Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n presidenttipeliin liittyi lisää republikaaneja

Ehdokkaiksi pyrkivät muun muassa julkkiskirurgi ja baptistipappi

Ulkomaat
 
Ben Carson
Ben Carson

Yhdysvaltain presidenttipeli kiihtyy tällä viikolla, kun kisaan liittyy kolme uutta ehdokasta.

Eläkkeelle jäänyt julkkiskirurgi Ben Carson ilmoitti ehdokkuudestaan maanantaina. Hän on yksi harvoista mustista republikaaneista ja puolueelle tärkeä esimerkki siitä, että vähemmistötkin voivat tukea oikeistoa.

Carson on omassa elämässään toteuttanut amerikkalaisen unelman: hän kasvoi köyhissä oloissa Detroitissa, mutta valmistui lasten neurokirurgiksi. Valtakunnanjulkkis Carsonista tuli vuonna 1987, kun hän irrotti päistään yhteen liittyneet kaksoset toisistaan. Hänen elämästään on tehty kirja ja elokuva.

Carsonin poliittiset kunnianhimot tulivat esiin vuonna 2013, kun hän piti puheen, jossa hän arvosteli poliittista korrektiutta ja presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistusta. Konservatiivinen The Wall Street Journal -lehti julkaisi puheen jälkeen pääkirjoituksen otsikolla "Ben Carson presidentiksi".

Carson itse on vältellyt poliittista korrektiutta. Hän on muun muassa sanonut Yhdysvaltain muistuttavan natsi-Saksaa ja varoittanut, että homoliittojen laillistaminen johtaa siihen, että eläimiin sekaantuminen hyväksytään.

Republikaanien ehdokkuutta ilmoitti maanantaina tavoittelevansa myös entinen yritysjohtaja Carly Fiorina. Hän on toistaiseksi republikaanien ainoa naisehdokas, ja kisassa demokraattien Hillary Clintonia vastaan hänellä on mahdollisuuksia tulla valituksi varapresidentiksi. Fiorina onkin piikitellyt puheissaan Clintonia.

Fiorina on parhaiten tunnettu Hewlett-Packard -yhtiön entisenä toimitusjohtajana ja ensimmäisenä naisena, joka on johtanut yhtä Fortune-lehden listaamista Yhdysvaltain 20:stä ihaillummasta yrityksestä. Hän sai potkut vuonna 2005 ja pyrki sen jälkeen Yhdysvaltain senaattiin Kaliforniasta, mutta ei päässyt läpi.

Kuten Carsonilla, Fiorinallakin on henkilökohtainen selviytymistarina: hän sairastui rintasyöpään vuonna 2009, ja hänen molemmat rintansa poistettiin.

Myös Fiorinan ura on poikkeuksellinen. Hän teki opiskeluaikoina sihteerin töitä pienessä asunnonvälitysyhtiössä, mutta eteni suuryrityksen toimitusjohtajaksi.

Amerikkalaisäänestäjät muistavat Fiorinan ehkä parhaiten televisiomainoksesta, jossa lammaslauman keskellä vaelsi pelottavan näköinen, punasilmäinen lammas. Mainoksen mukaan Fiorinan silloinen poliittinen vastustaja oli kuin "susi lammasten vaatteissa".

Tiistaina oman kampanjansa aloittaa Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee. Hänenkin kampanjaansa leimaa Hillary Clinton: Huckabee on kotoisin samasta pienestä Hopen kaupungista kuin entinen presidentti Bill Clinton, ja hän on kampanjoinut lähes koko poliittisen uransa "Clintonin koneistoa" vastaan.

Huckabee on baptistipappi ja sosiaalinen konservatiivi, joka vetoaa uskovaisiin äänestäjiin. Hänellä on kuitenkin häviävän pienet mahdollisuudet tulla valituksi republikaanien ehdokkaaksi, sillä uskovaisten äänet jakautuvat todennäköisesti monen republikaanin kesken. Kisaan on jo aiemmin ilmoittautunut esimerkiksi texasilaissenaattori Ted Cruz, joka puhuu jumalasta yhtä ahkerasti kuin politiikasta.

Republikaanien mielipidemittauksissa suosituimmat ehdokkaat, Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush ja Wisconsinin kuvernööri Scott Walker eivät ole vielä virallisesti ilmoittaneet pyrkivänsä presidentiksi. Heillä on aikaa odottaa, sillä he tietävät saavansa joka tapauksessa paljon mediahuomiota.

Demokraateista entinen ulkoministeri Hillary Clinton kertoi uudesta presidentinvaalikampanjastaan huhtikuun puolivälissä. Hänen haastajakseen ilmoittautui viime viikolla Vermontin "demokraattiseksi sosialistiksi" itseään kutsuva senaattori Bernie Sanders.

Sandersilla, kuten republikaanien vähemmän tunnetuilla ehdokkailla, ei ole uskottavia mahdollisuuksia nousta presidentiksi. Sanders haastaa Clintonin kuitenkin vasemmalta, ja estääkseen demokraatteja jakautumasta Clintonin pitää ottaa Sandersin poliittinen viesti vakavasti.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat