Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Don't mess with Texas

Ulkomaat
 

Sunnuntain ampumistapaus Texasissa osoitti jälleen, miten eri tavoin Yhdysvalloissa ja Euroopassa suhtaudutaan terroriuhkaan.

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo oli julkaissut useita pilapiirroksia islaminuskosta, sen henkilökunta oli saanut tappouhkauksia, ja lehtitalo oli yritetty polttaa. Silti paikalla oli vain muutama turvamies, kun terroristit rynnivät toimitukseen tammikuussa ja tappoivat 12 ihmistä.

Eurooppalaiset ajattelevat, että avoimeen yhteiskuntaan on luotettava, ja myös tiukat turvatoimet uhkaavat tällaista yhteiskuntaa. Siksi kouluampumisten jälkeen Suomen kouluihin ei ole tullut metallinpaljastimia, aseistetuista vartijoista puhumattakaan.

Näin ei ajatella Texasissa, jonka motto on Don't mess with Texas (älä ala Texasille). Provokatiivisen sarjakuvatapahtuman järjestänyt American Freedom Defense Initiative -järjestö tarjosi etukäteen 10 000 dollarin palkinnon parhaasta profeetta Muhammedia kuvaavasta pilapiirroksesta. Järjestö oli palkannut tapahtumaan kymmeniä turvamiehiä ja raskaasti aseistetun SWAT-ryhmän, poliisin erikoisosaston.

Kun asemiehet Elton Simpson ja Nadir Soofi sitten saapuivat paikalle ja alkoivat ampua, yksi turvamiehistä – paikallinen liikennepoliisi – tappoi heidät nopeasti.

Välikohtauksen jälkeen tapahtuman osallistujat lauloivat Yhdysvaltain kansallislaulun.

"Vapauden viholliset luulivat murskaavansa totuuden ja vapauden. Sen sijaan heidät murskattiin", kirjoitti tapahtuman järjestäjä Pamela Geller blogissaan.

Johtopäätös Texasissa? Aseissa on turva.

Johtopäätös Euroopassa? No huh huh.

Sekä eurooppalaisten että amerikkalaisten suhtautuminen aseisiin on loogista, mutta se perustuu eri lähtökohtiin. Euroopassa tavalliset ihmiset eivät ole aseistautuneita, joten julkisella paikalla ase on uhka. Yhdysvalloissa, etenkin Texasissa, lähes kaikki ovat aseistautuneita, joten pelkällä asenteella ei ole vaaratilanteissa paljon käyttöä.

Charlie Hebdon verilöylyn jälkeen turvatoimet kiristyvät varmasti Euroopassakin. Haaste on pitää ne mahdollisimman huomaamattomina.

Eurooppa ei halua muuttua Texasiksi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat