Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian valtapuolueet kosiskelevat perheitä ja naisia

Brittipuolueet suuntaavat viestinsä perheille, kun ne haluavat puhua naisille

Ulkomaat
 
Ketä britti äänestää parlamenttivaaleissa ja miksi?
Ketä britti äänestää parlamenttivaaleissa ja miksi?
Jatkuvuus ja talous ovat konservatiivien valtit. Työväenpuolue lähtee köyhien asialle. Skotlanti haluaa lisää itsenäisyyttä. Toimittaja: Annamari Sipilä, Lontoo. Kuvaaja: Conor O'Leary. Leikkaus Terhi Liimu HS.
Britannia äänestää
7. toukokuuta 2015.

Onpas ihana mausteinen tuoksu. Tässä perheessä taidetaan syödä hyvin.

Keittiön lieden jokaisella levyllä porisee, kun rouva Ruji Begum valmistaa curry-ateriaa seitsenhenkiselle perheelleen.

"Äiti on laittamassa ainakin kanaa ja linssejä", Begumin tytär Shamima Rani kertoo.

Rouva Begum ei osallistu keskusteluun. Silloin tällöin hän vaihtaa tyttärensä kanssa pari sanaa bengaliksi. Tytär hoitaa puhumisen.

Maistuisiko tee? Istuisitteko olohuoneen sohvalle? Vieraanvaraisia täällä ainakin ollaan.

mark earthy
Bedfordissa asuvat äiti Ruji Begum (oik.) ja tytär Shamima Rani kannattavat työväenpuolueen ehdokasta eli Patrick Hallia. Perheeseen kuuluvat myös isä sekä 22-, 19-, 15- ja 8-vuotiaat pojat.
Bedfordissa asuvat äiti Ruji Begum (oik.) ja tytär Shamima Rani kannattavat työväenpuolueen ehdokasta eli Patrick Hallia. Perheeseen kuuluvat myös isä sekä 22-, 19-, 15- ja 8-vuotiaat pojat.

Perheen kotitalo sijaitsee Bedfordin reunamilla Itä-Englannissa. Bedfordin vaalipiiri on yksi Britannian etnisesti jakautuneimmista. Vaalipiirissä puhutaan yli sataa kieltä.

Perhe on vankkumaton Britannian työväenpuolueen eli labourin kannattaja.

"Labour on parempi valinta meille työväenluokan ihmisille. Eivät konservatiivit etuamme aja", Bedfordissa syntynyt ja kasvanut Rani, 23, sanoo.

Ranin isä on kiinnittänyt labourin vaalikyltin kotitalon aitaan. Naapurissa Nawazin perheen aidassa on myös vaalimainos, mutta konservatiivien.

"Ollaan hyvissä väleissä naapurien kanssa, vaikka kannatammekin eri puolueita", Rani kertoo.

Bedford kuuluu Britannian niin sanottuihin marginaalisiin vaalipiireihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi suosituinta puoluetta käy kovaa kamppailua siitä, kumman ehdokas pääsee parlamenttiin. Valinta voi olla jopa muutamasta äänestä kiinni.

Bedfordin parlamenttipaikasta kamppailevat juuri labourin ja konservatiivien ehdokas. Vaalipiiri on näin kuin pienoisversio koko Britannian tilanteesta. Samaa äärimmäisen tiukkaa kamppailua käyvät konservatiivipääministeri David Cameron ja työväenpuoluelainen oppositiojohtaja Ed Miliband.

Kumpikin yrittää perustella äänestäjille, että juuri hän on paras ajamaan työtätekevien ja perheellisten asiaa.

"Poliitikot puhuvat 'työtätekevistä perheistä' silloin, kun haluavat kertoa lapsilisistä, tuista ja muusta, mutta eivät halua puhua suoraan naisille", arvioi professori Kate Jenkins London School of Economicsista.

Naiset ovat Britanniassa miehiä epävarmempia ja ailahtelevaisempia äänestäjiä. Naisten äänet saattavat kuitenkin ratkaista koko kisan – jos ne vain onnistuu nappaamaan.

Shamima Rani on päällikkötehtävissä Morrisons-supermarketissa. Tänä keväänä hän pääsi myös keulakuvaksi kauppaketjun kansalliseen markkinointikampanjaan.

"Katso, mainos on tässäkin lehdessä", Rani sanoo ja selaa esiin oikean aukeaman The Sun -tabloidista.

Mainoksessa hymyilee Rani, joiden kasvoja kehystää hijab-huntu. Palkkioksi hän sai 50 punnan eli vähän alle 70 euron lahjakortin.

Rani kertoo, että hän on ollut laiska seuraamaan politiikkaa. Kiinnostus heräsi, kun paikallisen sairaalan palveluja karsittiin. Asukkaat järjestivät mielenosoituksen, ja lakkautukset peruttiin.

"Uskon, että Miliband olisi meille hyvä pääministeri."

Naapurissa Nawazeilla ei vastata ovikelloon. Olisivat todennäköisesti eri mieltä.

Annamari Sipilä HS
Bedford

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat