Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepal herätti suomalaisten auttamishalut

Suomalaiset ovat lahjoittaneet avustusjärjestöjen kautta ainakin 1,5 miljoonaa euroa

Ulkomaat
 

Avustusjärjestöjen mukaan keräys Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi on lähtenyt käyntiin hyvin.

"Keräys jatkuu kuitenkin yhä, sillä avuntarve on suuri. Apua tullaan tarvitsemaan pitkään ja paljon", Planin markkinointijohtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Lasten auttamiseen erikoistunut kehitysyhteistyöjärjestö Plan oli sunnuntaihin mennessä saanut kerättyä 120 000 euroa lähinnä yksityishenkilöiden lahjoituksina. Mettälä pitää summaa hyvänä.

Plan lähestyi pian maanjäristyksen jälkeen järjestölle muutenkin lahjoittavia ihmisiä avunpyynnöllä, jotta keräys saataisiin nopeasti käyntiin. Nyt noin kymmenentuhatta ihmistä on antanut järjestölle rahaa nepalilaisten auttamiseen.

Eniten suomalaiset ovat lahjoittaneet SPR:n kautta. Tänään maanantaina tilillä oli 700 000 euroa, ja lipaskerääjiltä on tulossa vielä lisää. SPR on kerännyt rahaa muun muassa nettilahjoituksina ja tekstiviestitse.

Kirkon ulkomaanapu oli puolestaan saanut kerättyä sunnuntaihin mennessä yli 400 000 euroa. Lisäksi Kirkon ulkomaanapu on saanut ulkoministeriöltä 600 000 euroa nepalilaisten auttamiseen. Lahjoitukset ovat tulleet yksityisiltä lahjoittajilta ja seurakunnilta.

"Tosin esimerkiksi kolikoita ei ole vielä laskettu. Ja tilinsiirroissa menee pari pankkipäivää, että ne näkyvät meille eli tiedot tulevat viiveellä", KUA:n varainhankintapäällikkö Ritka Heino kertoo.

Heinon mukaan keräys on sujunut kohtuullisen hyvin, samaan tahtiin kuin vuonna 2013 Filippiineillä tuhoa kylväneen taifuuni Haiyanin aikaan.

"Olisin itse asiassa odottanut, että lahjoituksia olisi tullut enemmänkin, sillä tämä on näkynyt niin paljon mediassa."

Unicefin kautta oli huhtikuun loppuun mennessä lahjoitettu 100 000 euroa. Lisäksi kuun lopussa järjestettiin Jano-keräys, jonka tuotoista päätettiin viime hetkellä lahjoittaa puolet Nepaliin. Toinen puoli lahjoitetaan Syyriaan. Rahoja ei ole vielä laskettu, mutta keräys on tuottanut joka vuosi yli 100 000 euroa, kertoo varainhankinnan apulaisjohtaja Minna Karvinen.

Nepaliin ovat keränneet rahaa myös muun muassa Suomen Lähetysseura, Pelastakaa lapset -yhdistys, World Vision ja SOS-lapsikyläsäätiö.

Ihmisten halu auttaa riippuu monesta tekijästä. Järjestöjen mukaan esimerkiksi medianäkyvyys on tärkeää huomion kiinnittämiseksi.

Myös katastrofin luonne vaikuttaa. Luonnonkatastrofit saavat auttajat usein helpommin liikkeelle kuin esimerkiksi aseelliset konfliktit. Esimerkiksi Syyrian sota ei ole kiinnostanut lahjoittajia läheskään yhtä paljon.

"Luonnonkatastrofit on ehkä helpompi ymmärtää", Heino pohtii. "Myös se, miten hyvin maa tunnetaan, vaikuttaa. Nepalia tunnetaan täällä hyvin, mikä helpottaa keräämistä."

"Nepal tuntuu olevan suomalaisille tuttu", myös Mettälä sanoo.

Heinon mukaan kuolonuhrien suuri määrä saa lahjoittajat helpommin liikkeelle. Uhrimäärä on ihmisille tapa hahmottaa onnettomuuden vakavuus. "Ja myös se, onko paikalla ollut suomalaisia", Heino sanoo.

Järjestöjen mukaan Haitin maanjäristys vuonna 2010 sekä Kaakkois-Aasian tsunami vuonna 2004 saivat poikkeuksellisen paljon lahjoittajia liikkeelle.

Molemmat olivat poikkeuksellisen tuhoisia luonnonkatastrofeja. Tsunami vaati myös paljon suomalaisuhreja, mikä toi tapahtuneen tavallista lähemmäs suomalaisia.

Nepaliin on pyrkinyt maailmalta Heinon tietojen mukaan poikkeuksellisen paljon vapaaehtoisia auttajia, joilla ei ole kokemusta avustustyöstä.

Vaikka tarkoitus olisi hyvä, kokematon auttaja voi olla pahimmillaan rasite.

"Olisi hyvä, että auttajat olisivat mahdollisimman ammattitaitoisia, ettei auttajista tule itsestään autettavia. Niinkin voi käydä", Heino sanoo.

Nepalin hallitus onkin toivonut, että ihmiset lahjoittaisivat mieluummin rahaa kuin tulisivat itse paikan päälle.

Nepalin pelastustöissä on käynnissä tällä hetkellä vasta kaikkein välittömimmän hätäavun vaihe. Järjestöt yrittävät saada nepalilaisille suojaa, ruokaa ja vettä.

Esimerkiksi Kirkon ulkomaanapu on toimittanut Nepaliin viime viikolla telttoja, ruokaa sekä vedenpuhdistustabletteja.

"Ensin keskitytään siihen, että saadaan sinne puhdasta juomavettä ja suojaa. Lisäksi on suojattava ihmisiä tartuntataudeilta, saatava terveydenhuoltoa", Planin Mettälä kertoo.

Järjestöt valmistautuvat kuitenkin auttamaan nepalilaisia vielä pitkään. "Jälleenrakennustyö voi kestää monta vuotta ja siihen on hyvä jo valmistautua", Heino sanoo.

Esimerkiksi Haitin maanjäristyksen jälkeen Kirkon ulkomaanapu yritti rakentaa kouluja, jotta lapset pääsisivät palaamaan mahdollisimman pian arkeen. Heinon mukaan arkeen paluu on tärkeää henkisesti. Nepalissa järjestö katsoo työnjakoa vielä muiden maiden sisarjärjestöjensä kanssa.

Plan keskittyy toimissaan lapsiin.

"Yritämme saada heille avattua turvallisia paikkoja, kuten kouluja sekä tarjota psykososiaalista apua", Mettälä sanoo.

Lahjoitusten lisäksi järjestöt ovat irrottaneet olemassa olevista katastrofivaroistaan rahaa Nepaliin. Plan teki viime viikolla päätöksen 50 000 eurosta, Kirkon ulkomaanapu puolestaan varasi käytettäväksi 200 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat