Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi hakee yhä juhlalinjaansa

Ulkomaat
 
arthur bondar
Voitonpäivän paraatiin osallistuvia sotilasajoneuvoja saapui Moskovaan maanantaina.
Voitonpäivän paraatiin osallistuvia sotilasajoneuvoja saapui Moskovaan maanantaina. Kuva: arthur bondar

Pieni Suomi joutuu kymmenen vuoden välein pohtimaan, miten meidän pitäisi viettää voitonpäivää, jota itänaapurissa on tapana juhlia mahtipontisesti.

Sadattuhannet suomalaiset allekirjoittivat keväällä 1975 Rauhanadressin, siis Neuvostoliitolle osoitetun ystävyydenvakuutuksen, jonka ulkoministeri Ahti Karjalainen kävi henkilökohtaisesti toimittamassa Kremliin.

Presidentti Urho Kekkonen merkitsi 9. toukokuuta päiväkirjaansa tiivistyksen Neuvostoliiton suurlähettiläältä saamastaan matkaraportista: "Stepanov oli 9.5. Moskovassa voiton juhlassa. Kertoi, että Brežnevin puhuminen oli alusta alkaen hyvin epäselvää ja vaikeaa. Parani hieman lopussa."

Presidentti Mauno Koivisto puolestaan piti voitonpäivän alla vuonna 1985 radiossa ja televisiossa puheen, jossa hän kertoi, että Lapin sodassa Suomi osallistui liittoutuneiden maiden rinnalla natsi-Saksan sotakoneiston kuluttamiseen.

"Tähän juhlaan meidän on syytä yhtyä", hän sanoi voitonpäivästä.

Presidentti Martti Ahtisaari noudatti neuvoa ja osallistui Lontoossa, Pariisissa ja Moskovassa toukokuussa 1995 järjestettyihin voitonpäivän juhliin.

Moskovassa vieraita isännöi Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Punaisella torilla marssia seurasi muun muassa Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton. Myös presidentti Tarja Halonen osallistui voitonjuhliin, kun toisen maailmansodan päättymisestä tuli toukokuussa 2005 kuluneeksi kuusikymmentä vuotta.

Halonen oli hyvässä seurassa. Presidentti Vladimir Putinin kutsua olivat noudattaneet myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Tosin voitonpäivän alla syntyi sananvaihtoa, kun Halonen arvioi Suomen käyneen toisessa maailmansodassa erillissotaa.

Venäjä ilmoitti tylysti, että "Suomi kuului Hitlerin liittolaisiin, soti niiden puolella ja vastaa osaltaan tuosta sodasta".

Presidentti Sauli Niinistö sai kutsun Moskovaan, mutta hän ilmoitti maaliskuussa, ettei osallistu. Poisjäänti on protesti, joka liittyy "yksinomaan Ukrainan konfliktiin" ja sen synnyttämään tilanteeseen. Pohjoismailla on juhlassa vain diplomaattiedustus.

Mitä Suomen valtionjohdon päätöksistä voi sitten päätellä?

Kestävää juhlalinjaa ei ole vielä löydetty. Palataan asiaan taas kymmenen vuoden päästä.

Unto Hämäläinen HS unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat