Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden kannatuksella ei ole enää yhteyttä sosiaaliluokkaan

Ulkomaat
 

Konservatiivi jatkaisi samaan malliin  

Konservatiivipuolueen tyypillinen äänestäjä uskoo, että varminta on jatkaa samaan malliin kuin edellisellä vaalikaudella. Pääministeri David Cameron on saanut Britannian talouden kasvu-uralle. Miksi vaarantaa hyvä kehitys vaihtamalla pääministeriä? Konservatiivipuolue löytää kannattajia niiden joukosta, joilla riittää työtä ja toimeentuloa. Uusjako ei kuulu suunnitelmiin. Rikkaille konservatiivit on ainoa puolue, muut uhkaavat nostaa veroja.

Muutosta kaipaava äänestää labouria 

Labour eli työväenpuolue ei ole enää sananmukaisesti työväenpuolue. Puolueiden kannatuksella ei ole enää yhteyttä sosiaaliluokkaan ja tuloihin. Kyse on arvoista. Labouria äänestävä kaipaa muutosta. Konservatiivivetoinen hallitus on ollut pettymys. Kaikilla ei mene Britanniassa hyvin – rikkaiden hyysääminen saa loppua. Mutta onko oppositiojohtaja Ed Milibandistä pääministeriksi ja uskottavaksi johtajaksi? Riittääkö karisma, vai pelottaako kaarros vasemmalle?

Skotlannista kajahtaa, muut kavahtaa  

On vaikea sanoa, kuka ei Skotlannissa äänestäisi Skotlannin kansallispuolue SNP:tä. Puolue ja sen puheenjohtaja Nicola Sturgeon tuntuvat vetoavan kaikkiin: nuoriin ja vanhoihin, naisiin ja miehiin, koulutettuihin ja työ-väkeen. Sturgeonia ihaillaan myös Englannissa, vaikka etelässä ei voi SNP:tä äänestää. Ne, jotka eivät ihaile, pelkäävät. SNP voi pyörittää pian koko Britan-nian politiikkaa. Kannattajat kutsuvat tätä Skotlannin äänen kuulemiseksi.

Väsyneen Ukipin väsyneet kannattajat  

Britannian kohupuolueeseen iski väsymys vaalikampanjan viime metreillä. Britannian itsenäisyyspuolueesta eli Ukipista piti tulla vaalien menestystarina. Nyt on Ukipista ja puoluejohtaja Nigel Faragesta puhti poissa. Ukipin väsymys sointuu kannattajien väsymykseen. Tyypillinen Ukipin äänestäjä on väsynyt siihen, miten nopeasti Britannia on muuttunut. Vanhoilla taidoilla ei pysy kyydissä mukana. Syylliset tiedetään: maahanmuuttajat ja EU.

Liberaaleilta sulaa puolue alta  

Vielä 2010 liberaalidemokraattien äänestäjä saattoi olla ylpeä. Puoluejohtaja Nick Clegg vakuutti ja pääsi varapääministeriksi. Sitten alkoi mennä vikaan. Hallitusyhteistyö konservatiivien kanssa söi vaalilupaukset ja uskottavuuden. Liberaalidemokraattien kannattaja ihmettelee nyt, sulaako puolue alta.

Mitä liberaali äänestäjä sitten haluaa? Olla vapaamielinen, edistyksellinen ja EU-myönteinen. Jos oma puolue ei toimi, pitää katsoa muualle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat