Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mosulin suurtaistelu lykkääntyi

USA halusi vapauttaa tärkeän kaupungin Isisiltä tänä keväänä. Irakin hallitus päätti toisin.

Ulkomaat
 
Ahmad al-rubaye afp
Irakin hallituksen puolella taistelevien joukkojen jäseniä liikkui 9. huhtikuuta Tikritin kaupungin eteläpuolella Mkeishifan alueella. Irakin armeija valtasi Tikritin Isisiltä huhtikuun alussa.
Irakin hallituksen puolella taistelevien joukkojen jäseniä liikkui 9. huhtikuuta Tikritin kaupungin eteläpuolella Mkeishifan alueella. Irakin armeija valtasi Tikritin Isisiltä huhtikuun alussa. Kuva: Ahmad al-rubaye afp

Alkuvuodesta Yhdysvallat paljasti, että Irakissa on suunnitteilla suurhyökkäys Isis-järjestöä vastaan. Hyökkäyksen kohteena olisi Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul, jonka jihadistijärjestö Isis valtasi viime kesänä. Mosulin valtaamisen jälkeen Isis julisti islamilaisen valtion Irakiin ja Syyriaan.

Jopa 25 000 irakilaista sotilasta oli valmistautumassa miljoonakaupungin takaisinvaltaukseen suurhyökkäyksessä, jonka oli määrä alkaa huhti–toukokuussa.

Huhtikuu on taittunut toukokuuksi, mutta Mosulin-rintamalta ei kuulu suuria uutisia. Ennakoitu Mosulin suurtaistelu näyttää lykkääntyneen.

Moni asia on viitannut siihen, että Irakin armeija ja muut Isisiä vastaan taistelevat asejoukot olisivat matkalla Mosuliin.

Bagdadin ja Mosulin välimaastossa sijaitseva Tikrit vallattiin Isisiltä huhtikuun alussa. Tikritin menettäminen oli Isisille karvas tappio. Tämän jälkeen Irakin joukot ja Isis ovat käyneet rajuja taisteluita lähellä Mosulia sijaitsevan Beijin hallinnasta. Beijissä on Irakin suurin öljynjalostamo.

Amerikkalaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan olisi ollut strategisesti järkevää edetä Tikritistä nopeasti Mosuliin ja napata Isisiltä sen "kruununjalokivi".

Tikritin valtaamisen jälkeen Irakin hallitus ilmoitti kuitenkin siirtävänsä sotilaallista painetta Mosulin sijaan Bagdadin länsipuolelle Anbarin maakuntaan. Anbarissa onkin käyty viime päivinä rajuja maataisteluita.

Mosulin valtaaminen olisi ollut Isisin heikentämisen kannalta merkityksellisempää, mutta Anbariin keskittyminen on sekin strategisesti järkeenkäypää, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

"Näin poistetaan pääkaupunki Bagdadiin kohdistuvaa painetta, sillä Isisillä on parhaat mahdollisuudet iskeä Bagdadiin juuri lännestä Anbarin kautta."

Bagdadin turvaamisen ohella Anbariin keskittymisen taustalla on sisäpoliittisia paineita, Paronen arvioi. Anbarin vaikutusvaltaiset sunniheimot ovat painostaneet Irakin hallitusta toimimaan Anbarissa, hän sanoo.

Anbar on sunnienemmistöinen maakunta, jonka asukkaat ovat olleet tyytymättömiä Irakin shiiajohtoiseen hallitukseen. Anbarissa onkin löytynyt kannatusta äärisunnalaiselle Isis-järjestölle. Nyt Anbarin sunniheimot ovat viestineet suhtautuvansa myötämielisesti valtioon, jos se iskee Isisiä vastaan Anbarissa.

"Sunniheimojen myötämielisyys on lunastettava jollakin tavalla", Paronen sanoo.

Lisäksi Irakin hallituksella näyttää olevan haluja korostaa itsenäisyyttään Yhdysvalloista Isisin-vastaisessa taistelussa.

"He haluavat osoittaa omille kansalaisilleen, etteivät nöyristele USA:n vaatimusten edessä vaan toimivat itsenäisesti."

Jossakin vaiheessa hyökkäys Mosuliin on silti vääjäämättä edessä – ainakin, jos Isisiä todella halutaan heikentää Irakissa.

Hyökkäys Mosuliin tuskin alkaa kesän kuumimpina kuukausina, Paronen arvioi. Hän uskoo, että Mosulin takaisinvaltaus käynnistyy aikaisintaan ehkä puolen vuoden päästä.

Jos Isis päättää puolustaa asemiaan Mosulissa fanaattisesti, edessä on todennäköisesti hyvin raskaita kaupunkitaisteluja.

"Asutuskeskuksessa taisteleminen on aina edullisempaa puolustajalle. Käytännössä hyökkääjä tarvitsee lähes kymmenkertaisen enemmistön puolustajaa vastaan", Paronen sanoo.

Isisillä arvioidaan olevan Mosulissa ainakin parituhatta asemiestä.

"Jos Isis päättää puolustaa Mosulia fanaattisesti, niin on selvää, että Irakin armeija kokee merkittäviä tappioita."

Mosulin takaisinvaltaus ei onnistu ilman Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmatukea.

Jos Isis saadaan kammettua Mosulista, järjestö menettää tärkeimmän jalansijansa Irakissa.

"Isisiltä vietäisiin symbolisesti ja tosiasiallisesti tärkein kaupunki Irakissa ja se joutuisi väistymään Syyriaan. Mosulin valtaus olisi myös merkittävää Irakin asevoimille ja heidän itseluottamukselleen", Paronen arvioi.

"Isisiltä ei silti vietäisi koko suorituskykyä. He voisivat yhä toimia Syyriassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat