta tulevissa aluevaaleissa. Hänen tilalleen nostettiin kolmannen sukupolven edustaja, 25-vuotias Marion Maréchal-Le Pen, patriarkan lapsenlapsi ja nykyisen puoluejohtajan sisarentytär.

Pappa Le Pen ei vain nähtävästi suostu astumaan syrjään. Kun marssi on marssittu ja Marine Le Pen aloittamassa puheen place de l'Opéran puhujalavalla, patriarkka pomppaa esiin kuin vieteriukko.

Jean-Marie Le Pen on yhtäkkiä lavalla, kutsumattomana vieraana, monituhatpäisen väkijoukon edessä. Hän nostaa käsiään ilmaan. Muisteleeko hän aikoja, jolloin hän ja vain hän oli kaiken huomion keskipisteenä?

Tytär Le Pen seuraa tilannetta ilmiselvän vaivaantuneena. On näköjään universaali ja iästä riippumaton ilmiö, että tyttäret saavat hävetä isiään. Järjestysmiehet taluttavat pappa Le Penin lavalta.

Marine Le Penin puhe voi alkaa.

Paitsi ettei voi. Ooppera-aukion laidalla alkaa nimittäin toisenlainen show.

Parvekkeelle ilmaantuu kuin tyhjästä kolme Femen-järjestön paljasrintaista aktivistia. He nostavat kätensä natsitervehdykseen. Rinnuksiin on kirjoitettu "Heil Le Pen".

Viesti on ilmiselvä: Kansallinen rintama on natsipuolue. Yleisö alkaa mylviä ja buuata mielenosoittajille. Osa väestä alkaa huutaa kuorossa: "Lutkat! Lutkat!"

Kestää monta minuuttia, ennen kuin Kansallisen rintaman rotevat järjestysmiehet löytävät tiensä parvekkeelle. He riuhtovat mielenosoittajat pois silmistä. Otteet ovat kovakouraisia. Yleisö hurraa.

Vaihdemies ihmettelee, minkä ihme poliittisen sirkuksen keskelle on tullut jouduttua. Tämähän olisi ihan koomista, ellei Kansallista rintamaa pitäisi ottaa vakavasti.

Kansallinen rintama on 25 prosentin puolue. Se oli Ranskan suurin kesän 2014 eurovaaleissa. Tämän kevään aluevaaleissa se sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.

Ja nyt näyttää vahvasti siltä, että Marine Le Penillä on kaikki mahdollisuudet porskuttaa toiselle kierrokselle kevään 2017 presidentinvaaleissa.

Ranskan vaalijärjestelmän takia on epätodennäköistä, että Rintama pääsisi hallitusvaltaan tai Le Pen presidentiksi. Suuret maltilliset puolueet, oikeisto ja sosialistit, tapaavat liittoutua toisella kierroksella – vaikkakin pitkin hampain.

Kansallista rintamaa kannattaa yhtä kaikki seurata tarkoin. Jos yksi yksittäinen puolue pitäisi nimetä Euroopan kuumemittariksi, Le Penin joukko olisi järkeenkäypä valinta.

Mitä suurempi kannatus, sitä suurempaa on tyytymättömyys EU:hun, euroon, talouteen, perinteisiin puolueisiin ja maahanmuuttoon. Jos lukemat joskus kipuavat yli 40:n, niin potilas – siis Euroopan unioni – voidaankin hyvästellä.

"Talous. Työttömyys. Maahanmuuttokysymys", luettelee 18-vuotias lukiolainen Montaine Berthomé, kun kysyy syitä hänen liittymiselleen Kansalliseen rintamaan. "Rajat täytyy sulkea. Tämä ei ole enää meidän maamme."

Ranskan väkiluku on 67 miljoonaa, ja noin joka kymmenes on maahanmuuttaja. Uusia maahanmuuttajia tulee vuodessa noin 200 000.

"Ulkomaalaisia on liikaa, ja heille annetaan kaikki", sanoo Berthomén miesystävä, 28-vuotias lihakauppias Martial Allain. "EU:sta pitäisi häipyä saman tien."

Berthomé ja Allain ovat kotoisin Nantesista. He, kuten melkeinpä kaikki yleisössä, ovat puolueen aktiiveja. Heitä on virrannut Pariisiin bussilasteittain eri puolilta maata.

Pystynokka pariisilainen saattaisi sanoa, että Ooppera-aukiolla on koolla "France profonde". Ranskan syvät rivit, perinteinen Ranska, perusranskalaiset.

Siirtolaisvastaisuus ja EU:hun kohdistuva herraviha toistuvat kaikkien niiden puheissa, joiden kanssa vaihdemies keskustelee. Ja puolueen johtaja Marine Le Pen tietää kansansa tunnot.

"Kansallinen rintama kunnioittaa tänään Jeanne d'Arcia!" Le Pen julistaa, kun hän viimein pääsee aloittamaan puheensa. "Asumme vihamielisessä maailmassa, joka muistuttaa, että hänen viestinsä on edelleen ajankohtainen!"

Puhujalavan takana on kangas, jota hallitsee valtava Jeanne d'Arc. Vaihdemies kuuntelee monttu auki, kuinka mutkattomasti Le Pen piirtää kaaren 1400-luvun tyttösoturista 2000-luvun maahanmuuttoon ja Euroopan unionin "mustaan aukkoon, joka nielee kaiken".

Niitä vastaan Orléansin neitsyt nyt siis taistelisi. Ja kun pyhimys Jeanne ei ole paikalla, niin puolustusvelvoite lankeaa selvästikin Kansalliselle rintamalle.

Marine Le Penin julistus kestää liki tunnin. Se on aitoranskalaiseen malliin erittäin taitava puhe. Tarkemman ruotimisen vaihdemies jättää kuitenkin niille, jotka hallitsevat yliopistoissa suositun niin kutsutun discours-analyysin.

On aika lähteä pienelle kävelylle. Pariisissa ei ikinä lakkaa säväyttämästä, mikä määrä historiaa on kipattu muutaman neliökilometrin alueelle.

Vaihdemies suuntaa kaupungin vanhaan sydämeen, Île da la Citélle. Seine virtaa saaren kahta puolta. 1400-luvulla, ruton ja sodan raivotessa tavan takaa, sudet pääsivät kovina pakkastalvina kaupunkiin jäätä pitkin.

Niin kertoo Veijo Meri teoksessa Testamentti, joka on kokoelma myöhäiskeskiaikaisen hulttiolisensiaatin François Villonin runojen suomennoksia.

"Kauaksi mun täytyy nostella / enkä tiedä, voinko palata."
Juna Brysseliin lähtee Gare du Nordilta, pohjoiselta asemalta, kello 15.55.

Heikki Aittokoski HS
Pariisi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat