Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veteraani juhlii Moskovan voitonpäivää yksin

Sodassa kahdesti haavoittunut Semjon Fridrih viettää voitonpäivää kotinsa pihakeinussa

Ulkomaat
 
Arthur Bondar
Semjon Fridrih komennettiin rintamalle vuonna 1942. Sodan jälkeen hän työskenteli Zilin kuorma-autotehtaalla Moskovassa.
Semjon Fridrih komennettiin rintamalle vuonna 1942. Sodan jälkeen hän työskenteli Zilin kuorma-autotehtaalla Moskovassa. Kuva: Arthur Bondar

Moskova valmistautuu kuumeisesti ensi lauantain voitonpäivän juhlintaan, mutta moni asianosainen on joukosta poissa.

"En minä sinne pääse", sanoo Semjon Fridrih, 91, yksiössään kerrostalon 13. kerroksessa, Hovrinon lähiössä Moskovan luoteislaidalla.

Fridrihin liikkuminen on hankalaa, kuulo on heikentynyt, ja näöstä on aika vähän jäljellä.

"Panen univormun päälle, menen alas pihalle ja istun keinuun", Fridrih kertoo voitonpäivän ohjelmastaan. "Rževistäkin jo soitettiin ja käskettiin sinne, kolme kertaa olen siellä voitonpäivänä ollutkin."

Niin Ržev, kaupunki runsaat 200 kilometriä Moskovasta länteen. Siellä Fridrihin elämä sai käänteen vuonna 1942.

HS Moskovassa: Voitonpäivän paraatissa myös hiljainen hetki on harjoiteltu
HS Moskovassa: Voitonpäivän paraatissa myös hiljainen hetki on harjoiteltu
HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi lauantaisen voitonpäivän paraatin viimeisiä harjoituksia tiistain vastaisena yönä. Paraatin jokainen yksityiskohta käydään läpi tarkasti – myös minuutin hiljaisen hetken viettäminen.

Fridrihin puolanjuutalainen isä osallistui tsaarin armeijan riveissä ensimmäiseen maailmansotaan, joutui sotavangiksi ja pakeni. Hän muutti Moskovaan, tapasi tulevan vaimonsa, ja syksyllä 1923 pariskunnalle syntyi esikoinen Semjon. Seuraavina vuosina siunaantui kaksi pikkuveljeä.

Vuonna 1937 tiedustelupalvelu KGB:n edeltäjän NKVD:n miehet tulivat kylään ja veivät epäilyttävän perheenisän ikiajoiksi. Puolitoista kuukautta myöhemmin noudettiin myös äiti, kansanvihollisen vaimo. Pojat vietiin Danilovin luostariin perustettuun vastaanottokeskukseen ja sieltä lastenkotiin.

Toisena sotavuonna 1942 Semjon Fridrih kutsuttiin riviin ja lähetettiin Tveriin, missä hän haavoittui reiteen. Nuori mies toipui kahdessa kuukaudessa sotakuntoon, tällä erää Rževiin. Elokuun 24. päivän aamuna Fridrihin rykmentin oli määrä hyökätä päin tulta.

"Sanoivat, että ensin on tykistövalmistelu, sitten ilmahyökkäys, ja seitsemältä tulevat tankit, joiden perässä hyökätään", Fridrih muistelee. "Ei sinne mitään tullut. Saksalaisilla oli kuusiputkiset heittimet, mihinkään ei päässyt suojaan. Ja jos pakenit, niin omat ampuivat."

Nuori sotilas sai sirpaleen olkapäähänsä, ja saksalaiset löivät venäläisjoukon hajalle. Omin jaloin edennyt Fridrih ja hänen ryhmänsä eksyivät suolle. Sieltä saksalaispartio yhytti heidät, ja Semjon sai luodin lantioonsa.

"Yritimme edetä ryömimällä, siellä oli pitkää ruohoa ja isoja suonsilmäkkeitä", Semjon kertoo. Sellaiseen silmäkkeeseen hän putosi ja sai pian toisen, verta vuotavan toverin päälleen.

"Verta, mutaa ja vettä. Olin siellä suossa yhteensä arviolta kahdeksan tuntia. Sitten kuulin tutun, meidän komppanian joukkueenjohtajan äänen."

Fridrih kaivettiin esiin menehtyneen toverin alta ja kuljetettiin sidontapaikalle. Puolen vuoden sairaalakierroksen jälkeen Fridrih kotiutettiin, ja hän matkusti äitinsä luokse Buzulukin pikkukaupunkiin Orenburgin alueelle.

"Äiti oli siellä 15 vuotta karkotuksessa, kunnes se gruusialaisroisto ja kansanmurhaaja Stalin heitti veivinsä."

Luulisi, että tässä olisi sodat jo sodittu, mutta toisen luokan invalidiksi määritelty Fridrih komennettiin vuonna 1945 vartioimaan tärkeitä kohteita NKVD:n riveissä. Edessä oli kahden vuoden komennus Ukrainaan, jossa kersantti Fridrihin ryhmä vartioi pankkia.

"Vuoden 1945 puolella tuli hälytys, että kaikki Lvoviin."

Siellä piti kolmen prikaatin voimin jahdata kansallismielisiä ukrainalaiskapinallisia, banderovitseja. "Olimme ihmeissämme. Sinne vain niitä tappamaan ja sitten takaisin asemalle ja junalla Kiovaan."

Sodanjälkeinen työura kului hiomalla nokka-akseleita Zilin kuorma-autotehtaalla Moskovassa. Fridrih oli intohimoinen koripalloilija, lentopalloilija ja uimari, kunnes halvaus ja kaksi infarktia hillitsivät menoa parikymmentä vuotta sitten.

Nyt on mökit rakennettu, oma asunto myyty ja koti ja kotiavustaja kaupungin osoittamassa yksiössä. Vaimo kuoli kymmenen vuotta sitten, lastenlastenlapsia on kolme. On aikaa kuunnella radiouutisia.

"Bandiitit ja Amerikka siellä Ukrainassa ovat Putinia vastustamassa. Ja tietysti on oikein, että Krim yhdistettiin Venäjään."

"Mutta minkä vuoksi jotkut ihailevat Stalinia vielä enemmän kuin Putinia? Minulle Stalin on sata kertaa Hitleriä pahempi. Tappoi isäni ja puolet kansasta ja tuhosi puna-armeijan johdon. Jos sen olisi jättänyt tekemättä, niin Hitler ei olisi koskaan uskaltanut hyökätä tänne."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat